Szakmák, amelyek eltűnhetnek a jövőben

Szakmák, amelyek eltűnhetnek a jövőben

A technológia radikális fejlődése természetesen a munkaerőpiac teljes egészét érinti. Az ilyen módon bekövetkező változások rengeteg új munkakört teremtenek, azonban ezzel együtt legalább ekkora mennyiségű szakma vesztét is okozzák. A mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően egyre több területen lesz lehetőség automatizálni a folyamatokat, ami a humán erőforrás szükségességének a kiszorulását fogja eredményezni bizonyos munkakörök esetében. A következőkben azokból a szakmákból fogunk bemutatni néhányat, amelyek létezése és keresettsége komoly veszélynek van kitéve már az elkövetkezendő tíz évben is.

Taxisofőr

Az önvezető autók feltörekvésével sokan azt valószínűsítik, hogy nehéz helyzetbe kerülnek a taxisofőrök és akár már tíz éven belül jelentősen csappanhat a foglalkoztatásukra való igény. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a mesterséges intelligencia lehetőségeivel élve az autók önállóan fognak közlekedni, és ily módon sofőrre sem lesz igény. A be- és kiszállás helyszínének meghatározása sem fog gondot okozni az erre specializálódott alkalmazásoknak köszönhetően, a fizetésre pedig bankkártyán keresztül kerülhet sor. Mindezek megvalósítása korántsem ördögtől való gondolat, könnyen elképzelhető, hogy már a közeljövőben megtapasztaljuk ezeket a változásokat.

Pénztáros

A pénztáros munkakör átalakulásának, vagyis inkább megszűnésének már most is szemtanúi lehetünk. Egyre több helyen van lehetőség – többek között Győrben is – önkiszolgáló pénztáraknál fizetni és a jövőben várhatóan ez a tendencia csak felgyorsul. Emellett az online vásárlás elmúlt években tapasztalható népszerűségének radikális növekedése szintén nem kedvez a pénztárosi feladatokat ellátó munkavállalóknak.

Ügyfélszolgálatos

Bizonyos szolgáltatások esetén az ügyintézés már manapság is jelentős mértékben támaszkodik a mesterséges intelligencia vezértelte robotokra, chatbotokra és könnyen elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövőben ez a szakma teljesen megszűnik. A mesterséges intelligencia ezen a területen történő alkalmazásával kapcsolatban egyébként jelentős eredményeket értek el az elmúlt években, ezzel foglalkozik például az alábbi cikk is:

https://www.digitalhungary.hu/konferenciak/internet-hungary/Mesterseges-intelligencia-az-ugyfelszolgalaton-a-legnagyobb-2019-es-ujdonsagok-chatbotok-gepi-tanulas-es-tarsai/8935/

Fordító

A különböző fordítószoftverek szintén rohamos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt esztendőkben, ami nagy veszélyt jelenthet azok számára, akik ilyen területen tevékenykednek. Némiképp megkönnyebbülésre adhat okot, hogy a fejlődés ellenére a jelenlegi szoftverek még nincsennek azon a szinten, hogy helyettesítsék az emberi kreativitást és szakmai hozzáértést, azonban korántsem lenne meglepő, ha az elkövetkezendő tíz évben ez megváltozna. A technológiai fejlődés és a fordítói feladatok kapcsolatát, illetve jövőbeli kilátásait a következő cikk elemzi mélyebben:

https://www.szotar.net/blog/forditogepek-jovoje-hova-tart-technologia/

Gyártósori munkás

A gyárakban egyre nagyobb hangsúly fordítódik a robotikára, aminek folytán vélhetően egyre kisebb igény lesz operátorok, gyártósori összeszerelő munkásokra. Ez főképp azért probléma, mert például Győrben is sok ilyen és ehhez hasonló pozíció jelenti a megélhetést, különösen az alulképzett munkaerő számára. A cégeknek azonban hosszabbtávon sokkal inkább kifizetődő az automatizált technikára támaszkodni, mintsem a humán erőforrásra.

Gyártósori munkás

Könyvtáros

A könyvtáros szakma fennmaradása szintén nem áll biztos lábakon, de ez nem csak a technológia újításokra, hanem a megváltozott emberi szokásokra is visszavezethető. Általánosságban véve ugyanis elmondható, hogy manapság sokkal kevesebbet olvasunk, és azt is többnyire digitális módon tesszünk. Vélhetően tehát a könyvkölcsönzés is nagyobbrészt a digitális térben fog megvalósulni a későbbiekben.

Ha pedig jelenleg álláskeresők vagyunk és időtálló hivatást keresünk, akkor mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.