Miért fontos a kapcsolatépítés munkavállalói szempontból?

Miért fontos a kapcsolatépítés munkavállalói szempontból?

Az álláskeresés sikeressége rendkívül sok tényezőn múlhat, ezek egyike, hogy mekkora kapcsolatrendszerrel rendelkezünk a munkaerőpiacon. Kétség sem fér hozzá, hogy manapság is rengeteg állás kerül betöltésre a kiépített kapcsolati hálóknak köszönhetően, tehát amennyiben nem szeretnénk sokáig a munkanélküliség nehézségeivel megküzdeni, vagy a jelenlegi munkahelyünknél jobb lehetőségeket keresünk, akkor érdemes nagy gondot fordítani a szakmai kapcsolatok kialakítására. A következőkben ennek megvalósításához hozunk néhány tanácsot, ám mielőtt ezt megtennénk, részletesebben is bemutatjuk a szakmai kapcsolatiépítés előnyeit.

Mit profitálhatunk munkavállalóként a szakmai kapcsolatokból?

Az első és legfontosabb, amit ennek a kérdésnek a megválaszolásakor meg kell említenünk, hogy rengeteg információval lehetünk gazdagabbak kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezve. Álláskeresőként a különböző állásportálokat böngészve számos lehetőség közül válogathatunk, ugyanakkor ezek korántsem fedik le a munkaerőpiacon elérhető összes nyitott pozíciót. Ez azért van, mert nem minden cég hirdeti meg rögtön a megüresedett pozíciókat, hanem első körben a munkavállalóinak ajánlásaiból válogat. Ennek hátterében több indok is állhat, például, hogy nincs kapacitásuk hirdetések elkészítésére és feladására, nem akarnak több tucat, vagy akár százas nagyságrendű álláspályázatokat átolvasni, esetleg jobban bíznak azokban a munkavállalókban, akiket valamelyik kollégájuk ajánl. Álláskeresői szempontból igazából ez számunkra lényegtelen is, ami számunkra fontos az az, hogy minél több embert ismerünk, annál több álláslehetőségről hallhatunk.

Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy sok esetben ezekből az ajánlásokból nem csak mi álláskeresők proftálhatunk, hanem maga az a személy is, aki beajánlott bennünket az adott pozícióra. Ez alatt azt értjük, hogy sok cég – többek között Győrben is – jutalmazza azokat a munkavállalóit, akik ajánlásukkal hozzájárulnak egy-egy pozíció sikeres betöltéséhez. Így tehát akár az is előfordulhat, hogy egy tipikusan win-win szituációnak leszünk a részesei. Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy bizonyos információk nem csak közvetlen, de közvetett módon is szolgálhatják a munkaerőpiacon való boldogulásunkat. Az ismerőseinkkel lefolytatott beszélgetéseinkből ugyanis rengeteg tanulságot szűrhetünk le például iparágakkal, munkáltatókkal vagy munkakörökkel kapcsolatban. Ezekben a történetekben biztosan hallunk jó néhány elkövetett hibáról, amelyekből okulva jelentősen megkönnyíthetjük karrierépítésünket. A kapcsolatépítés további előnyeiről való tájékozódásért az alábbi cikkeket is érdemes elolvasni:

https://karrierkozpont.elte.hu/networking/

Miként építsük kapcsolatainkat?

A sikeres kapcsolatépítéshez vezető út első lépése, hogy a mentalitásunkat is ezen cél sikeres megvalósításához igazítjuk. Röviden megfogalmazva: legyünk proaktívak! Kapcsolatot építeni gyakorlatilag bárhol lehet, és sohasem tudhatjuk, hogy hol futunk össze azzal a személlyel, aki előrelépést hoz a karrierünket illetően. Persze nagyban függ személyiségünktől is, hogy miként állunk ehhez a feladathoz, introvertált személyiségűként nyilvánvalóan nehezebb dolgunk lesz. Ez esetben sem kell elkeserednünk, az online tér például kiválóan alkalmas lehet arra, hogy némileg oldjuk gátlásainkat. Ehhez aktívan kövessünk és kommenteljünk szakmai fórumokon, továbbá tulajdonítsunk nagy jelentőséget a közösségi médiás jelenlétünknek. A LinkedIn például kifejezetten a munkavállalói közösségteremtésre és kapcsolatépítésre specializálódott weboldal, ahol a profilunkat kvázi az önéletrajzunk az önéletrajzunk jelenti. Ha nem rendelkezünk még ilyen profillal, akkor mindenképpen regisztráljunk, ha viszont van már fiókunk, akkor ne felejtsük aktualizálni azt és élni a site nyújtotta álláskeresési, kapcsolatépítési lehetőségekkel.

munkavállalói  kapcsolatépítés

A digitális tér mellett persze a hagyományos módszerek is kiválóan alkalmasak lehetnek arra, hogy új szakmai ismeretségekre tegyünk szert. A hagyományos módszerek alatt értjük például a szakmai konferenciákat, előadásokat vagy workshopokat – ilyeneket természetesen Győrben is szoktak tartani szép számmal. Fontos, hogy ezeken az eseményeken nyitottak legyünk, ne pedig tolakodóak. Olyan emberek társaságát keressünk elsődlegesen, akik pályája valóban érdekel bennünket, és azt tapasztaljuk, hogy ez az érzés kölcsönös. Mindig legyünk őszinték, semmi esetre sem ajánlatos elferdíteni a karrierutunkkal kapcsolatos állításainkat, később ugyanis ez rendkívül kellemetlen helyzetekbe sodorhat bennünket. Végül pedig azt is érdemes hozzátenni, hogy az újonnan kialakított és a már meglévő szakmai kapcsolatainkat is folyamatosan ápoljuk, adott esetben mi is mutassunk hajlandóságot szívességek megtételére. Végtére is azok az emberek, akik tudják, hogy számíthatnak ránk, nagyobb eséllyel lesznek segítségünkre, ha mi kerülnénk nehéz helyzetbe.

Ha pedig álláskeresőként az aktuálisan legfrissebb álláslehetőségekre vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.