Milyen feladatai vannak egy tűzvédelmi előadónak?

Milyen feladatai vannak egy tűzvédelmi előadónak?

A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt kötelezettek bizonyos munka- és tűzvédelmi szabályok betartására. Ezen előírások követése létfontosságú, ugyanis baleset esetén az egyik, illetve a másik fél is felelősségre vonható. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatás előadás formájában történik, a munkáltató például évente köteles tűzvédelmi oktatást biztosítania alkalmazottainak. A tűzvédelemmel kapcsolatos oktatást a tűzvédelmi előadók végzik, akik szolgálataira a nagyobb cégek többnyire alkalmazotti jogviszonyon, míg a kisebbek megbízási szerződésen keresztül tartanak igényt. Persze nem csupán az évenkénti egyszeri oktatás megtartásából áll egy ilyen munkakör. Mutatjuk a részleteket!

Ezeket a feladatokat látja el egy tűzvédelmi előadó

A tűzvédelmi szakember egyik legfontosabb feladata, hogy elkészítse az adott cég számára a tűzvédelmi szabályzatot, majd folyamatosan felülvizsgálja és karbantartsa azt. További fontos kötelezettsége, hogy a munkahelyhez tartozó épületeket különböző tűzveszélyességi és kockázati kategóriákba sorolja. Ezenkívül – a részben már említett módon – a tűzvédelmi szakemberek oktatási tevékenységet is ellátnak, de nemcsak előadóként, hanem az oktatási tematika kidolgozójaként is. Mindezek mellett a feladatkörükbe tartozik még többek között a tűzvédelmi szempontból illetékes hatóságokkal való kapcsolattartás, a szakkérdésekben való kommunikáció a munkavállalókkal és a külső partnerekkel, illetve a tűzvédelmi gyakorlatok lebonyolítása és értékelése.

Ki alkalmas erre a pályára?

Az oktatási kötelezettségekből is következtethetünk arra, hogy egy ilyen pozíciónál a kiváló kommunikációs képesség alapvető feltétel. A munkáltatókkal és a munkavállalókkal is éreztetniük kell, hogy mekkora fontosággal bír a tűzvédelmi szabályokhoz való alkalmazkodás, és hogy azok megszegése milyen következményekkel járhat. Ehhez pedig mindenképpen szükségük van a kommunikációs eszközök megfelelő használatának képességére.

Ha pedig már szabályokról beszélnek fontos, hogy őket magukat is a szabálykövető magatartás jellemezze. A szabályokat ugyanis csak úgy lehet megfelelően betartatni, ha azok meghozója is maradéktalanul alkalmazkodik hozzájuk. Végezetül pedig a felelősségteljességet említenénk, mint a tűzvédelmi előadói szakmához szükséges tulajdonságot. Az elvégzett előadói munka és az elkészített dokumentumok tartalma mind-mind hatalmas súllyal bír ebben a munkakörben, és mindezekért egy tűzvédelmi előadónak képesnek kell lennie felelősséget vállalni.

 

Miként lehet valakiből tűzvédelmi előadó Győrben?

Győrben több intézményen keresztül is van lehetőség tűzvédelmi előadói képesítésre szert tenni. Az egyik például a MESTO Csoport Kft., ahol egy 4 hónapos képzésen keresztül van lehetőség kitanulni a szakmát. A kurzus során a résztvevők megismerik a tűzvédelmi szakma elméleti és gyakorlati alapjait, mindezt hét témakör áttekintésével. A képzést teljesítők, a végzettségük birtokában akár folytathatják is a tanulmányaikat, méghozzá a tűzvédelmi főelőadói képzésen, ami lehetőséget teremt a legmagasabb tűzveszélyességi szintű létesítményekkel kapcsolatos feladatok ellátására. Mindezen tanfolyamokról részletesebben az intézmény honlapján lehet tájékozódni:

https://tuzvedelmieloadoesfoeloadotanfolyamok.hu/tanfolyamok/keres/?helyszin=Gy%C5%91r

Tűzvédelmi előadó feladata

Szintén elérhetőek ezek a képzések az OKTÁV Továbbképző Központnál. A tűzvédelmi előadói képesítésre itt 6 hónap alatt van lehetőség szert tenni, melynek során a tűzmegelőzés, tűzoltás és kárelhárítás, tűzvédelem törvényi szabályzása és a tűzvédelmi helyzetértékelés témakörei kerülnek áttekintésre. Ahogy arról az előző esetben is szót ejtettünk, itt is érdemes megemlíteni, hogy ebben az intézményben is indul tűzvédelmi főelőadói képzés azoknak, akik már túl vannak a tűzvédelmi előadói tanfolyamon. Bővebb információk:

http://oktav.hu/tuzvedelmi-eloado-kepzes/gyor

https://oktav.hu/tuzvedelmi-foeloado-kepzes/gyor

Ha pedig már rendelkezünk képesítéssel és ezen a területen vállalnák munkát, akkor tekintsük meg a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatokat.