Munkaközi szünet: ennyi pihenőidővel gazdálkodhatunk

Munkaközi szünet: ennyi pihenőidővel gazdálkodhatunk

Természetes, hogy a munkaidő során szükségünk van némi pihenőre. Erre pedig bizonyos feltételek teljesülése esetén minden lehetőségünk adott is, a Munka Törvénykönyve ugyanis egyértelmű iránymutatásokat fogalmaz meg a munkaközi szünettel kapcsolatban. Sajnos sokszor a munkaközi szünet bizonyos félreértések tárgyát képezi munkavállalói, de akár munkáltatói oldalról is, ami gyakran eredményez nézeteltérést, konfliktust a felek között. A következőkben ezek elkerülése érdekében összefoglaljuk a munkaközi szünettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, külön kitérve a leggyakoribb vitás helyzeteket okozó esetekre. Zárásként pedig néhány tanáccsal is fogunk szolgálni azt illetően, hogy mivel is érdemes eltölteni ezen rövid pihenőket.

Mi az a munkaközi szünet?

A munkaközi szünet a legrövidebb pihenőidő, amiről a Munka Törvénykönyve rendelkezik. Célja, hogy a munkavégzés megszakításával a munkavállaló piheni tudjon, vagyis ennek során nem kell munkát végeznie. Fontos tudnivaló azonban, hogy a munkaközi szünet nem számít bele a munkaidőbe, tehát bér sem jár érte. Kivételt képez ez alól a készenléti jellegű munkakör, illetve az az eset, mikor a munkáltató és a munkavállaló megállapodik abban, hogy a munkaközi szünet beleszámítson a munkaidőbe.

Milyen hosszú szünet jár?

Főszabály szerint a munkáltató 20 perc munkaközi szünetet köteles biztosítani, ha a munkavállaló munkaideje meghaladja a 6 órát. Abban az esetben, ha a munkaidő a 9 órát is meghaladja, a munkaközi szünet további 25 perccel egészül ki. A munkaközi szünet kiadása legkorábban 3 ledolgozott munkaórát követően történhet meg, legkésőbb pedig 6 munkaóra elteltével kell kötelezően kiadni. Ilyen szempontból nem nincs különbség a 6 és 8 órás, illetve a nappal és az éjszakai műszak között sem.

A fiatalok – vagyis a 18. életévüket be nem töltött munkavállalók – esetében más a helyzet, őket mondhatni jobban védik a szabályok. Számukra a 4,5 órát meghaladó munkaidő esetén legalább 30 perc munkaközi szünet biztosított, míg a 6 órát meghaladó beosztás esetében ez 45 percre módosul.

Gyakori tévhitek

Fontos tudnivaló, hogy a Munka Törvénykönyve nem tesz különbséget a munkaközi szünet, ebédszünet, cigarettaszünet vagy kávészünet között. Ez azt jelenti, hogy munkavállalóként a kiszabott munkaközi szüneteken túl, nem vonulhatunk önkényesen pihenőre egy cigaretta elszívása vagy egy kávé elfogyasztása okán. Ha a munkáltató mégis szemet huny ez fölött, akkor sem tanácsos túlzásokba esni és visszaélni a helyzettel, az ugyanis könnyen feszültségeket eredményezhet.

Munkaközi szünet információ

A monitor előtti munkavégzésre vonatkozó szabályok

A monitor előtti munkavégzésre külön rendelet vonatkozik, amely kimondja, hogy a munkavállaló óránként 10 percre köteles megszakítani a számítógépen végzett munkáját. Fontos, hogy ez a 10 perc nem minősül munkaközi szünetnek, vagyis a munkavállaló nem kedve szerint töltheti el. Ezen időszak alatt olyan feladatokat kell ellátnia, melyek nem a monitor előtt történnek, vagyis pl. fénymásolás, iratrendezés és hasonló irodai tevékenységek. Ez a rendelet egyébként azokra vonatkozik, akiknek a pozícióval járó feladatköre naponta legalább 4 órányi monitor előtt töltött munkával jár. További információk a munkaközi szünettel kapcsolatos szabályokat illetően:

https://erthetojog.hu/munkajog/mennyi-szunet-jar-munka-kozben/

https://www.hypercortex.hu/mikor-es-mennyi-munkakozi-szunet-jar/

Hogyan érdemes eltölteni a szünetet?

A munkaközi szünetet a legtöbben – érthető módon – az olyan szükségleteink, mint az éhség kielégítésének szenteljük. Emellett, ha időnk engedi érdemes lehet némi fizikai aktivitással járó tevékenységet is végezni. Erre a legalkalmasabb talán a séta, ami különösen abban az esetben tanácsos, ha ülő munkát végzünk. Érdemes lehet még az elménket is felfrissíteni, aminek megfelelő módja lehet például pár percnyi olvasás, vagy egy kis zenehallgatás. Persze számos egyéb más lehetőség is állhat előttünk, a lényeg, hogy valami olyat válasszunk, ami valóban feltölt és segít megújult energiával visszatérni a munkához.

Új kihívásokért és munkalehetőségekért pedig a https://gyorallas.hu/ főoldalára érdemes ellátogatni.

 

GyorAllas.hu / N.G.