Mi az a munkahelyi mobbing? Mit tehetünk ellene?

Mi az a munkahelyi mobbing? Mit tehetünk ellene?

A hétköznapjaink egy jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, így korántsem mindegy milyen habitusú, jellemű és mentalitású emberekkel kell együtt dolgoznunk. Súlyos következményei lehetnek a mentális és fizikai egészségünkre nézve, ha mindennap félve, esetleg gyomorgörccsel indulnánk munkába az ott uralkodó viszonyok miatt. Sajnos sokkal többen vannak ilyen helyzetben, mint azt elsőre gondolnánk, és ezért gyakran a munkahelyi mobbing, azaz zaklatás vagy pszichoterror a felelős. A következőkben összefoglaljuk, hogy pontosan mit is értünk munkahelyi mobbing alatt, továbbá bemutatjuk, hogy mit tudunk tenni, ha esetleg ennek az áldozatává válnánk.

Mi az a munkahelyi mobbing?

A mobbing alatt gyakorlatilag egy tudatos és szándékos gyötrést, zaklatást értünk, ami egy munkahelyen számos formában megvalósulhat. Az egyik ilyen megvalósulási forma például, ha a munkavállaló nem kap lehetőséget a közlésre egy megbeszélésen, mert folyamatosan félbeszakítják, vagy egészen egyszerűen a vezető nem is engedi felszólalni. Ide sorolható a kiközösítés is, mikor a dolgozóval senki nem hajlandó szóba állni, társas kapcsolatokat kialakítani. A rossz hírnév keltése, pletykálkodás ugyancsak egy gyakori formája a mobbingnak, és számos munkavállaló életét keserítette már meg. Végül pedig a legsúlyosabb esetben akár fizikai tettlegességig is fajulhat ez a fajta gyötrés, ami például a munkavállaló bántalmazását, testi fenyítését is jelentheti.

A mobbing lehet egyéni és csoportos is, tehát érkezhet akár több személytől is egyszerre. A szakértők szerint leggyakrabban a nők, a 25 év alattiak és az 50 év felettiek vannak kitéve az ilyen jellegű pszichoterrornak. Persze mindez nem csak életkortól függ, erős befolyásoló tényezővel bír például az is, hogy a munkavállaló milyen területen dolgozik. A mobbing ugyanis a magas stresszel, nagyobb versennyel járó munkakörökben sokkal gyakrabban tapasztalható, mint egyéb pozíciók esetében. Egyes kutatók szerint az egyén személyiségjegyei is befolyásolják azt, hogy mekkora eséllyel lesz gyötrés áldozata. Sokan úgy vélik, hogy azok, akik például alacsonyabb szintű szociális készségekkel, esetleg gyengébb problémamegoldó képeséggel rendelkeznek, nagyobb eséllyel válnak zaklatás áldozatává, mint azok, akiknek nincsennek problémáik ezeken a területeken. További információk a munkahelyi mobbing jelenségével kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://jogkoveto.hu/tudastar/mobbing-munkahelyi-zaklatas

https://pszichoforyou.hu/mobbing-munkahelyi-pszichoterror/

Mit tehetünk, ha munkahelyi mobbing áldozatává válnánk?

Amint azt a bevezetőben is említettük, a munkahelyi mobbing sajnos hazánkban – így természetesen Győrben is – meglehetősen gyakori. Ha a korábbiakban bemutatott viselkedést érzékelnénk valamelyik kollégánk felől, akkor még mielőtt bárkinek a segítését kérnénk, először csak figyeljünk meg. Figyeljünk például arra, hogy az a munkatárs, akit agresszorként azonosítunk más kollégákhoz is oly módon viszonyul-e, mint hozzánk. Könnyen lehet ugyanis, hogy csak egy nehéz természetű munkatársról van szó, aki mások felé sem éppen a kedves énjét mutatja.

Munkahelyi mobbing ellen

Ha viszont úgy érezzük, hogy jogosak a feltételezéseink és valóban ki lettünk pécézve, akkor fontos, hogy semmi esetre se hagyjuk magunkat és ne rendezkedjünk be az alávetett pozícióba. Ez együtt járhat azzal, hogy néha bele kell állnunk bizonyos konfliktusokba, ugyanakkor ez elkerülhetetlen, ha nem akarjuk, hogy egy arrogáns, nárcisztikus személy folyamatosan terrorban tartson. Első körben tehát támaszkodjunk a kommunikációs, illetve vitakészségeinkre és álljunk ellent a nyomásnak, zaklatásnak. Ha ez sikertelen és csak tovább mérgesedik a szituáció, érdemes lehet értesíteni a HR-t, esetleg a vezetőséget a kialakult helyzetről. Végső esetben pedig a munkahelyváltás lehetőségét sem szabad elvetni.

Ha pedig a váltás mellett döntenénk, abban az esetben mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára, és találjuk meg a számunkra legideálisabb munkahelyet.

 

GyorAllas.hu / N.G.