Érdekel a lakberendezés, mint hivatás? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

Érdekel a lakberendezés, mint hivatás? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

Nem túlzás azt állítani, hogy a lakberendezői szakma egy álommunka lehet azok számára, akik a kreativitásukból szeretnének megélni. A tervezési folyamatoktól kezdve egészen a megvalósításig számos lehetőségük adódik ötleteik kibontakoztatására, miközben persze eleget tesznek az ügyfél kéréseinek, kívánságainak is. A kreativitás mellett természetesen a szakmai ismeretek sem elhanyagolhatóak, hisz egy lakberendezőnek tisztában kell lennie a legújabb trendekkel, stílusirányzatokkal egyaránt. A szakma alapjait képzéseken keresztül lehet megtanulni, mellyel kapcsolatban jó hír a győrieknek, hogy a városban is indulnak. Többek között erről is szó lesz a következőkben, de mindenekelőtt górcső alá vesszük, hogy pontosan milyen feladatokat lát el egy lakberendező.

A lakberendezők feladatai

Még mielőtt részletesebben belemennénk a lakberendezők feladataiba, fontos, hogy munkakörüket megkülönböztessük a belsőépítészekétől – ezeket a szakmákat ugyanis gyakran összemossák. A fő különbség alapvetően a volumenben keresendő, ugyanis míg a lakberendező kisebb egységekben gondolkodik, azaz helységeket rendez be, addig egy belsőépítész komoly, többek között a műszaki ismereteire alapozott tervezőmunkát is végez. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy tervezőmérnöki pozíció betöltéséhez építészeti egyetemi végzettség szükséges, míg a lakberendezői tevékenységi kör ellátásához elég csupán tanfolyamokat is elvégezni – persze ez nem jelenti azt, hogy a lakberendezői pálya egy sétagalopp lenne. A két szakma további különbségeiről az alábbi cikk adhat felvilágosítást:

https://dodo.hu/blogs/lakberendezes-blog/hogyan-legyel-lakberendezo-avagy-belsoepitesz

A lakberendezők feladatait érdemes három részre bontani: a tervezési, beszerzési és kivitelezési szakaszra. Az első, azaz a tervezési szakasz egy meglehetősen időigényes procedúra, és összetettebb projektek esetén akár hónapokig is eltarthat. Ebbe többek között beletartozik a megbízói igények felmérése, külön kitérve az általános életviteli szokásokra, ízlésre, preferenciára, családmodellre. Ide tartozik továbbá a lakás felmérése és ennek alapján egy alaprajz elkészítése, az egyes alkalmazandó stílusjegyek meghatározása és a fotórealisztikus látványtervek megalkotása is. Természetesen ezenkívül a tervezési szakaszban készülnek el a műszaki-, bútor- és színtervek is.

A tervek elkészítésén túl az ügyfelek gyakran kérnek beszerzési támogatást is lakberendezőiktől. Ennek során a lakberendező nemcsak magát a terveket készíti el, hanem szaküzletekkel, kereskedésekkel való kapcsolatain keresztül segíti megbízóját a kívánt berendezések jó áron történő beszerzésében. Az utolsó szakaszban, vagyis a kivitelezés folyamatában pedig a lakberendező szintén kapcsolataihoz nyúl, és adott esetben – például egy nagyszabású felújítás során – generálkivitelezőt is bevon a munkálatokba. Kisebb, kevésbé bonyolultabb projektek esetében pedig ő maga végzi el a kivitelezéssel járó teendőket, amibe természetesen a megbízó is szerepet vállalhat. További részletek a szakmával járó feladatokkal kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://agnesidesign.com/blog/mit-is-csinal-egy-lakberendezo

Miként lehet valakiből lakberendező Győrben?

Lakberendezői képesítés megszerzésére Győrben is van lehetőség. Érdemes lehet például vetni egy pillantást a Kurzus Tanfolyamszervező Bt. szakmai képzéseire, melyek hagyományos tantermi és online formában is indulnak. A lakberendezői képzés egyben magában foglal egy 3D-s látványtervezői tanfolyamot is, amely elsősorban a látványtervezés, a belsőépítészet és a tárgykultúra iránt érdeklődőknek szól. A kurzus egyébként két félévet vesz igénybe, ami összesen 600 órát foglal magában. Ennek végén a hallgatók záróvizsgát tesznek, amin a „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítéssel értékelik teljesítményüket. A képzés egyéb jellemzőiről és a tandíjról szóló információkért az intézmény honlapjára érdemes ellátogatni:

https://www.lakberendezoiskola.hu/lakberendezo-szakmai-kepzes/lakberendezo-szakmai-kepzesrol.html

Lakberendező képzés

A képzettség birtokában pedig érdemes lehet ellátogatni a https://gyorallas.hu/ főoldalára és megtekinteni a legfrissebb állásajánlatokat.