Növeljük állásinterjús teljesítményünket: kérdezzünk helyesen!

Növeljük állásinterjús teljesítményünket: kérdezzünk helyesen!

Egy állásinterjú résztvevőjeként valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy számos, többek között a személyiségét, motivációját és szakmai tapasztalatait firtató kérdésre kell válaszolnia. Egy jól felkészült jelentkező azonban nem csak válaszol, hanem kérdezni is mer. Erre az állásinterjú vége felé közeledve szinte biztosan lesz lehetőségünk, és fokozottan ajánlott ki is használni ezt az alkalmat. Ezzel ugyanis tanúbizonyságot tehetünk valódi érdeklődésünkről, továbbá néhány olyan hasznos információ birtokába is juthatunk, melyek egyébként nem biztos, hogy elhangoztak volna. A következőkben ezért összefoglaljuk, hogy mire vonatkozóan érdemes kérdéseket feltenni a felvételi beszélgetés alkalmával, továbbá néhány olyan kérdésre is hozunk példát, melyeket jobb, ha inkább magunkban tartunk.

Ilyen jellegű kérdéseket tegyünk fel az interjú során

Az interjú alkalmával jó pontot szerezhetünk például azzal, ha olyan kérdést teszünk fel, ami azt vetíti előre, hogy fontos számunkra a pozícióban való sikeres helytállás és a kiemelkedő teljesítmény. Ezt például megtehetjük az alábbi módon: „Hogyan mérik a sikert ennek a munkakörnek az esetében?”. További pozitívum, hogy erre a kérdésünkre kapott válasszal egyúttal képet kaphatunk akár arról is, hogy milyen teljesítményértékelési rendszert alkalmaz a cég, és hogy mekkora elvárásokat támaszt munkavállalói felé.

Érdemes továbbá a pozícióval járó felelősségeket is firtatni, például egy ilyen kérdésen keresztül: „Milyen szerepe van a pozíciónak a vállalat sikerében?”. Az erre adott válaszból következtetéseket vonhatunk le akár azzal kapcsolatban is, hogy elkötelezett-e a cég aziránt, hogy valódi szakembert találjon a munkakörre, vagy csak az a fontos számukra, hogy valaki minél előbb betöltse a megüresedett állást.

A kérdéseinkkel ezenkívül ajánlatos a munkahelyi hétköznapokat is érinteni, például egy olyan egyszerű kérdésen keresztül, mint: „Hogyan néz ki egy átlagos munkanap ebben a pozícióban?”. Ez egy kifejezetten egyszerű, ugyanakkor annál hasznosabb kérdés. A mindennapjaink egy jelentős részét ugyanis a munkahelyünkön töltjük és korántsem mindegy, hogy hogy érezzük magunkat ennek során. Ha a kérdés megválaszolásakor olyan kép körvonalazódik előttünk, hogy nem éreznénk komfortosan magunkat ebben a munkakörben, akkor még időben visszavonulót fújhatunk.

Ehhez kapcsolódik szorosan a mindennapok során felmerülő kihívások kérdése. Erre rákérdezhetünk például a következő módon: „Milyen mindennapi kihívásokkal kell szembenéznie a pozíció betöltőjének?”. Ez egy jó lehetőség a számunkra, hogy felmérjük azokat a nehézségeket, melyek a cég életében napi szinten jelen vannak. Előfordulhat például, hogy rugalmatlan struktúrával rendelkezik, szervezetlen vagy esetleg anyagi gondokkal küzd. Persze ne ijedjünk meg ezektől, hisz természetesen Győrben is minden vállalatnak megvannak a maga problémái, csak rajtunk áll, hogy mennyire állunk készen ezen kihívásokra.

Tanácsos lehet még rákérdezni arra is, hogy: „Milyen hosszan töltötte be a pozíciót az előző munkavállaló?”. Ez ugyanis viszonyítási alapként szolgálhat azzal kapcsolatban, hogy mennyire élhetőek a munkakörülmények. Ha valaki több éven keresztül látta el az állással járó feladatokat, akkor az egy pozitív jelzés azt illetően, hogy megfelelően a körülmények cégen belül. Ha viszont 2-3 havonta váltogatták egymást a munkavállalók nem biztos, hogy jó helyen vagyunk.

Végezetül érdemes a felvételi eljárás további lépéseiről is tájékozódni: „Milyen következő lépésekre számíthatok a felvételi eljárásban?”. Ezen keresztül ugyanis megtudhatjuk, hogy számíthatunk-e következő körökre, illetve egy becslést is kapunk azt illetően, hogy körülbelül mikorra dől el a pozíció sorsa. További lehetséges kérdésekért az alábbi cikkeket is érdemes elolvasni:

https://forbes.hu/legyel-jobb/281-kerdes-amit-minden-allasinterju-vegen-erdemes-feltenned/

https://allasorias.hu/blog/51-kerdes-amit-feltehetunk-az-interjun/

Kérdések, amiket inkább kerüljünk

Az interjú során nem tanácsos nekünk előhozakodni a bérek kérdésével, ezt jó eséllyel megteszik majd az interjú készítői. Fontos továbbá, hogy tisztában legyünk a cég alapvető tevékenységi körével, vagyis erre ugyancsak nem ajánlatos rákérdezni a beszélgetés során, mivel ezzel csak a felkészületlenségünket bizonyítjuk. Végül pedig ne tegyünk fel olyan kérdéseket sem, amelyek esetleg más nyitott pozícióra vonatkoznának. Az ilyen kérdések azt sugallhatják, hogy amolyan minden mindegy alapon keresünk állást.

Kerülendő kérdések állásinterjún

Ha ezek tudatában készen állunk egy állásinterjúra, akkor nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.