Jó fizetés diploma nélkül? Ezekben a szakmákban lehetséges!

Jó fizetés diploma nélkül? Ezekben a szakmákban lehetséges!

Több területen is jelentős szakemberhiány mutatkozik Magyarországon, amiből adódóan sokszor jobban megéri egy versenyképes szakmát kitanulni egy olyan diploma megszerzése helyett, mely nem annyira keresett a piacon. Fontos persze kihangsúlyozni, hogy ezekhez a szakmákhoz valóban érteni is kell, tehát nem elég csupán a papír megszerzése. Sajnos az a tapasztalat, hogy sok területen elszaporodtak a kontárok, akik szakértelem és hozzáértés nélkül űzik az adott mesterséget. Ugyanakkor azok, akik valóban időt és energiát fektetnek szakmájuk elsajátításába, jó eséllyel sikerrel megtalálják számításaikat a munkaerőpiacon. Következzen tehát néhány olyan munkakör, melyek nem igényelnek diplomát, mégis jól fizetnek.

Építőipari szakmák

Az építőipar már jó ideje szenved a szakemberhiánytól. Megbízható, munkájára igényes, megfelelő szakértelemmel rendelkező kőművest, villanyszerelőt és szobafestőt is rendkívül nehéz találni. Ez csak persze néhány szemléltető példa volt a legismertebb építőipari szakmák közül, természetesen ezenkívül más területekre specializálódott szakemberekre is rendkívül nagy szükség van az iparágban. A fizetesek.hu statisztikái szerint az építőipart jellemző bérek Magyarországon bruttó 273 000 - 792 000 forint mozognak:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/epitoipar-es-ingatlan

Könyvelő

Az állásportálokat böngészve Győrben rengeteg könyvelői pozícióra szóló álláshirdetéssel találkozhatunk. Ez persze nem csoda, hisz gyakorlatilag minden vállalkozásnak szüksége van könyvelőre. Jó hír, hogy nem szükséges egyetemi diploma ahhoz, hogy valaki ilyen területen vállaljon munkát, akár két éven belül szert tehet a képesítésre. Persze a szakmán belül rendkívül sokat számít a tapasztalat is, ez a megkereshető bérekben is kirajzolódik. A fizetesek.hu adatai alapján egy junior könyvelő átlagban bruttó 297 000 - 554 000 forint között keres, míg egy senior könyvelő bére bruttó 331 000 - 692 000 forint között mozog:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/kozgazdasag-penzugyek-konyveles

A könyvelői munkakörről és a képesítés megszerzésének győri lehetőségeiről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/965/gyorben-is-van-lehetoseg-konyveloi-kepesitest-szerezni

Informatikai szakmák

Az informatika tipikusan az a terület, ahol nem a végzettség, hanem sokkal inkább a megszerzett tudás számít. Ebből kifolyólag sok, az informatikához köthető meghirdetett pozíció esetében nem követelik meg a felsőfokú végzettséget. Persze az, hogy informatika önmagában rendkívül tág fogalom, ide tartozhat például a programozók, rendszergazdák, tesztelők és számos egyéb IT-s szakember munkaköre is. Ebből kifolyólag a fizetéseket is nehéz pontosan meghatározni, a fizetesek.hu szerint az információs technológiák területen tevékenykedők átlagban bruttó 359 000 - 1 100 000 forint között keresnek:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/informacios-technologiak

Informatikai szakmák

A már említett módon IT-s pályán elsősorban a tudás számít és nem a végzettség. A tudás megszerzéséhez azonban legtöbbször az iskolán keresztül vezet az út, és természetesen Győrben is van lehetőség informatikával kapcsolatos végzettségre szert tenni. Erről itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/948/programozoi-palyara-vagysz-gyorben-adottak-a-lehetosegek

Szépségipari szakmák

A szépségipar szintén olyan terület, ahol kiválóan lehet boldogulni diploma nélkül is. Ezek a szakmák jellemzően rendkívül népszerűek a munkavállalók körében, ebből adódóan jelentős versenyre is kell számítania azoknak, akik ilyen irányban szeretnének elhelyezkedni. A szépségiparban sokak egyből vállalkozóként kezdik meg ténykedésüket, azok számára azonban, akik alkalmazottként vállalnának munkát jól jöhetnek az átlagbérrel kapcsolatos információk:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/szolgaltatasok

Gépészeti szakmák

Végezetül a gépészettel zárnánk a sort, amely területen – az építőiparhoz hasonlóan – nagy gondot jelent a szakemberhiány. Ezokból kifolyólag is érdemes lehet a területhez kötődő szakmát kitanulni, de nem mellékes szempont a fizetés sem, ami egészen korrekt tud lenni bizonyos munkakörökben. Az egyik legkeresettebb gépészeti szakma a CNC programozóké, akik a fizetesek.hu adatai szerint átlagban bruttó 268 000 - 634 000 forint között keresnek, de ezenkívül több egyéb, a területhez kötődő szakmában is meglehet keresni hasonló béreket:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/gepipar/cnc-programozo

Ha pedig az itt felsorolt szakmák valamelyikében kívánnánk elhelyezkedni, akkor mindenképpen vessünk egy pillantást a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.