Belefeledkezett munka, avagy így teremthetjük meg a flow-élményt

Belefeledkezett munka, avagy így teremthetjük meg a flow-élményt

Valószínűleg mindenkinek ismerős az az állapot, mikor annyira belefeledkezik valamibe, hogy a külvilág gyakorlatilag megszűnik létezni a számára, és kizárólag egy adott feladatra, cselekvésre fókuszál. A flow-élmény elkaphat a hobbijaink, szabadidős tevékenységeink űzése közben is, de talán a legideálisabb az az eset, ha ez munka közben történik. Ekkor ugyanis sokkal hatékonyabban tudunk haladni teendőinkkel, és azt érezzük, hogy szinte pillanatok alatt eltelik egy munkanap. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy ez az érzés gyakrabban kerítsen hatalmába minket, de mindezek előtt részletesebben is összefoglaljuk, hogy pontosan mit is értünk flow-élmény alatt.

Mit jelent a flow-élmény?

A flow jelentése szerint egy olyan tudatállapotot definiál, aminek során az emberi elme elmerül a számára örömet és elköteleződést adó tevékenységben. Azt is mondhatjuk akár, hogy a flow állapot az emberi tudat optimális állapota. A fogalmat egyébként egy magyar-amerikai pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály alkotta meg 1975-ben. Festőművészeken megfigyelte, hogy a nagyfokú elmélyülést igénylő munkájuk végzése közben egyfajta transzállapotba kerülnek, és ilyenkor annyira leköti őket az alkotás élménye, hogy gyakorlatilag teljesen megfeledkeznek a külvilágról.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan ismerhetjük fel azt, ha ilyesfajta flow-állapotba kerültünk. Ennek az egyik legjellemzőbb „tünete” az időtlenség. Ez azt jelenti, hogy nem foglalkozunk se múlttal, se jövővel, csak és kizárólag a jelenre koncentrálunk. Jellemző továbbá, hogy ilyenkor szinte egyáltalán nem érezzük nehézségnek azt, amit csinálunk, mozdulataink automatikusan és könnyedén követik egymást. Ilyenkor a végzett munka egyfajta örömforrássá válik, azaz nem kell külső motiváció ahhoz, hogy cselekedjünk. Ezen cselekvéseinknek a flow-élmény során az önkritikánk, belső kételyeink sem szabnak gátat, magabiztosan és minden frusztráció nélkül hajtjuk végre feladatainkat. Végezetül pedig a kontrollt is érdemes kiemelni, mint a flow-állapot egyik fontos jellemzőjét, hisz ilyenkor azt érezzük, hogy az adott szituáció minden egyes szegmensére ráhatsunk van, és teljes mértékben uralni tudjuk azt. A flow-élmény további jellemzőiről és érdekességeiről az alábbi cikk számol be:

https://norberthires.com/flow-elmeny/

Hogyan tudjuk megteremteni a flow-élményt a munkavégzés során?

Az előzőekben leírtak alapján belátható, hogy a flow-élmény megteremtése munka közben jelentős mértékben szolgálhatja teljesítményünket, hatékonyságunkat. Az első lépés ennek megvalósításához, hogy világos és egyértelmű célokat fogalmazunk meg. Dolgozzunk Győrben vagy bárhol máshol, a lényeg, hogy napi szinten állítsunk fel a munkavégzésünket illető kisebb célokat. Ezen célok persze egy nagy egésznek legyenek a kisebb részei, gyakorlatilag egy-egy lépcsőfokok az elérendő vágyak felé.

Mi a flow-élmény

Fontos továbbá, hogy a kitűzött céljaink összhangban legyenek a képességeinkkel, illetve érdeklődési körünkkel. Ha ugyanis a ránk váró feladatok jelentős mértékben meghaladják kompetenciáinkat, az szorongást és stresszt válthat ki és figyelmünk is elterelődhet. Arról nem is beszélve, hogy így jó eséllyel örömünket sem fogjuk lelni az adott tevékenységben, ami nagymértékben fogja csökkenteni motivációnkat. Pedig a motiváció az egyik lényeges alapfeltétele a flow-állapot megteremtésének…

Nem mehetünk el ezenkívül az mellett sem, hogy megteremtsük a flow-élményt elősegítő körülményeket is. Alakítsunk ki olyan környezetet magunk körül, ami csökkenti a szorongást, stresszt és kognitív terhelést, emellett pedig egyszerűvé teszi az elvégzendő feladatok teljesítését. Ez a gyakorlatban olyan praktikák útján megvalósítható, mint a minimalista berendezés, zajszűrős fejhallgató, tiszta és rendszeresen takarított környezet. További jótanácsokért az alábbi cikket is érdemes áttekinteni:

https://bluebird.hu/flow-a-munkahelyen/

Ha pedig úgy érezzük, hogy a flow-élmény átéléséhez egy új munkahelyre van szükségünk, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.