Amit a felmondási idővel kapcsolatban tudni érdemes

Amit a felmondási idővel kapcsolatban tudni érdemes

A felmondási idővel kapcsolatos jogszabályok tartalmi elemeivel nem csak a munkáltatóknak, de a munkavállalóknak is fokozottan érdemes tisztában lenniük. Különösen igaz ez egy járványhelyzettel terhelt időszakban, mikor a munkaerőpiacon bekövetkezett munkahelyváltások száma a megszokottnál jóval magasabb. A munkahelyváltást a legtöbb esetben egy felmondás előzi meg, ami a munkáltató és a munkavállaló részéről egyaránt megtörténhet. Bizonyos kivételektől eltekintve a felmondást a felmondási idő követi, aminek a kérdése jelen cikkünk fő fókuszában áll. A következőkben ugyanis bemutatjuk a felmondási idővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, továbbá néhány tanáccsal is fogunk szolgálni azt illetően, hogy miként viselkedjünk ezen időszak alatt.

A felmondási idővel kapcsolatos lényeges tudnivalók

Ahhoz, hogy a felmondási idővel kapcsolatos tudnivalókat értelmezni tudjuk, először a munkaviszony megszűntetésének lehetőségeit szükséges tisztáznunk. Fontos tudni tehát, hogy a munkaviszony megszűntethető: közös megegyezéssel, rendes felmondással (határozatlan idejű munkaszerződés felbontása munkavállalói vagy munkáltatói oldalról), rendkívüli felmondással (munkáltatói oldalról mulasztás következményeképp), azonnali hatállyal a próbaidő alatt (munkavállalói vagy munkáltatói oldalról), határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő letelte előtt munkáltatói oldalról.

A felmondási időnek két esetben van jelentősége, méghozzá a rendes felmondás és a közös megegyezéssel történő felmondás esetében. Előbbit, vagyis a rendes felmondást tekinthetjük a munkaviszony megszűntetésének legáltalánosabb formájának. Ezt mindkét fél kezdeményezheti, és a felmondási időt ilyenkor a munkaszerződésben foglaltak határozzák meg. Fontos megjegyezni, hogy ettől a felek akár el is térhetnek, amennyiben erről sikeresen megállapodnak. A közös megegyezéssel történő felmondás esetében két lehetőség adott: egyrészt megállapodhatnak a felek abban, hogy azonnali hatállyal megszűntetik a jogviszonyt, másrészt kijelölhetnek ennek megvalósulására egy jövőbeli dátumot is.

A felmondási idő hossza a Munka Törvényköve szerint legkevesebb 30 nap. Ez a szám azonban növekedhet annak függvényében, hogy a munkavállaló a felmondáskor hány éve áll munkaviszonyban munkáltatójával. Így adódik, hogy:

  • 0-3 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30 nap;
  • 3-5 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30+5 nap;
  • 5-8 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30+15 nap;
  • 8-10 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30+20 nap;
  • 10-15 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30+25 nap;
  • 15-18 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30+30 nap;
  • 18-20 év munkaviszony esetén a felmondási idő 30+40 nap;
  • 20 évnél hosszabb munkaviszony esetén a felmondási idő 30+60 nap.

Elmondható, hogy a felmondási idő a munkáltató oldaláról történő felmondás esetén a munkavállalót védi, a munkavállaló oldaláról történő felmondás esetén pedig a munkáltatót. Gondoljunk csak bele: ha esetleg a munkáltatónk ajtót mutatna nekünk, a felmondási időnek köszönhetően akár jelentős bevételkiesés nélkül megúszhatjuk a munkahelyváltást (mivel természetesen a felmondási idő alatt is jár a munkabér), ellenkező esetben, vagyis a részünkről történő felmondás esetén pedig a munkáltatónknak lesz elég ideje új munkaerőt találnia a helyünkre. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a munkáltatók a munkavállalói oldalról történő felmondás esetén gyakran rugalmasságot mutatnak, azaz a 30 napnál rövidebb felmondási idővel is beérik. Persze ez több mindennek is a függvénye (például, hogy mennyire helyettesíthető a pozíciónk), így nagymértékben azért ne alapozzunk erre munkahelyváltáskor. További, a felmondási idővel kapcsolatos információkért az alábbi cikkeket lehet még érdemes elolvasni:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20211212/felmondasi-ido-2022-mennyi-a-felmondasi-ido-ha-a-munkavallalo-mond-fel-1120097

https://profitzona.hu/aktualis/23-felmondasi-ido

Miként viselkedjünk a felmondási idő alatt?

Fontos, hogy bármelyik oldalról is történjen a felmondás, a felmondási idő alatt végig fegyelmezett magatartást tanúsítsunk. Hajlamosak lehetünk ilyenkor vágni a centit és féllábbal már a munkahelyen kívül lenni, azonban ne feledjük, hogy a felmondási idő alatt is ugyanazon szabályok vonatkoznak ránk, mint azelőtt. Továbbá sohasem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, könnyen lehet, hogy még kapcsolatba kerülünk korábbi munkáltatónkkal, így nem árt az óvatosság.

Felmondás

Tegyünk tehát azért, hogy jó viszonyban váljunk el, azaz továbbra is a meghatározottak szerint lássuk el teendőinket, illetve adott esetben ajánljuk fel segítségünket a helyünkre érkező kolléga betanítását illetően. Emellett igyekezzünk elsimítani a kollégáinkkal fennálló esetleges kisebb-nagyobb nézeteltéréseinket, hisz Győr ugyan meglehetősen nagy város, nem tudhatjuk, hogy kibe botlunk bele a későbbiekben.

Ha pedig álláskeresőként a legújabb lehetőségeket kutatjuk, akkor látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.