Fennáll a kirúgás veszélye? Előzzük meg a bajt!

Fennáll a kirúgás veszélye? Előzzük meg a bajt!

Karrierünk során könnyen megeshet velünk, hogy akaratunk ellenére veszítjük el az állásunkat. Természetesen ebből a helyzetből is van kiút és nem ritka, hogy sokak épp egy elbocsájtást követően találnak rá arra a munkahelyre, ahol a legjobban érzik magukat és amely munkakör a leginkább közel áll érdeklődésükhöz. Persze ennek ellenkezőjére is számos példát láthattunk már, mikor valakit annyira megvisel a munkahelyének elvesztése, hogy attól kezdve lejtmenetet vesz az élete. Egy elbocsájtás azonban általában nem egyik napról a másikra következik be, és ha figyelmesek vagyunk, akkor még időben észrevehetjük az erre utaló jeleket. Ennek okán pedig cselekedhetünk, ami végül teljesen megváltoztathatja a dolgok kimenetelét.

Az elbocsájtást sejtető jelek

A munkáltatók általában rendszeres visszacsatolást adnak munkavállalóik teljesítményéről. Ha ezekben az értékelésekben több esetben is negatívan véleményekkel illetnek, azt mindenképpen vegyünk figyelmeztetőjelnek és eszközöljünk mielőbbi változásokat a teljesítményünkkel kapcsolatban. Ezek ugyanis sokszor az első előszelei annak, hogy érik az elbocsájtásunk. Persze az értékelések nem csak írásban, hanem szóban is érkezhetnek. Ha a felettesünk gyakran fejezi ki elégedettlenségét velünk kapcsolatban, esetleg az alkalmasságunkat is megkérdőjelezi, az már egészen konkrét jele annak, hogy küszöbön áll a kirúgásunk.

Intő jel lehet továbbá az is, ha azt tapasztaljuk, hogy elkezdtek kívülállóként kezelni a cégen belül, és ez okból egyre kevesebb információ is jut el hozzánk. Például, ha kiveszik az e-mail címünket az egyes körlevelekből, vagy nem értesítenek a munkaidőn kívüli céges eseményekről, akkor jó esély van arra, hogy nem terveznek velünk hosszútávon. Hasonlóképp gyanakvásra adhat okot, ha hirtelen megszűnnek a feladataink és gyakorlatilag minden addigi kötelezettségünket valaki más kezdi el intézni. Persze ez fordítva is igaz, vagyis ha egyszer csak a semmiből rengeteg feladat zúdul ránk betarthatatlan határidőkkel, akkor lehet, hogy csak konkrét ürügyet keresnek arra, hogy eltávolíthassanak a cégtől.

A személyes kapcsolatainkat is érdemes folyamatosan vizsgálni. Ha a munkatársaink eltávolodnak tőlünk, esetleg a feletteseinkkel romlik meg a kapcsolatunk, az mindenképpen rossz irányt jelezhet előre a munkánk megtartását illetően. Végül pedig az is gyanús lehet, ha egy új dolgozó betanítására kérnek, aki éppenséggel rendkívül hasonló feladatokat fog ellátni, mint ami éppen aktuálisan a mi felelősségünk. További, az elbocsájtásunkat sejtető jelekről az alábbi cikkekben olvashatunk:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20140831/ez-a-8-legbiztosabb-jele-annak-hogy-ki-fognak-rugni-1041711

https://karrier-boldogsag.hu/mikor-kezdjunk-gyanakodni-hogy-ki-fognak-minket-rugni/

Mit tegyünk ilyenkor?

Ha konkrétan a teljesítményünket éri kritika, akkor nagyon egyszerű a válasz: javítsunk azon! Ezt többféleképpen megtehetjük, például nagyobb gondot fordíthatunk a precizitásra, hatékonyabb munkavégzési módszereket választhatunk, esetleg a gyorsaságunkat javíthatjuk. A lényeg, hogy valami olyan változást eszközöljünk, ami látványos javulást okoz teljesítményünkben. Ha nem ilyen konkrét megnyilatkozásai vannak annak, hogy veszélyben lenne az állásunk, hanem csak a fentebb felsorolt kisebb jelekből következtetnénk erre, akkor járjunk nyitott füllel, mivel szinte minden munkahelyen vannak olyan személyek, akik valahogy mindig előbb kerülnek bizonyos információk birtokába. Elegyedjünk tehát néha szóba velük, és puhatolózzunk azt illetően, hogy mi is a helyzet a pozíciónkat illetően.

Elbocsájtás elkerülése

Ha esetleg ilyen vagy ehhez hasonló módon konkrétan tudatába kerültünk annak, hogy veszélyben az állásunk, akkor a legjobb, ha kezdeményezünk egy beszélgetést a főnökünkkel. Ennek során ugyanis pontos képet kaphatunk arról, hogy mi a velünk kapcsolatos probléma forrása és így eszerint tudunk változásokat eszközölni. A beszélgetés alatt éreztessük kompromisszumkészségünket, ugyanakkor semmiképp se mutassunk indokolatlanul túlzó alázatot. Kezeljük méltósággal a kritikát, azonban ha igazságtalanságot érzünk, érveljünk álláspontunk mellett. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne ragadjanak el érzelmeink és ne cselekedjünk az indulatinktól vezérelve. Még ha az elbocsájtásunkra is kerülne a sor, akkor is kezeljük méltósággal a helyzetet.

Ha pedig esetleg munkanélküliként mielőbb újra munkába állnánk, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.