Akik folyamatosan kevésnek érzik magukat: az imposztor-szindróma jellemzői

Akik folyamatosan kevésnek érzik magukat: az imposztor-szindróma jellemzői

A munkahelyünkön elért eredményeinkre, sikereinkre általában büszkék vagyunk és a kemény munkánk, illetve a meghozott áldozataink jutalmaiként tekintünk rájuk. Sokan vannak azonban olyanok, akik sikereik ellenére folyamatosan megkérdőjelezik saját képességeiket, és minden, az alkalmasságukat bizonyító visszajelzés dacára úgy érzik, hogy nem elég jók az adott feladatra. Ez aztán rendkívüli szorongással tölti el őket a mindennapok során, ezokból pedig a sikereiket sem tudják igazán megélni. A következőkben részletesebben is megvizsgáljuk a pszichológiában imposztor-szindrómaként számontartott jelenséget, továbbá néhány tanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogy miként lehet kezelni a folyamatosan gyötrő kételyeket.

Mi az az imposztor-szindróma?

Az imposztor-szindróma egy valós pszichológiai jelenség, aminek jellemzője, hogy az egyén a sikeressége ellenére rendszerint kételkedik magában, és megkérdőjelezi személyes hozzájárulását az elért eredményeiben. Lényegében attól félnek, hogy azokat a sikereket, melyeket elértek valójában nem érdemelték ki, és előbb-utóbb erről lehull a lepel, vagyis kvázi csalónak fogják őket titulálni.

A jelenséget egyébként először két pszichológus, Pauline Rose Clance és Suzanne Imes írta le 1978-ban, akik tanulmányaikban azt feltételezték, hogy az imposztor-szindróma főként a nőket érinti. Ezen feltételezésüket azóta kutatások cáfolták, és kimondták, hogy az imposztor-szindróma nemtől függetlenül bárkit érinthet. Sőt, az is bizonyításra került, hogy akár gyerekek is küzdhetnek ilyen jellegű nehézségekkel.

Kiket érint?

Az imposztor-szindrómával foglalkozó cikkek között böngészve azt tapasztalhatjuk, hogy jellemzően öt fajta személyiségtípussal párosítják ezt a jelenséget. Az egyik ezek közül a perfekcionisták személyisége, akikre jellemző, hogy rendkívül magas elvárásokat és célokat állítanak maguk elé, amelyekből ha bármit nem sikerül elérniük és teljesíteniük, onnantól kezdve az összes addigi törekvéseiket kudarcként könyvelik el. A következő csoportot a szakértők alkotják, akik mindig minden információval tisztában akarnak lenni, bármilyen projektben is vegyenek részt. Úgy érzik, ha nem tudnak mindent, nem teljes értékű tagjai a csapatnak.

Imposztor-szindróma jellemzője

A született zseniknél szintén gyakran megfigyelhető az imposztor-szindróma, ami esetükben úgy jelentkezik, hogy ha valaminek a megtanulásába hasonló időt kell fektetniük, mint egy átlag munkatársuknak, azt egyfajta bizonyítékként élik meg azt illetően, hogy nem is olyan okosak, mint azt a környezetük állítja róluk. A supermanekre és csodanőkre ugyancsak jellemző, hogy kételyeket fogalmaznak meg sikereikkel kapcsolatban. Folyamatosan, szinte kényszeresen azt érzik, hogy jobbnak és jobbnak kell lenniük az élet minden területén, és ha ez nem valósul meg, azt kudarcként élik meg. Végül pedig a szószólókat kell, hogy megemlítsük, akik nagyot csalódnak magukban, ha valamivel kapcsolatban segítséget kell kérniük. További információk az imposztor-szindrómáról és az ehhez kapcsolódó személyiségtípusokról az alábbi cikkekben:

https://hrpwr.hu/cikk/5_embertipus__akiket_fokozottan_fenyeget_az_imposztor_szindroma

https://pszichologus.mrazkata.com/az-imposztor-szindroma-5-tipusa/

Mit tehetünk?

Ha magunkon is az imposztor-szindróma jellemzőit tapasztaljuk, akkor fontos, hogy merjünk beszélni a problémáinkról. Ehhez főként olyan emberek társaságát keressük, akikről tudjuk, hogy támogatnak bennünket. Lényeges továbbá, hogy megváltoztassuk azokat a jelzőket, amelyekkel magunkat illetjük. Azok, akik az imposztor-szindróma nehézségeivel küzdenek hajlamosak arra, hogy mások sikereiről és képességeiről magasztalóan beszéljenek, míg a sajátjaikat lealacsonyítsák. Változtassunk ezen, és használjuk magunkra is ugyanazon pozitív jelzőket, mint amiket másokra használnánk. Végül pedig érdemes lehet egyfajta naplót vezetni a félelmeinkről, kétségeinkről, és később kiegészíteni azzal, hogy ezekből melyek igazolódtak be. Így szembesülhetünk azzal, hogy sokszor mennyire túlaggódtunk egyes szituációkat.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a fejlődéshez környezetváltozásra van szükségünk, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.