Hogyan legyünk proaktívabbak a munkahelyünkön?

Hogyan legyünk proaktívabbak a munkahelyünkön?

Az álláshirdetésekben szereplő elvárosok között számos alkalommal találkozhatunk a proaktív szemlélettel, mint megfogalmazott elvárással. Ez nem csoda, hisz a felgyorsult üzleti életben döntő lehet a sikerességet illetően, hogy az adott cég munkavállalói mennyire cselekvőképesek, mennyire képesek önálló, felelősségteljes döntéseket hozni. A vállalatok egyértelműen azokat a munkavállalókat keresik elsősorban, akik talpraesettségükkel egyfajta dinamikát csempésznek a hétköznapokba, képesek az önálló munkavégzésre, és kezdeményezőséget mutatnak feladataikat illetően. Egyszóval tehát proaktívak. Persze ezen néhány szavas körülírásnál a proaktív attitűd jóval mélyebben is értelmezhető, ezért a cikk bevezető részében ezt fogjuk megtenni. Zárásként pedig néhány jótanáccsal szolgálunk ennek a szemléletmódnak a hatékony elsajátításához.

A proaktív munkavállaló jellemzői

A proaktív munkavállaló egyik legfontosabb jellemzője – amint arra már a bevezetőben is utaltunk –, hogy cselekvőképes, azaz nem kell noszogatni, folyamatos iránymutatást adni neki feladatait illetően, hanem önállóan is tudja, hogy mikor mit kell tennie. A gyakorlatban ez például egy irodai pozíció esetében annyit tesz, hogy a munkavállaló bátran elindítja a szükséges telefonhívásokat, megírja a fontos e-maileket, kitölti az űrlapokat, ötleteivel támogatja munkatársait – teszi mindezt még azelőtt, hogy felettese a cselekvést szorgalmazóan utasítaná, vagy az egyre nyomasztóbb körülményekből kifolyólag erre rákényszerülne.  

Ha a munkavállaló esetében az önálló cselekvés nem magától értetődő, hanem folyamatosan utasításokra vár, soha nem kezdeményez és mindig csak a kialakult szituációkra reagál, abban az esetben beszélhetünk reaktív hozzáállásról. Ez az attitűd Győrben sem túl népszerű a munkáltatók körében, hisz a reaktív ember kvázi elszenvedője az eseményeknek, mivel azokat nem ő irányítja. Ezzel szemben egy proaktív munkavállaló nem fogadja azt el, hogy nincs ráhatása bizonyos szituációkra, hanem folyamatosan a cselekvési alternatívákat keresi. Persze a kezdeményezés nem minden esetben jelent teljes kontrolt az egyes szituációk felett, amivel egy proaktív látásmódú ember tisztában is van és el is fogadja azt. Éppen ezért nem hibáztatja magát a meghozott döntései miatt, ha a dolog esetleg nem az ő elvárásai szerint alakulnának. További, a proaktív és a reaktív személyiségtípusok közötti különbségekre az alábbi cikk hívja fel a figyelmet: 

https://pszichoforyou.hu/proaktivitas/

Mit tehetünk azért, hogy proaktívabbak legyünk?

Nem kérdés, hogy reaktívnak lenni sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a már említett okokból kifolyólag, viszont sokkal kevésbé kifizetődő is. Jó hír, hogy vannak eszközök, melyekkel változtathatunk mentalitásunkon abban az esetben, ha esetleg úgy éreznénk, hogy ránk sokkal inkább a reaktív hozzáállás a jellemző. Az első lépés egy proaktív attitűd felé az az, hogy elkezdünk figyelni arra, hogy milyen szavakat használunk. A munkánk során kerüljük a panaszkodó kifejezéseket, az olyanokat mint: „az a baj, hogy…”, „ezt így nem lehet megcsinálni”, „miért nem lehetett volna ezt úgy, hogy…”. Ehelyett használjuk az alábbi szavakat: „meg akarom csinálni”, „valahogy mindenképpen megoldom” stb.

Hogyan legyünk proaktívabbak

Fontos továbbá az is, hogy keressük azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével kiléphetünk a komfortzónánkból. Ennek megvalósításához például jó módszer lehet, ha végig gondoljuk, hogy mik azok a dolgok, amelyeket már régóta halogatunk. A halogatás hátterében ugyanis jó eséllyel bizonyos kellemetlen érzések, tapasztalatok húzódnak meg, amelyeknek ha elébe megyünk nagy lépést teszünk a proaktív szemléletmódunk kialakításához. Ne hagyjuk továbbá, hogy az egyes negatív kritikák, vagy ellenséges munkatársak kihatásukat tegyék munkavégzésünkre. Fejlesszük önismeretünket, legyünk tisztában azzal, hogy melyek azok a területek, amelyeken hatékonyan és jól látjuk el feladatainkat és mik azok a gyengeségeink, amelyek még fejlesztésre szorulnak. Ha ezekkel tisztában vagyunk, a kritikákat is könnyebben fogjuk kezelni. További tippek a proaktivitás fejlesztése érdekében az alábbi cikkben:

https://blog.kuponkozmosz.hu/reaktiv-vs-proaktiv-hogyan-legyunk-proaktivak-es-ne-reaktivak/

Ha pedig úgy érezzük, hogy fejlődésünkhöz egy új munkakörnyezetre van szükségünk, akkor látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.