A recepciós munkakörök jellemzői

A recepciós munkakörök jellemzői

A recepciósok feladatköre talán nem is gondolnánk mennyire fontos. Ők ugyanis azok, akik a cég bemutatkozó arcaként szolgálnak egy vendég megérkezésekor. Személyiségük, kedvességük és segítőkészségük nagyban befolyásolja azt, hogy egy ügyfél összességében milyen képet alkot az adott intézményről. A következőkben tehát a recepciósok munkakörét fogjuk mélyebben megvizsgálni, vagyis bemutatjuk, hogy pontosan milyen feladatok ellátásáért felelősek, és hogy azokat milyen képességek birtokában képesek hatékonyan ellátni. Végezetül szót ejtünk a recepciósként megkereshető bérekről is.

A recepciósok feladatai

A recepciósok számos területen dolgozhatnak akár Győrben is. Tevékenykedhetnek többek között hotelekben, különböző nagyvállalatoknál, egészségügyi intézményekben vagy sportszervezeteknél. Feladataik egyik legsarkalatosabb pontját a vendégek fogadása és üdvözlése jelenti. A megérkezést követően kérdések útján fel kell mérniük az ügyfelek igényeit és kéréseit, majd ennek megfelelően útbaigazítani őket. Az útbaigazítással, tájékoztatás és segítségnyújtás tehát a recepciósok mindennapjainak szerves részét képezik. Ez a személyes interakció mellett telefonon és e-mailben egyaránt megvalósulhat, vagyis egyszerre többféle kommunikációs csatornán keresztül is helyt kell állniuk az információszolgáltatás tekintetében.

Nemcsak a használt kommunikációs csatornák között lehetnek különbségek, hanem a kommunikáció során használt nyelv sem mindig feltétlenül a magyar. A recepciósoknak ugyanis a külföldi ügyfeleket is ugyanolyan hatékonysággal kell kiszolgálniuk és útbaigazítaniuk, mint bármely magyar vendéget. További fontos recepciós feladat a különböző időpontok, helyszínek és személyes találkozók egyeztetése. Egy szállodai recepciósnak például mindig tisztában kell azzal lennie, hogy a különböző foglalásokra mikorra várhatóak a vendégek, annak érdekében, hogy a szobát a személyzet még idejében előkészítse a fogadásukra.

Az előzőekben felsorolt, főként kommunikáción alapuló tevékenységeken túl a recepciósoknak irodai jellegű, papírmunkával járó feladataik is vannak. Ilyen feladatok például az iratok, kartonok és egyéb dokumentumok szakszerű vezetése, illetve tárolása. Ezenkívül felelősek lehetnek még a levelek, tájékoztató anyagok, különböző brossúrák megküldéséért, ügyfeleknek való átadásáért is. Az ellátott feladataikkal és az egyes felmerülő problémákkal kapcsolatban pedig beszámolási kötelezettséggel tartoznak a vezetőjük felé.

A jó recepcióst jellemző tulajdonságok

Ahhoz, hogy valaki hatékonyan helyt tudjon állni ebben a pozícióban rendkívül jó kommunikációs képességekkel kell rendelkeznie. Ezenkívül a kisugárzás is kifejezetten fontos, vagyis recepciósként általában mosolygós, bizalomkeltő személyiséggel rendelkező munkavállalókat alkalmaznak – és ez természetesen Győrben sincs másként. Persze a kedves attitűd összességében nem zárja ki a határozott fellépés meglétét, ami ugyancsak kiemelt fontosággal bír ebben a munkakörben.

A recepciósként továbbá naponta kell számolni különböző váratlan, addig talán soha nem tapasztalt problémákkal is, éppen ezért a kiváló problémamegoldó képesség ugyancsak elengedhetetlen egy ilyen állás esetében. Végül pedig a priorizáló képességet említenénk. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a recepciós a sokszor rendkívül szerteágazó, egyidőben beérkező feladatai között egyfajta prioritási listát állítson fel minden lényeges szempontot figyelembe véve.

Recepciósként megkereshető bérek

Magyarországon bruttó 202 ezer forinttól bruttó 430 ezer forintig alakulnak a recepciós fizetések. Ez természetesen csak az alapbért jelenti, a különböző jutalékok és egyéb tényezők befolyásolhatják még a havi keresetet. Recepciósként egyébként adottak lehetnek a feljebb lépési lehetőségek, idővel sokakból válik például adminisztrációs asszisztens, recepcióvezető vagy office manager. További információk a bérekkel, illetve a karrierépítési lehetőségekkel kapcsolatban:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/adminisztracio/recepcios

Recepciós bérek

Ha pedig ilyen, vagy ehhez hasonló jellegű állás iránt érdeklődnénk, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és tekintsük meg a legújabb nyitott pozíciókat.

 

GyorAllas.hu / N.G.