Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok Győrben 2012 és 2022 között

Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok Győrben 2012 és 2022 között

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy az elmúlt tíz év során több mint 77 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma Győrben. A vizsgált időszakban kibontakozó csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg, mikor is majdnem megduplázódott a Győri Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott álláskeresők száma.

Ezen időszakon belül is a koronavírus-járvány kirobbanásával terhelt 2020-as év növekedése volt igazán jelentős, amely esztendőben a 2019-es adatokhoz képest 94,4 százalékkal lettek többen a győri regisztrált álláskeresők. Ezen kivételektől eltekintve viszont évről-évre csökkenés volt tapasztalható, melynek mértéke több esetben is elérte a 30 százalékot, olykor pedig akár a 40-et is.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Győrben (2012-2022)

Regiszrált álláskeresők Győrben

 

Az NFSZ havonta frissülő regisztere azonban nem csak a regisztrált álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is képet ad. Az ezen adatok alapján készített táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében valamennyi évben nők voltak többségben a győri regisztrált álláskeresők között, bár a különbségek több esetben is minimálisak, csupán néhány százalékosak voltak.

A Győri Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként Győrben

Jóval nagyobb különbségek mutatkoztak viszont az életkor szerinti összehasonlításban, amiből az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zömét a 25-54 éves korosztály tette ki. Évenkénti arányuk 56-72 százalék között mozgott a regiszterben. Számuk ugyanakkor – akárcsak a 25 év alattiaké – drasztikusan csökkent, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, amely álláskeresők mennyisége sokkal kisebb mértékben mérséklődött az elmúlt 10 év során.  

Hasonlóan nagy eltérések rajzolódtak ki az iskolai végzettség összevetésében is, amely adatok alapján megállapítható, hogy legnagyobb arányban azok szerepeltek az adatbázisban, akiknek legmagasabb végzettsége általános iskolához vagy szakiskolához, szakmunkásképzőhöz kötődik. Előbbiek évenkénti aránya 19-29 százalék, míg utóbbiaké 28-33 százalék között mozgott a regisztrált álláskeresők körében. Őket követően a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 20-24 százalékos, a gimnáziumot végzettek pedig 9-14 százalékos arányban voltak jelen az álláskeresői regiszterben. Érdekesség, hogy a főiskolai, egyetemi diplomával rendelkezők aránya a gimnáziumot végzetteknél magasabb volt, hisz 10-18 százalék között változott az elmúlt 10 év során.

Forrás: Az elemzést készítette a GyorAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.