Milyen karrierlehetőségeket rejt az adattudomány?

Milyen karrierlehetőségeket rejt az adattudomány?

Az álláshirdetések között ma már egyre több adattudománnyal kapcsolatos munkakörre szóló hirdetéssel találkozhatunk. Ez nem véletlen, hiszen a radikális ütemben digitalizálódó világban számos vállalat felismerte, hogy az egyes adatokból levont következtetések mekkora értékkel bírhatnak a működésükre nézve. Ezen következtetések megalkotása azonban korántsem egyszerű feladat, ehhez van szükségük adattudósokra. Amint azt „adattudós” megnevezésből sejteni lehet, egy kimondottan nagy szakértelmet megkövetelő pozícióról beszélhetünk esetükben, aminek jövőbeli kilátásai meglehetősen kecsegtetőek. Vélhetően ugyanis egyre több cég fogja felismerni, hogy mekkora mértékben profitálhat az adattudósok tevékenységéből, így egyre több lehetőség fog megnyílni az ezen a területen elhelyezkedni kívánók előtt.

Mivel foglalkozik egy adattudós?

Az adattudósok feladata lényegében az, hogy nagymennyiségű strukturált és strukturálatlan adatokból a cég érdekeit és elérendő céljait szolgáló összefüggéseket tárjon fel. Például egy adattudós az eladási adatokat vizsgálva olyan információkkal szolgálhat a vállalat marketingért felelős szakembereinek, melyek aztán rendkívül hasznosak lehetnek a marketing tervek, marketing kampányok kapcsán.

Munkájuk fő tevékenysége tehát, hogy a különböző adatkezelési technikák és szoftverek alkalmazásával nagy adathalmazokat rendszereznek, majd a kapott eredményeiket egyszerűen, érthető módon, ilyen jellegű szakértelemmel nem rendelkező döntéshozók felé kommunikálják. Ezen feladat végrehajtása persze sok előzetes egyeztetést igényel a vezetéssel, hisz az adattudósnak pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy milyen adatokból fog dolgozni, és hogy mivel kapcsolatban is szükséges eredményeket prezentálnia.

Mik az elvárások egy adattudós képességeivel kapcsolatban?

Az adattudomány több munkakört is magában foglal, melyekhez kapcsolódóan eltérő elvárások fogalmazódnak meg. Általánosságban azonban elmondható, hogy az adattudományon belül szükség van programozással, lineáris algebrával, statisztikával, és a gépi tanulás algoritmusaival kapcsolatos ismeretekre. Álláshirdetésekben konkrét elvárásként leggyakrabban a Python programnyelv ismerete, az SQL adatbázisok ismerete, Hadoop platform ismerete és az Apache Spark ismerete jelenik meg. A soft skillek tekintetében a legfontosabb szerepet a folyamatos tanulásra való hajlandóság játssza, ez az attitűd ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki lépést tartson a szakma követelményeivel, illetve az abban végbemenő innovációkkal. További információk az adattudósoktól megkövetelt képességekkel kapcsolatban az az alábbi cikkben:

https://newtechnology.hu/muholdak-segithetnek-megtisztitani-az-oceanokat/

Karrierlehetőségek az adattudományban

Amint azt az előzőekben is említettük az adattudományon belül elkülöníthető pozíciók a feladatok eltérő nehézségéből és összetettségéből adódóan más követelményrendszerrel rendelkeznek. A „legkönnyebb” feladatkört az adatelemzők (Business Analyst, Data Analyst) látják el, akik fő feladata az adatok leíró statisztikai módszerekkel való elemzése. Ehhez az adatokat szűrnie és tisztítania is kell, amire aztán futtatható lesz az adatelemzéshez használni kívánt modell.

A következő munkakör az adatmérnökök (Data Engineer) pozíciója, akiknek feladatai már jóval összetettebb tevékenységekkel járnak. Ők felelősek ugyanis a nagy mennyiségű adat feldolgozására és kezelésére használt rendszerek felépítéséért és karbantartásáért. Munkájuk során nyers, strukturálatlan adatokkal dolgoznak, melyeket feldolgoznak és átalakítanak annak érdekében, hogy a felépített modell bemenetként kezelni tudja azokat.

A sort végül magával az adattudósok (Data Scientist) feladatkörével zárjuk, akik magának a Data Science projekteknek a vezetőinek tekinthetők. Pozíciójukból adódóan ismerik a megoldandó üzleti problémát, továbbá minden rendelkezésre álló technológiát és gépi tanulási algoritmust. Egy adattudós a projekt minden szakaszából kiveszi a részét, azaz együttműködik az adatelemzővel az adatok előfeldolgozása során, illetve teszteli és alkalmazza az adatmérnök által felállított modelleket az összefüggések megtalálása érdekében.

Adattudós

Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy nagy szellemi tőkét igénylő munkakörökről beszélünk, ha az adattudomány egyes pozícióit vizsgáljuk. Nem véletlen, hogy ennyire keresettek többek között Győrben is, hisz limitált azon munkaerő száma, akik ennyire otthonosan mozognak a matematika és a programozási területeken egyaránt. További információkért az egyes pozíciókkal kapcsolatban az alábbi cikket érdemes elolvasni:

https://nofluffjobs.com/hu/blog/data-science-csapat-munkakorei-es-feladatai/

Ha pedig álláskeresőként az ilyen és ehhez hasonló állásokat keresed, mindenképp látogass el a https://gyorallas.hu/ főoldalára, és böngéssz a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.