A karrierromboló munkahelyi szokások nyomában

A karrierromboló munkahelyi szokások nyomában

A munkahelyi szokásaink nagymértékben befolyásolják a munkával és a karrierépítéssel kapcsolatos sikereinket, kudarcainkat. A rossz szokások jó eséllyel ez utóbbiak gyakoriságát növelik, hisz egy-egy negatív berögződés számtalan csalódáshoz vezethet a munkahelyi életben. Persze a változtatás lehetősége mindig adott és csak rajtunk áll, hogy készen állunk-e megszabadulni ezeketől. A következőkben ennek megvalósításához hozunk néhány jótanácsot, ám mielőtt ezt megtennénk, összefoglaljuk, hogy pontosan mit is értünk szokások alatt, és hogy milyen alkotóelemek vezérlik azokat.

A szokásokról részletesebben

A szokások olyan apró döntések és cselekvések, amelyeket naponta meghozunk, megteszünk. Ezen cselekvések gyakorlásának rendszerességéből kifolyólag a tudatos cselekvés előbb-utóbb tudatlan készséggé alakul, ami által az egyén gépiesen, a tudati ellenőrzés nélkül képes végrehajtani tetteit. Összességében tehát a szokások azok az automatikussá váló cselekvések, amelyekről korábban még döntés született, ám később a tudat kontrolja nélküli cselekvéssé alakultak át.

A jó és a rossz szokások működésüket tekintve nem térnek el egymástól. Első lépésben egy jelzőinger lép működésbe, aminek hatására aktiválódik a sóvárgás. A sóvárgás késztetést kelt bennünk, hogy valamilyen válaszreakciót mutassunk erre az ingerre. Ha ezt megtesszük, vagyis válaszolunk, azt az agyunk egyfajta jutalomként éli meg, ugyanis a vágyak kielégítésre kerültek. Ez a folyamat később összemosódik, és az inger jelentkezésével egyből az örömre asszociálunk. Ily módon pedig késztetést érzünk arra, hogy újra és újra megtegyük az adott cselekvést, ami így szokássá válik. További információk a szokások kialakulásának megvalósulásáról az alábbi cikkben:

https://onfejlesztoakademia.hu/7-rossz-szokas-amit-mindenki-elkovet/

Leggyakoribb rossz munkahelyi szokások

Számos olyan munkahelyi szokást ismerünk, ami hátráltathatja a teljesítményt vagy a munkahelyi társas kapcsolatok kialakítását, ezúton pedig a karrierépítést is. Az egyik leggyakrabban előforduló ezek közül a rendszeres késés. A rendszeres késés komolytalanná és megbízhatatlanná teszi a munkavállalót, sőt, könnyen lehet, hogy előbb-utóbb a munkahelye elvesztését is eredményezi. A negatív hozzáállás ugyancsak gyakori probléma a munkavállalók körében, és könnyen a társas kapcsolatok megromlásához vezethet. A győri cégeknél sem szeret senki olyannal együtt dolgozni, aki mindenben csak a rosszat látja.

Rossz munkahelyi szokások

A panaszkodókkal ugyanez a helyzet, egy ideig mindenki szívesen meghallgatja őket, akár segítséget is nyújt nekik, hosszabb távon azonban ez rendkívül idegesítővé tud válni. A hibák halmozása majd a felelősséghárítás szintén egy gyakori szokás, és ugyancsak ellehetetlenítik a karrierépítést. Mindenki hibázik munkája során, viszont korántsem mindegy, hogy mennyit és mekkorát. Továbbá nem mellékes az sem, hogy képes-e ezekért őszintén felelősséget vállalni, vagy folyamatosan másokra próbál hárítani.

Nem mehetünk el ezenkívül a hazugságok mellett sem, hisz szinte mindenkinek volt már olyan munkatársa, akinek még a kérdését sem lehetett elhinni. A folytonos hazugságok egy munkahelyen biztosan visszaütnek, így ezt a rossz szokást is tanácsos minél hamarabb orvosolni. Végezetül pedig a nem megfelelő kommunikációt említenénk, mint gyakori rossz szokás. Sokak ugyanis gyakorlatilag képtelenek megtalálni a vállalati kultúrával összeegyeztethető hangnemet a kollégáikkal való kommunikáció során.

Mit tehetünk ellenük?

Ha valamelyik rossz szokásunkon változtatni szeretnénk, akkor az egyik legalapvetőbb eszköz a kezünkben az az, hogy mindig mikor az adott cselekvést elkövetnénk emlékeztetjük magunkat a lehetséges következményekre. A környezetváltozás ugyancsak a segítségünkre lehet, mivel könnyen lehet, hogy a környezet maga az inger. Emellett pedig ne felejtsük el vizualizálni sem, hogy miket érhetünk el és valósítatunk meg a jövőben a rossz szokásainktól megszabadulva. Működjön ez egyfajta mozgatórugóként bennünk!

Ha pedig a rossz szokásainktól való megszabadulást egy új munkahelyen szeretnénk kezdeni, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.