Tanácsok a munkahelyi lámpaláz leküzdéséhez

Tanácsok a munkahelyi lámpaláz leküzdéséhez

Valószínűleg mindenki érzett már szorongató izgalmat munkahelyi szituációban, például egy meeting vagy konferencia megtartása során, esetleg egy tárgyaláson való részvétel előtt. Az erős szívdobogás, a remegő kezek és lábak, a kiszáradó száj és az izzadó tenyér csak néhány jellemző azok közül, melyek a lámpalázzal járnak és adott esetben akadályozzák a jó teljesítményt. Vannak, akik csak egészen ritkán néznek szembe ezen nehézségekkel, köszönhetően annak, hogy jobban kezelik a stresszes szituációkat, ugyanakkor sokak mondhatni minden olyan szituációban lámpalázzal küzdenek, mikor mások előtt kell beszélniük, szerepelniük. Fontos azonban leszögezni, hogy nem kell beletörődnünk abba, ha ez utóbbi jellemző ránk is, ugyanis tehetünk a túlzott lámpaláz ellen. Mutatjuk mit és hogyan!

Mi az a lámpaláz?

A lámpaláz általában olyan helyzetekhez kapcsolódik, melyekben mások jelenlétében adunk számot tudásunkról, képességeinkről. Gyakorlatilag egy felfokozott izgalmi állapot, stressz és szorongás, ami a szereplés előtt és alatt is jelentkezhet. Ilyenkor a szervezetünk úgymond vészüzemmódba kapcsol, aminek hatására bonyolult fiziológiai folyamatok indulnak bennünk. Ennek eredményeként tapasztalhatjuk azt, hogy a lámpalázas szituációkban gyakorlatilag nem vagyunk urai a testünknek, azaz erősen ver a szívünk, remegünk, izzadunk, esetleg hányingert érzünk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a csekély mértékű izgalom akár pozitívan is befolyásolhatja a teljesítményünket, mivel segít felkészülni az előttünk álló feladat végrehajtására, továbbá hozzájárul szervezetünk csúcsra járatásához. A probléma akkor van, mikor ez a fajta szorongás szinte teljesen leblokkol bennünket és gyakorlatilag ellehetetleníti a jó szereplést. További információk a lámpaláz jelenségével kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://pszichoforyou.hu/lampalaz-lekuzdese/

Mit tehetünk ellene?

Mindenekelőtt fontos magunkban tisztázni, hogy problémánk korántsem egyedi, az emberek háromnegyede küszködik a lámpaláz nehézségeivel a szereplést igénylő helyzetekben. Azt is érdemes magunkban helyre tenni, hogy a lámpalázat teljesen megszűntetni sohasem leszünk képesek, ugyanakkor bizonyos technikákkal kordában tarthatjuk azt, vagyis lecsökkenthetjük arra a szintre, hogy ne bénítson meg bennünket például egy prezentáció vagy egy meeting megtartása során.

A lámpaláz kezelésének egyik első és legfontosabb lépése, hogy leszámolunk a hiedelmeinkkel. Sokak egy életre hajlamosak magukat beskatulyázni, például azzal, hogy folyamatosan rossz előadóként hivatkoznak magukra, és egyfajta tanulhatatlan, veleszületett tulajdonságként kezelik a jó előadókészséget. Az igazság azonban az, hogy az előadói készség terén is jelentős fejlődéseket lehet elérni kis gyakorlással. Már csupán azzal egy hatalmas lépést teszünk az előadásunk, prezentációnk sikere felé, ha annak témájából rendkívüli alapossággal felkészülünk. Ez a tudásbázis ugyanis olyan magabiztosságot fog adni, ami óhatatlanul is jobb előadóvá tesz bennünket.

Munkahelyi lámpaláz leküzdése

Fontos továbbá, hogy ne görcsöljünk azon, hogy ki veszi észre idegességünket és ki nem. Sokkal kevesebb a valószínűsége annak, hogy bárkinek is feltűnjön a lámpalázunk, mint az elsőre gondolnánk. Ezt a jelenséget a szociálpszichológia az átláthatóság illúziójaként tartja számon, és eszerint az esetek egy jelentős hányadában tévesen gondoljuk azt, hogy érzelmeinket, aggodalmainkat látják a külső szemlélők is. Az előadásunk során tehát minden esély meg van rá, hogy a közönség nyomát sem véli rajtunk felfedezni bármiféle lámpaláznak.

Végezetül pedig nem mehetünk el annak kihangsúlyozása mellett sem, hogy tegyük önazonossá előadásunkat. Az egyes beszédtechnikai elemektől elkezdve egészen az előadás humoráig kizárólag olyan eszközöket használjunk, amelyekkel azonosulni tudunk. Ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy jól érezzük magunkat a prezentáció közben, ami pedig az izgalmunk csillapításához járul hozzá. További jótanácsok a lámpaláz enyhítéséhez:

https://personalbranding.blog.hu/2019/11/26/tippek_lampalaz_ellen

Ha pedig álláskeresőként a legújabb lehetőségeket kutatjuk, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális nyitott pozíciók között.