Jelek, amelyekből gyaníthatjuk, hogy nem kedvel a főnök

Jelek, amelyekből gyaníthatjuk, hogy nem kedvel a főnök

A munkahelyünkhöz való viszonyulásunkat jelentős mértékben befolyásolja, hogy a közvetlen felettesünk milyen magatartást tanúsít az irányunkba. Talán mondani sem kell, hogy a támogatása és bizonyos fokú szimpátiája tudatában sokkal kellemesebben és produktívabban telnek hétköznapjaink. Ha viszont azt érezzük, hogy a főnök nem csupán nem támogat, hanem még ellenszenvet is táplál az irányunkba, az stresszessé és nyomasztóvá teheti a munkahelyi életünket. De honnan tudhatjuk, hogy a főnök valóban nem kedvel és nem csupán túl gondoljuk a helyzetet? A következőkben ehhez adunk némi iránymutatást!

Ezek lehetnek a legaggasztóbb jelek

Az egyik legaggasztóbb jel, ami a főnök felénk táplált unszimpátiájáról tanúskodik, hogy kizár a döntésekből. Ez különösen igaz akkor, ha a kollégáink véleményét rendszeresen kikéri az egyes döntési szituációkban, és csak a mi álláspontunkra nem kíváncsi egyáltalán. Nem túl biztató az sem, ha szinte minden helyzetben kerüli a velünk való  szemkontaktus megteremtését. Ez ugyanis egyfajta tudat alatti védekezés, amit az a félelem generál, hogy felismerjük ellenszenvét. Emellett persze az is közrejátszik ebben, hogy az utált személyt úgy lehet a legkönnyebben elviselni, hogy kerüli őt az ember amennyire csak tudja.

Ennek ellenkezője is előfordulhat, vagyis hogy kifejezetten keresi a velünk való interakció lehetőségét, de csak azért, hogy durván, már-már megalázó módon kritizálja teljesítményünket. Egy bizonyos pontig természetesen nincs semmi probléma a kritikával, hisz egy vezető feladatainak része, hogy felhívja a figyelmünket arra, ha teljesítményünk elmarad az elvártaktól, ugyanakkor ha ezt lealacsonyító stílusban, esetleg mások előtt teszi, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy ez sokkal inkább a személyünknek szól, mintsem a teljesítményünknek. 

Nem csak a szavai nyomán, de a cselekedetei alapján is megmutatkozhat az, ha a főnök nem igazán kedvel. Nem éppen a megbecsülés jele például, ha rendszerint olyan feladatokat kapunk, amelyek színvonala egyébként jóval a tudásunk alatt van, és egy alacsonyabb beosztású kolléga is könnyedén végrehajthatná azokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ilyen esetben meg kellene ijednünk, viszont amennyien ez rendszeres, az jele lehet annak, hogy a felettesünk nem igazán bízik bennünk, vagy esetleg az unszimpátiájából adódóan kicsit ki szeretne tolni velünk. Érdemes továbbá a testbeszédére is odafigyelni, mivel árulkodó lehet, ha beszélgetés közben szinte soha nem figyel ránk, és semmilyen nyitottságot nem tapasztalunk a részéről. Ez a magatartás ugyanis jelzés értékkel bír afelől, hogy nem tartozunk éppen a kegyeltjei közé. További, a főnök unszimpátiájáról tanúskodó jelekért az alábbi cikkeket érdemes átolvasni:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20170123/10-jel-hogy-titokban-utal-teged-a-fonokod-1053285

https://piacesprofit.hu/tarsadalom/jelek-amibol-megtudhatjuk-hogy-utal-a-fonok/

Mit tehetünk ilyenkor?

Dolgozzunk akár Győrben, akár bármely más városban, ha azt tapasztaljuk, hogy nem kedvel bennünket a főnök, esetleg egyenesen utál, fontos, hogy semmi esetre se vegyük fel az áldozati szerepet. Ha ugyanis szétkürtöljük az ilyen jellegű problémáinkat a kollégák között, az előbb-utóbb vissza fog jutni felettesünk fülébe, ami korántsem fogja előre vinni az egyébként is ingatag lábakon álló kapcsolatunkat vele.

munkahelyi aggasztó jelek

Érdemes lehet továbbá megfigyelnünk, hogy milyen viselkedési normákat és szokásokat tart elfogadhatónak, valamint, hogy a munkavégzés tekintetében vannak-e olyan kisebb-nagyobb rögeszméi, amelyekre különösen érzékeny. Próbáljunk meg alkalmazkodni ezekhez, mivel a folyamatos ellenállásunkkal csak tovább fogjuk mélyíteni a közöttünk lévő szakadékot. Ezenkívül nem árthat az sem, ha megpróbálunk közös pontokat keresni. Legyen az hobbi, család vagy bármilyen egyéb hétköznapi téma, előnyünkre válhat, ha mutatunk egy kis érdeklődést, és valamilyen hasonló élmény elmesélésével reflektálunk az elmondottakra.

Végezetül pedig fontos, hogy semmit ne erőltessünk túlságosan. El kell fogadnunk, hogy időbe telhet rendezni egy nem túl pozitívan alakuló viszonyt. Fontos, hogy tegyünk ezért lépéseket, de ha folyamatosan falakba ütközünk, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodnunk a munkahelyváltáson is.

Ha pedig új lehetőségek után kutatnánk, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb álláslehetőségek között.

 

GyorAllas.hu / N.G.