Nemet mondani a főnöknek? Így tegyük!

Nemet mondani a főnöknek? Így tegyük!

Munkavállalóként a legtöbben igyekszünk eleget tenni főnökeink elvárásainak, ebből adódóan pedig nem szívesen mondunk nemet bármilyen feladatra, kiadott utasításra még akkor sem, ha valamilyen körülményből adódóan az észszerűség ezt diktálná. Ennek következményeként hajlamosak lehetünk túlvállalni magunkat, ami hosszútávon a munkánkból való kiábrándultsághoz, kiégéshez vezethet. Éppen ezért bármennyire is nehéz és kényelmetlen, bizonyos szituációkban képesnek kell lennünk nemet mondani, még akkor is, ha ezzel a főnökünk kérésének szegülünk ellent. Persze nem mindegy, hogy miként tesszük ezt. Ehhez hozunk most néhány tanácsot!

Milyen esetekben merjünk nemet mondani?

A nemet mondás egyik tipikus esete lehet, ha úszunk a munkában, mégis értelmetlennek tűnő meetingeken kell részt vennünk. Bizonyos cégeknél – főként a nagyobbak esetében – jellemző, hogy havi, heti vagy akár napi bontásban is szerveznek különböző értekezleteket. Van, hogy hasznosak ezek a megbeszélések, hisz ennek során tisztázásra kerülhetnek a kitűzött célok, teljesítendő elvárosok, illetve visszacsatolást is kaphatunk a munkánkat illetően. Sokszor tapasztalhatjuk azonban azt is – többek között győri munkavállalóként is –, hogy ezek a meetingek súlytalanok és azon kívül, hogy lefutjuk a kötelező köröket sok hasznosat nem hallunk, kvázi az időnket pazaroljuk. Ha előre tudjuk, hogy egy ilyen meeting vár ránk miközben halomra állnak teendőink, akkor legyünk bátrak és próbáljuk meg visszautasítani az ezen való részvételt.

Gyakori problémát szokott még jelenteni, ha a főnök munkaidőn kívül, teljesen indokolatlan időpontokban kéri irreleváns feladatok végrehajtását. A járványhelyzetből adódóan az elmúlt években számos munkakör esetében tették lehetővé a munkáltatók a hibrid munkavégzést, ami munkavállalói szempontból akár vissza is üthet. Ha például azt tapasztaljuk, hogy a főnökünk vasárnap délután zargat felesleges teendőkkel, akkor biztosítsuk róla, hogy hétfőn elvégezzük a kiadott feladatot, ugyanakkor a hétvégét a pihenésre szánnánk.

Abban az esetben is legyünk képesek nem mondani, ha a kiadott feladataink lassan elhatalmasodnának rajtunk, felettesünk mégis újakat helyez kilátásba. Ilyenkor hívjuk fel a figyelmét arra, hogy az ő érdekét is szolgálja az, ha elég időt kapunk a feladatok abszolválására, mivel így sokkal kisebb az esély arra, hogy hibát vétsünk. Végül pedig azt az esetet is érdemes megemlítenünk, mikor valamilyen folyamatot felettesünk egy nem túlzottan hatékony módon szeretne végrehajtatni. Ekkor is megéri a meglátásaink mellett érvelni. Ilyen és ehhez hasonló további szituációkkal az alábbi cikk szolgáltat:

https://hrpwr.hu/cikk/merj-nemet-mondani-a-fonoknek

Miként mondjunk nemet?

Bármilyen szituáció is álljon elő, a legfontosabb, hogy őszinték legyünk. Legyen szó túl sok feladatról, bizonyos határok átlépéséről, különböző személyes okokról vagy bármilyen egyéb problémáról, ami miatt nemet mondanánk egy kérésre, fontos, hogy egyenesen és egyértelműen fogalmazzunk. Emellett persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mindezt a megfelelő tisztelet megadása mellett tegyük.

miként mondjuk nemet

Fejtsük ki érveinket logikusan és lényegre törően. Semmi esetre se legyünk túlzottan agresszívak, illetve kerüljük azt is, hogy hosszasan, már-már túlmagyarázva indokoljuk meg a kérés visszautasítását. Végül pedig azt is érdemes megjegyezni, hogy amennyiben megszületett bennünk a döntés, ne húzzuk sokáig a nemet mondást, jobb minél előbb túlesni rajta, hisz így a felettesünknek is több ideje lesz akár mást találni a feladatra. További jótanácsok az alábbi cikkben:

https://foteldoki.hu/egeszsegkonyvtar/lelki-egeszseg/munkahely/neha-muszaj-nemet-mondani-a-fonoknek-de-megis-hogyan

Amikor muszáj nemet mondanunk

Bizonyos esetekben a munkáltató kérésének megtagadására nem csak lehetőség van, hanem az kötelező jellegű. Fontos megjegyezni, hogy ilyen esetekben hátrányos jogkövetkezmény nem érheti a munkavállalót. Ezek a Munka Törvénykönyve által előírt szituációk az alábbiak:

  • A munkavállaló köteles megtagadni a munkavégzést, ha a munka más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.
  • A munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést, amennyiben a kiadott feladat gazdasági bűncselekményre utasít.
  • A munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést, ha végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik.
  • A munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést, ha az a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Ezekben az esetekben tehát – fontos kihangsúlyozni – a munkavállalót semmilyen hátrány nem érheti. További információk mindezekkel kapcsolatban:

https://lhcontrol.hu/2020/04/08/nemet-mondani-a-fonoknek/

Ha pedig új munkahelyen próbálnánk szerencsét, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.