Szabadság: érdemes előre tervezni!

Szabadság: érdemes előre tervezni!

Pihenésre minden munkavállalónak szüksége van az év során. Erre pedig meg is van a lehetőségük, méghozzá szabadság formájában. A szabadság kérdése ugyanakkor sok belsős konfliktus forrása is lehet, főként például a nyári időszakban, mikor a legtöbben nyaralás céljából hosszabb időszakra is távol maradnának a munkától. Sokszor egyszerre több, hasonló területen tevékenykedő munkavállaló célozza meg ugyanazt az időszakot, és ennek megvalósíthatatlansága gyakran feszültséget szül cégen belül. Érdemes tehát időben megtervezni a szabadságokat, ehhez azonban nem árt tisztában lenni néhány alapvető, a szabadság kiadásával kapcsolatos jogszabállyal. Többek között erről is szó lesz a következőkben!

A szabadság kiadásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A Munka Törvénykönyve szerint az alapszabadság mértéke 20 nap minden évben, amitől a munkaszerződésben el lehet térni, de kizárólag a munkavállaló javára. Az alapszabadságon felül a törvény pótszabadságokat is meghatároz. Például minél idősebb valaki, annál több szabadságot vehet igénybe. Ennek hatása először a 25. életév betöltését követően érezhető, mikor a munkavállaló egy nappal több, azaz 21 nap szabadságra jogosult. Ez a 28. életév betöltését követően 22-re, a 31. életév betöltését követően 23-ra módosul, és így tovább egészen 45 éves korig, mikoris a munkavállaló eléri az életkor alapján kiadható, 10 napban maximalizált pótszabadság mértékét.

A pótszabadság emellett 16 évnél fiatalabb gyermekek után is jár: egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több gyermek után összesen 7 nap pótszabadság illeti meg a munkavállalót. Az apaszabdság mértéke Magyarországon 5 munkanap, ikergyermek születése esetén pedig ez 7-re módosul.

A fiatal, azaz 18 év alatti munkavállalók számára is jár pótszabadság, méghozzá 5 munkanap. Az egészségre ártalmas munkaköröket ellátó munkavállalók ugyancsak részesülnek ilyen kedvezményben. Ez azt jelenti, hogy annak aki állandó jelleggel föld alatt végez munkát, vagy ionizáló sugárzásnak van kitéve a munkahelyén, és legalább 3 órát dolgozik naponta, évente 5 munkanap pótszabadság jár. A megváltozott munkaképességű dolgozók esetében ugyancsak hasonló a helyzet, a pótszabadság mértéke az ő esetükben is 5 nap.

Szabadság kiadása

További fontos információ a szabadsággal kapcsolatban, hogy a szabadság kiadásáról nagyobb részben a munkáltató rendelkezik. A munkáltató évente csupán 7 szabadnapot köteles a munkavállaló által kért időpontban biztosítani. Érdemes azonban azt is hozzátenni, hogy a munkáltató köteles meghallgatni előzetesen a munkavállalót a szabadsággal kapcsolatos kéréseit illetően, és ez alapján akár a többi nap is kiadását is alakíthatja úgy, hogy az a munkavállaló számára kedvező legyen. Ezen felül – amennyiben nincs eltérő megállapodás – a szabadságokat úgy kell kiadni, hogy az alkalmazott naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzés kötelezettsége alól. További fontos jogi tudnivalók a szabadság kiadásával kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://drmarkolevai.hu/a-szabadsag-kiadasanak-szabalyai

https://jobgroup.hu/hu/blog/szabadsag-kiadasanak-szabalyai

 

Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe tervezéskor!

Ahogy azt az előzőekben tisztáztuk, munkavállalóként szabadságaink nagyobb részéről nem mi rendelkezünk. Ettől függetlenül a munkáltatók általában rugalmasan szoktak állni a kérdéshez, persze ennek mértéke nagyban függ a cég és a betöltött pozíció egyes paramétereitől is. Például nem mindegy, hogy egy kisvállalkozásnál vagy egy akár több ezer embert is foglalkoztató multinál dolgozunk, ahogy az sem, hogy a pozíciónkkal járó feladatkört rajtunk kívül hány ember tudja ellátni. Továbbá a működésből adódó szezonalitást is figyelembe kell vennünk, mikor a szabadságunkat tervezzük: leállások, csúcsidőszakok – mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a szabadsággal kapcsolatos terveinket. Végül pedig azt se felejtsük el, hogy bizonyos váratlan eseményekből adódóan bármikor szükségünk lehet egy-egy nap szabadságra. Ezt tehát szintén vegyük figyelembe a tervezéskor.

Ha pedig jelenleg álláskeresők vagyunk és a legújabb lehetőségek után kutatunk, mindenképpen tekintsük meg a https://gyorallas.hu/ főoldalán található legfrissebb állásajánlatokat!

 

GyorAllas.hu / N.G.