Versenyhelyzet a munkahelyen: hogyan kezeljük?

Versenyhelyzet a munkahelyen: hogyan kezeljük?

A versengés gyakorlatilag az egész életünk során végig kísér bennünket, beleértve többek között a sportot, az iskolát vagy a munkahelyet. Ez utóbbi azért is érdekes, mivel életünk egy jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, tehát kvázi majdnem minden nap versenyhelyzetben vagyunk. A következőkben azon túl, hogy kicsit mélyebben is elemezzük a munkahelyi verseny pszichológiáját, iránymutatást adunk azt illetően is, hogy miként tudunk ebben sikerrel részt venni, és hogy miként kezeljük, ha esetleg mégis alul maradnánk bizonyos helyzetekben.

Mi áll a versengés hátterében?

A versengés evolúciós eredetű viselkedésforma, ami az állatvilágban is megfigyelhető. Az állatvilágban a versengés rendszerint agresszióval párosul, embereknél azonban a társadalmi normák általánosságban elfogadhatatlannak tartják a másik bántalmazását – egyes források pedig ennek tulajdonítják az evolúciós siker kulcsát. A versenyhelyzethez való hozzáállásunk egyénenként letérő lehet, melyet főként kulturális, csoportbéli és személyiségtényezők befolyásolnak.

A verseny a siker lehetőségéből adódóan vonzó, a kudarc lehetőségéből adódóan pedig félelmet keltő is lehet egyszerre. A különbségek mutatkoznak abban is, hogy kire miként hat egy-egy versenyszituáció: vannak, akik a kismértékű izgalmat is rosszul kezelik, ami negatívan befolyásolja teljesítményüket, míg mások inspirációt éreznek és ezáltal jobban szerepelnek. Utóbbiakat gyakran azonosítjuk siker orientált emberekként, azaz olyanokként, akik teljeskörű irányítást éreznek életük felett, és nem hisznek a sorsszerűségben vagy bármilyen egyéb, külső befolyásoló tényezőben.

Hogyan viselkedjünk versenyhelyzetben?

Munkahelyi versenyhelyzetekkel természetesen győri munkavállalóként is rendszeresen szembe kell nézzünk. Az ezekben való részvétel során mindenekelőtt törekedjünk arra, hogy méltósággal tegyük ezt. A jó versengés ugyanis nem csak a projektet, de a személyiségfejlődésünket is szolgálja. Persze biztosan lesznek olyanok, akik kétes eszközöket is alkalmaznak annak érdekében, hogy felülkerekedjenek rajtunk, ez korántsem azt jelenti, hogy nekünk is ily módon kellene eljárnunk. Fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk, hisz könnyen lehet, hogy a méltóságteljes viselkedés a későbbi karrierépítésünket fogja szolgálni.

Ettől függetlenül persze mindenképpen tegyük oda magunkat munkahelyi versenyhelyzetekben, aminek az egyik leghatékonyabb módja, ha kihangsúlyozzunk azokat az értékeket, melyekkel mi járulunk hozzá a csapat sikeréhez. Fontos ugyanakkor, hogy a szavainkat a tetteink is alátámasszák, azaz minden helyzetben nyújtsuk teljesítményünk maximumát, és az egyes hibás lépéseinket követően se a kifogásokat keressük, hanem azokat a lehetőségeket, amelyekkel kiküszöbölhetjük a csorbát. További jótanácsok a versenyhelyzetben való viselkedéssel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://www.kellyservices.hu/blog/2020/09/hogyan-lehetunk-sikeresek-egy-versengo-munkahelyen

Hogyan kezeljük a vereséget?

Könnyen előfordulhat, hogy egy versenyhelyzetből vesztesként kerül ki. Annak érdekében, hogy ezen helyzetek kezelése ne okozzon problémát számunkra, karrierünk során arra kell törekednünk, hogy megfelelő önbizalmat és önbecsülést építsünk ki. Azok ugyanis, akik magas önbizalommal rendelkeznek képesek kizárólag a sikereikből táplálkozni, és az egyes vereségeiken hamar túllépni.

Munkahelyi versengés

Munkahelyi példát említve, ha esetleg egy előléptetésért folyó versenyben alulmaradnánk, nem érdemes magunkat hosszasan ostromolni, hanem mindenekelőtt meg kell találnunk a miértekre a választ, majd ezt követően összeszedni magunkat és újból a lehető legjobb teljesítményre törekedni. További információk és jótanácsok az egyes kudarcok kezelésével kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://mindsetpszichologia.hu/mindent-a-gyozelemert-a-versenges-pszichologiaja

Ha pedig egy új munkahelyen kamatoztatnánk tudásunkat, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.