Hogyan kedveltessük meg magunkat a kollégáinkkal?

Hogyan kedveltessük meg magunkat a kollégáinkkal?

Egy munkahelyen akkor tudjuk csak igazán jól érezni magunkat, ha jó kapcsolatot ápolunk a munkatársainkkal. Ez azért is indokolt, mert egyrészt nem kevés időt töltünk a társaságukban, másrészt a legtöbb pozícióval járó munkakör megköveteli a kollégákkal való hatékony együttműködést, ami szinte megvalósíthatatlan a jó viszonyok kialakítása nélkül. Ehhez persze fontos, hogy kedveljenek kollégáink, aminek elérése érdekében több lépést is tehetünk. Nem árt hozzátenni, hogy ezen lépések alatt ne olyan dolgokra gondoljunk, melyeken keresztül „izzadságszagúan” próbáljuk megkedveltetni magunkat munkatársainkkal, csupán néhány emberi gesztusra, amik a közös munkavégzést és a minőségi emberi kapcsolatok kialakítását is elősegítik.

Figyeljünk a természetünkre

Bár sok esetben – például a feszült szituációkban – nehéz lehet felülemelkedni az ösztönös reakcióinkon, mégis törekedjünk ennek megvalósítására és igyekezzünk egy higgadt, kiegyensúlyozott munkavállaló képét kelteni. Legyünk azok, akik mindig barátsággal viszonyulnak munkatársaik iránt, és soha sincsennek annyira elhavazva, hogy néhány mondatban ne érdeklődjenek kollégáik hogyléte felől. Ez a fajta közvetlenség mindenképpen kifizetődő lesz hosszútávon, hisz jó eséllyel munkatársaink is hasonlóan fognak viszonyulni hozzánk – ez pedig átsegíthet bennünket a szürkébb hétköznapokon és nehezebb időszakokon egyaránt.

Legyünk megbízhatóak

A megbízhatóság egy rendkívül fontos erény a munkaerőpiacon. Ez természetesen Győrben sincs másként, a munkáltatók és a kollégák is nagyra értékelik, ha tartjuk magunkat az adott szavunkhoz. Fontos tehát, hogy csak olyan ígéreteket tegyünk, melyek megvalósítása valósszerű. Semmi értelme sincs például plusz munkákat vállalni betarthatatlan határidőkkel csak azért, hogy azoknak elvállalása pillanatában imponáljunk a főnökünknek, esetleg kollégáinknak. Ha ugyanis a határidő lejártakor nem vagyunk készen feladatainkkal, azzal rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat, de akár munkatársainkat is.

Vigyünk pozitivitást a mindennapokba

Természetes jelenség, hogy azok társaságában érezzük jól magunkat, akik felemelnek nem pedig lehúznak. Igyekezzünk tehát pozitív attitűdöt képviselni a cégen belül, hisz könnyen lehet, hogy ez a fajta látásmódunk mások napját is feldobja, és ők is hasonló mentalitással kezdenek el gondolkodni. Próbáljunk meg tehát minden felmerülő kihívásnak a pozitív oldalát szemlélni, mivel hozzáállásunk nem csak a saját, hanem közvetlen környezetünk lelkesedését is befolyásolhatja.

pozitivitás a mindennapokba

Viselkedjünk empatikusan

A problémák nem csak bennünket, hanem bármelyik kollégánkat megtalálhatják. Legyen szó egészségügyi, magánéleti vagy munkahelyi gondokról, annak hatása az adott kolléga teljesítményén is érződhet. Fontos, hogy ezekben az esetekben ne számonkérően, hanem sokkal inkább segítőszándékkal lépjünk fel. Képzeljük csak magunkat az ő helyzetébe, hogy adott esetben számunkra is mennyire jól esne egy kolléga támogatása, illetve önmagában az a tudat, hogy van egy szövetségesünk, aki segíthet átvészelni a nehéz időszakot. Érdekesség továbbá, hogy az empatikus viselkedésünkből nem csak a környezetünk, de mi magunk is profitálhatunk. Az empátia ugyanis segíti a negatív érzelmek félretételét, és növeli a munkával való elégedettséget és a motivációt. Természetesen az empátia is fejleszthető, ezzel kapcsolatban részletesebb információkkal az alábbi cikkek szolgáltatnak:

https://onfejlesztoakademia.hu/az-empatia-novelese-nem-lehetetlen/

https://karrier-boldogsag.hu/otletek-empatiank-fejlesztesere/

Fejezzük ki hálánkat

Abban az esetben, ha mi szorulnánk segítségre és valamelyik munkatársunk a támogatásáról tenne tanúbizonyságot, akkor ne legyünk restek kifejezni a hálánkat felé. Mindenki számára fontos, hogy kapjon visszacsatolást a cselekedeteivel kapcsolatban, így érdemes kihangsúlyozni, hogy mennyire nagyra értékeljük az adott kolléga irányunkba tett gesztusait. Ennek hatására ugyanis jó eséllyel a jövőben sem maradunk magunkra kérdéseink, problémáink terén.

Ha pedig a jelenlegi munkahelyi közegünkben nem érezzük jól magunkat és új kihívások után néznénk, abban az esetben látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és tekintsük meg a legfrissebb álláslehetőségeket.

 

GyorAllas.hu / N.G.