Az állatgyógyítás fontos szereplői: részletek az állatorvosi asszisztens szakmáról

Az állatgyógyítás fontos szereplői: részletek az állatorvosi asszisztens szakmáról

Az állatorvosok munkája manapság már elképzelhetetlen asszisztensek nélkül. Tevékenységükkel gyakorlatilag megteremtik annak feltételeit, hogy az állatorvos kizárólag a gyógyításra tudjon koncentrálni, és ne tereljék el a figyelmét például a felhalmozódó adminisztratív feladatok. Az állatorvos asszisztensi pálya ideális lehet mindazoknak, akiknek szívügye az állatok egészsége, és az elméleti tudásukat minél előbb a gyakorlatban hasznosítanák. Az asszisztensi munkakörhöz ugyanis nem szükséges diploma, a képesítés kevesebb, mint egy év alatt megszerezhető. Erre természetesen Győrben is van lehetőség, és a következőkben többek között azt is bemutatjuk, hogy milyen módon!

Milyen feladatokat lát el egy állatorvosi asszisztens?

Az állatorvosi asszisztens fő feladata, hogy segítse az állatorvos munkáját a házi kedvencek és haszonállatok gyógyításában. Feladatai közé tartozik többek között, hogy felvegye a kórelőzmény alapadatokat, előkészítse az állatokat a vizsgálatra, továbbá a rendelőt is felkészítse a fogadásukra. Emellett az asszisztens a szükséges gyors laboratóriumi vizsgálatokat is elvégezheti, részt vehet a különféle mintavételezésekben, közreműködhet a boncolások során.

Teendőinek része még ezenkívül a vérvételek elvégzése, az állatorvos utasításai alapján történő gyógyszer-beadás, illetve a műtéteknél való aktív segédkezés. A munkakör mindemellett jelentős mennyiségű adminisztratív kötelezettségekkel is jár, például az egyes adatnyilvántartások elkészítése során. Az állatorvosi asszisztens felelősségei mellett fontos azt is kihangsúlyozni, hogy miket nem végezhet egyedül: önállóan nem vizsgálhat, leletet nem értékelhet, nem dönthet kezelésről és nem nyilatkozhat kórokozóról, járványtanról, a beteg állapotáról, kórjóslatról. A legfontosabb teendőkben tehát egy állatorvosi asszisztens nem helyettesítheti az állatorvost, ugyanakkor tevékenységével jelentősen hozzájárulhat az állatorvos munkájának és a rendelő működésének gördülékenységéhez. További információk a munkakörrel járó feladatokról:

http://krakko2016.hu/2018/09/11/az-allatorvosi-asszisztens-tevekenysegi-korei/

https://www.triplanet.hu/hir/mit-csinal-az-allatorvosi-asszisztens

Milyen tulajdonságok szükségesek a pozíció ellátásához?

Az első és talán legegyértelműbb tulajdonság az az állatok szeretetéhez köthető – ezt aligha szükséges bárkinek is részleteiben magyarázni. Szükség lehet továbbá egy nagyadag empátiára is, hisz a legtöbb gazdi rendkívüli módon aggódik házikedvencéért, ezen helyezetek kezeléséhez pedig elengedhetetlen az empatikus szemléletmód. Az időmenedzsment ugyancsak létfontosságú, méghozzá azon okból kifolyólag, hogy közre kell működnie abban, hogy minden állat a lehető leghamarabb jusson a szükséges orvosi kezeléshez.

Mint említettük az állatorvosi asszisztensekre a műtétek során is fontos szerep hárul, mivel a lehető leghatékonyabban kell támogatniuk az orvos munkáját. Ez sokszor jelentős nyomással is jár, vagyis annak, aki ilyen területen szeretne elhelyezkedni készen kell állnia kezelni ezeket a szituációkat. Végül pedig az erős gyomor mellett sem mehetünk el szó nélkül, ugyanis egy állatorvosi asszisztenssel szemben alapvető elvárás, hogy nem esik kétségbe és nem lesz rosszul például a vér láttán.

Milyen képzési lehetőségek elérhetőek Győrben?

Győrben több intézményen keresztül is lehetőség van szert tenni állatorvos asszisztensi végzettségre. A MESTO Csoport Kft.-nél például egy 10 hónapos képzés során sajátíthatják el a résztvevők a szakma rejtelmeit, amelyen való részvétel előfeltétele az érettségi bizonyítvány megléte és az egészségügyi alkalmasság. Az intézmény nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy ne csak kitanítsa a jövendőbeli állatorvosi asszisztenseket, hanem segítse is őket az elhelyezkedésben. Erről, és a kurzus további információjáról az alábbi linkeken keresztül van lehetőség tájékozódni:

https://felnottkepzotanfolyamok.hu/tanfolyamok/aE-allatorvosi-asszisztens-tanfolyam-Szakkepesito-vizsgara-felkeszito-szakmai-kepzes-8105#tanfolyam-adatai

https://felnottkepzotanfolyamok.hu/tanfolyamok/aE-allatorvosi-asszisztens-tanfolyam-gyakorlattal-Szakkepesito-vizsgara-felkeszito-szakmai-kepzes-8106#tanfolyam-adatai

állatorvosi asszisztens szakma

Az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.-nél ugyancsak elérhető a képzés, itt 6 hónap alatt van lehetőség a képesítés megszerzésére. Előfeltételként ezesetben is az érettségi bizonyítvány megléte és az orvosi alkalmasság van meghatározva. A tanfolyam az alábbi szakmai témakörökre épül: állategészségtani alapismeretek, háziállat- anatómia és élettan, higiéniai és munkavédelmi ismeretek, diagnosztikai és terápiás ismeretek, szakmai gyakorlat. Részletek:

https://oktav.hu/allatorvosi-asszisztens-kepzes/gyor

Álláskeresőként pedig érdemes figyelemmel kísérni a https://gyorallas.hu/ főoldalát a legújabb nyitott pozíciókért.

 

GyorAllas.hu / N.G.