Milyen feladatokat lát el egy fogászati asszisztens?

Milyen feladatokat lát el egy fogászati asszisztens?

A fogászati asszisztenseket gyakran csak a fogorvosok jobbkezeként szokták emlegetni, ami nem is csoda, hisz tevékenykedésükkel jelentősen megkönnyítik a rendelők hétköznapjait. A szakma manapság is nagy népszerűségnek örvend, hisz gyors elhelyezkedési lehetőséget kínál akár magas presztízsű munkahelyeken is. A következőkben ezt a hivatást vesszük célkeresztbe, vagyis bemutatjuk, hogy egy fogászati asszisztens pontosan milyen teendőket is lát el, illetve szót ejtünk arról is, hogy Győrben milyen lehetőségek adódnak a képesítés megszerzésére.

A fogászati asszisztens feladatai

A fogászati asszisztens munkavégzése fogászati rendelőkben történik, ahol legfőbb feladata, hogy asszisztáljon az orvosi vizsgálatoknál és kezeléseknél. Sőt, igazából a fogászati asszisztensek munkája már azelőtt elkezdődik, hogy a páciens belépett volna a rendelőbe, hisz rengeteg adminisztratív tevékenységet is ellát, amelynek során szervezi és koordinálja a betegellátást, a rendelés ütemezését és egyéb, a praxis mindennapi működését elősegítő teendőket.

A betegellátás során a legfontosabb feladatai közé tartozik többek között az érzéstelenítéshez szükséges gyógyszerek, a kezeléshez szükséges eszközök és anyagok előkészítése. Ezen felül a kezelés során folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a fogorvos munkáját, továbbá a szájüreg tisztán tartásáról és a kezelt felület elérhetőségének biztosításáról sem feledkezhet meg. Mindezek mellett a fogászati asszisztens a beteg fogászati tervének kidolgozásában is részt vesz – teszi ezt a dokumentációk elvégzésével. Sőt, a munkakörhöz bizonyos vizsgálatok önálló elvégzése is tartozik, olyanok, mint például a röntgenfelvétel készítés vagy a nyálteszt.

Ahogy arra egy korábbi bekezdésben is utaltunk már, a fogászati asszisztens felelőssége a betegekkel való kommunikáció és kapcsolattartás is. Jellemzően ők azok, akikkel először van lehetőségünk kapcsolatba lépni, ha betelefonálunk egy fogászati rendelőbe. A beszélgetés során kikérdeznek panaszainkról, majd ezt követően felvilágosítást adnak a lehetséges következő lépésekről, illetve legtöbbször az időpontegyeztetés is ilyenkor történik. Összességében tehát a konkrét fogászati tevékenységek segítése mellett számos kommunikációs és adminisztrációs feladatot is ellát egy fogászati asszisztens. További feladatokért és személyes beszámolókért az alábbi cikket is érdemes elolvasni:

https://pannonkincstar.hu/blog/egeszsegugy/a-jo-fogaszati-asszisztens-segedpilota-aki-mukodteti-a-rendszert/

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy fogászati asszisztensnek?

A betegekkel való hatékony kapcsolattartartás és a fogorvossal való gördülékeny együttműködés érdekében a kiváló kommunikációs készség elengedhetetlen ebben a szakmában. Ugyancsak fontos, hogy a fogászati asszisztens rendkívül precíz legyen, mivel az egyes fogászati beavatkozások során az eszközöket akkor és oly módon kell a fogorvos rendelkezésére bocsájtania, ahogy azt ő kéri.

A munkavégzés során szükség lesz még egy nagyadag állóképességre is, mivel a műszakok álló munkával telnek és apróbb, óvatosabb mozdulatokat igényelnek. A különböző, a rendelő működését elősegítő tevékenységek folytán pedig nem feledkezhetünk meg a kiváló szervezőkészségről sem, mint a jó fogászati asszisztenst jellemző tulajdonságról. Ez főként az időpontegyeztetésnél kap szerepet, mikor a páciens és a fogorvos számára is egyaránt megfelelő időpontot kell találnia. Egyéb fontos, a jó fogászati asszisztenseket jellemző tulajdonságokat az alábbi cikk tárgyal:

https://pszichologuskepzo.hu/cikkek/fogaszati-asszisztens-egy-megbecsult-szakma/

Milyen lehetőségek vannak Győrben a szakma kitanulására?

Fogászati asszisztens képzés

A győrieknek a fogászati asszisztens képzésen való részvétel céljából érdemes lehet például a Best-Work Kft.-nél érdeklődni, akik képzéskínálatában rendszerint szerepel ez a tanfolyam. Az intézmény többnyire hétvégi ütemezéssel szervezi kurzusait, melynek során a fogászati asszisztens képesítésre kicsit több, mint 10 hónap alatt van lehetőség szert tenni.  Az elméleti oktatáson túl természetesen szakmai gyakorlaton is részt vesznek a hallgatók, aminek hossza 312 óra és az intézménnyel szerződött partnereknél történik. További részletek:

https://pszichologuskepzo.hu/tanfolyamok/okj-szakkepzesek/fogaszati-asszisztens-kepzes/

Ezenkívül érdemes lehet figyelemmel kísérni a Pannon Kincstár képzési ajánlatait is, ahol az elméleti oktatás teljes mértékben online formában zajlik. A gyakorlati hely megkeresésében pedig segítséget vállal az intézmény. További információk:

https://pannonkincstar.hu/szakmai-kepzesek/egeszsegugyi/fogaszati-asszisztens-szakmai-oktatas/#reszletek

A képzettség birtokában pedig mindenképpen kövessük nyomon a https://gyorallas.hu/ főoldalát a legfrissebb állásajánlatokért.