Az ingatlanközvetítői szakma főbb ismérvei

Az ingatlanközvetítői szakma főbb ismérvei

Az ingatlanközvetítők megítélése meglehetősen kétes hazánkban, sokak kóklerként, rámenős pénzhajhászokként tekintenek rájuk. Való igaz, hogy a szakma jelentősen felhígult, ugyanakkor mint szinte minden területen, az ingatlanközvetítők között is találhatunk kiváló szakembereket, akiket nem csak kereseti lehetőség, hanem a hivatástudat is hajt. A következőkben tehát az ő szakmájukat fogjuk részletesebben bemutatni, azaz összefoglaljuk, hogy milyen feladatokkal is jár a munkakörük, továbbá szót ejtünk arról is, hogy mely képességek birtokában lehet valaki sikeres ezen a területen. Zárásként pedig a szakma kitanulásának győri lehetőségeit is összefoglaljuk.

Mit csinál egy ingatlanközvetítő?

Az ingatlanközvetítők feladatainak egy jelentős részét a potenciális ügyfelek felkutatása teszi ki, vagyis azoknak az embereknek a megkeresése, akik értékesíteni szeretnék ingatlanjaikat. Abban az esetben, ha létre jön az egyezség – bár ebben a szakmában nem ritka az elutasítással való szembesülés sem –, kezdetét veszi az eladási ár meghatározásának folyamata. Ehhez természetesen az ingatlanközvetítő először megtekinti az ingatlant, majd az eladóval való egyeztetést követően meghatározzák annak árát.

Ezt követően az ingatlanközvetítőnek vevőt kell találnia az ingatlanra. Talán a munkafolyamat ezen része az, ahol leginkább kirajzolódnak a különbségek az alapos szakemberek, és az úgymond kóklerek között. Az ingatlanértékesítés során ugyanis a közvetítőnek tisztában kell lennie az ingatlanpiac sajátosságaival, az adózással és illetékfizetéssel kapcsolatos ingatlanszakmai vonatkozásokkal, illetve bizonyos szintű marketingismeretek is elengedhetetlenek. Ez utóbbi főként a hirdetések elkészítésekor szükségesek, hisz korántsem mindegy, hogy miként van fotózva és milyen minőségű leírással van meghirdetve az adott ingatlan.

A potenciális vevők jelentkezésekor az ingatlanközvetítő feladata, hogy részletesen bemutassa az ingatlant, és hogy körbe is vezesse abban az érdeklődőket. Ha az érdeklődő tetszését elnyerték a látottak, megkezdődhetnek az ártárgyalások. Amennyiben sikerül dűlőre jutni, az ingatlanközvetítő további feladatai közé tartozik például az adásvételi szerződés előkészítése, a földhivatali ügyintézés és a közművek átírása. További, az ingatlanközvetítő munkakörében tartozó egyéb teendőkért az alábbi cikket is érdemes elolvasni:

https://alfakapos.hu/hogyan-es-mennyit-dolgozik-egy-sikeres-ingatlankozvetito/

Egy sikeres ingatlanközvetítő jellemzői

Értékesítői szakmáról lévén szó a kommunikációs képességek kiemelten fontos szerepet töltenek be ebben a pozícióban. Ahhoz, hogy valaki ügyfeleket találjon és hogy sikeresen is együttműködjön velük, elengedhetetlen a közös hang megtalálása, amihez a hatékony kommunikáción keresztül vezet az út. A pontosság ugyancsak nélkülözhetetlen, hisz egy megbeszélt találkozóra egy ilyen munkakör esetében nemcsak, hogy illik, hanem kötelező időben megérkezni. A határozott, ugyanakkor udvarias fellépés szintén jellemzője egy sikeres ingatlanközvetítőnek, hisz ezzel is a hozzáértését sugallja. A határozott fellépés mögött azonban valós tartalomnak is meg kell húzódnia, azaz egy ingatlanközvetítőnek szakmailag folyamatosan naprakésznek szükséges lennie, aminek alapfeltétele a rendszeres tanulás.

sikeres ingatlanközvetítő jellemzői

Milyen képzések indulnak Győrben?

Az ingatlanközvetői szakma kitanulására természetesen Győrben is adottak a lehetőségek. Sőt, helyszíntől függetlenül akár online is el lehet sajátítani a szakma alapjait, például a Pannon Kincstár képzésén keresztül. A három hónapos kurzus során a résztvevők megismerkednek többek között az ingatlanpiaci alapfogalmakkal, az ingatlanbecslés módszertanával, illetve az adózással, illetékfizetéssel és lakástámogatásokkal kapcsolatos tudnivalókkal. Bővebb információk az alábbi linken elérhetőek:

https://pannonkincstar.hu/szakmai-kepzesek/ingatlan-muszaki/ingatlankozvetito-szakmai-kepzes/#reszletek

Érdemes lehet még továbbá a Perfekt Zrt. képzéskínálatát is figyelemmel követni, mivel ebben az intézményben is rendszerint indítanak ingatlanközvetítői tanfolyamot. Az aktuális győri kurzusok itt elérhetőek:

https://www.perfekt.hu/gyor/

Álláskeresőként pedig mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.