A legfontosabb tudnivalók a pályázatírók feladatkörével kapcsolatban

A legfontosabb tudnivalók a pályázatírók feladatkörével kapcsolatban

A magánszemélyek és a vállalkozások folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a tevékenységi körüket támogató többletforrásra tehetnek szert. Erre például különböző pályázatokon keresztül van lehetőségük, azonban ezek elnyerése a legtöbb esetben korántsem egyszerű feladat. A pályázati felhívás minden kritériumának megfelelő anyag benyújtásához pályázatírók segítségére van szükségük, akik legfőbb feladata, hogy segítse az adott vállalatot vagy szervezetet a pályázati úton történő forrásszerzés folyamatában. A következőkben bemutatjuk, hogy ez pontosan milyen munkafolyamatokat is takar, továbbá szó esik arról is, hogy milyen jellegű ismeretekre van szükség ahhoz, hogy valaki sikerrel helytálljon ezen a pályán.

Ezek a pályázatírók legfontosabb feladatai

A pályázatíró feladatainak egy fontos részét képezi a pályázatfigyelés, melynek során új pályázati lehetőségek után kutat és az ezzel kapcsolatos eredményeiről tájékoztatást ad a vállalatok és a partnerek felé. Az egyes pályázati felhívások egyébként számos forrásból elérhetőek, és fontos, hogy ezeket a pályázatíró folyamatosan figyelemmel kövesse, ugyanis néhány napos csúszások is jelentős mértékben befolyásolhatják a pályázati projekt megvalósulásának lehetőségét.

A pályázatírás második szakaszában történik a meghirdetett pályázati- és projektcél összehasonlítása. Ehhez a pályázatírónak ismerni kell a pályázat követelményrendszerét, és ennek alapján megvizsgálnia, hogy az összhangban van-e a pályázó teveivel, és hogy valós esély mutatkozik-e a projekt megvalósulására. Amennyiben a pályázat elkészítését támogató döntés születik, kezdetét veheti a pályázatírás folyamata. Ennek során készül el gyakorlatilag a pályázat szövege, továbbá kitöltésre kerülnek azok a dokumentumok, iratok, melyek szükségesek lehetnek az elbírálást illetően.

Ez viszonylag egyszerűnek hangzik, ugyanakkor a számtalan hibaforrás merülhet fel még az egyszerűbbnek gondolt pályázatok megírása során is. Egy jó pályázatíró nem kizárólag a jelenben gondolkodik, hanem a projektfenntartási időszak végét és az azutáni időszakot is figyelembe véve készíti el terveit. Az elkészült dokumentumokat leggyakrabban elektronikus úton, hitelesítve kell a megadott felületre feltölteni, aminek megvalósításával kapcsolatos segítségnyújtás ugyancsak a pályázatírók feladatkörét képezi. További információk a pályázatírók teendőiről az alábbi cikkekben olvashatóak:  

http://fhdevelopment.hu/a_palyazatiras_mint_szakma

https://www.triplanet.hu/hir/palyazatiras-menete-folyamata

A munkakör betöltéséhez szükséges tudás, képzettség

A pályázatírói munkakör alapvetően szakirányú végzettség, képzettség nélkül is betölthető, ugyanakkor az egyes képzések során a résztvevők olyan ismeretekre tehetnek szert, melyek alapvetőek például a pályázatok dokumentációjának megszövegezésével, a projektek megtervezésével és menedzselésével vagy a különböző pályázati rendszerek működésével kapcsolatban.

A tapasztalat azt mutatja, hogy Győrben is széleskörű azon képzettségek listája, melyekkel pályázatírói munkakörben lehet elhelyezkedni, sokan érkeznek például a nemzetközi tanulmányok területéről, de gyakori az is, hogy valaki közgazdasági vagy más gazdasági szakon szerzett oklevél birtokán helyezkedik el a pályán. A szakmában egyébként nem is elsősorban a képesítés, hanem a releváns tapasztalat számít az elhelyezkedést illetően.

Pályázatíró szakma

A tudásanyagot tekintve egy pályázatírónak mindenképpen tisztában kell lennie a különféle támogatási rendszerek működésével és követelményeivel. Természetesen emellett a szövegírói kvalitások is elengedhetetlenek, továbbá a projekttervezési és lebonyolítási technikák elméleti és gyakorlati ismerete is szükséges ahhoz, hogy valaki helytálljon ebben a munkakörben. Végezetül pedig a munkaterv és humanerőforrás-terv elkészítésének módjával, a pénzügyi tervezéssel és az időbeni ütemezés technikáival kapcsolatos kompetenciákat is érdemes megemlítenünk a pozíció elvárásainak tárgyalása során.

Ha pedig ilyen vagy ehhez hasonló munkakörben szeretnél elhelyezkedni, mindenképpen látogass el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.