Amit az alkalmi munkáról tudni érdemes

Amit az alkalmi munkáról tudni érdemes

Az alkalmi munkavállalás Magyarországon töretlen népszerűségnek örvend, továbbra is rengetegen tesznek szert ily módon bevételre. A munkavégzés ezen formája az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül történik, ebből adódóan viszont bizonyos tekintetben más szabályok vonatkoznak rá, mint a megszokott, szerződéses munkavégzésre. A munkáltatók mellett természetesen a munkavállalóknak is érdemes és szükséges is tisztában lenniük ezekkel, így a következőkben összegyűjtjük az alkalmi munkavégzésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Szót ejtünk továbbá annak előnyeiről és hátrányairól, illetve némi iránymutatást is adunk azt illetően, hogy ilyen formában milyen típusú munkák érhetőek el a leggyakrabban.

Szabályok az alkalmi munkára vonatkozóan

Amint arra a bevezetőben már utaltunk az alkalmi munkavégzéshez nem szükséges munkaszerződés. Ettől függetlenül ezen munkavégzési forma is bejelentés köteles, mivel az alkalmi munka is beleszámít a munkavállaló szolgálati idejébe. Az alkalmi munka minimális időtartama egyébként nincs meghatározva, azaz bármikor bármilyen rövid ideig végezhető. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az egyszerűsített foglalkoztatási formán keresztül betölthető bármilyen típusú alkalmi munka mellett turisztikai idénymunkát, mezőgazdasági idénymunkát és filmipari statisztai munkát is lehet végezni ily módon.

Az alkalmi munkát alapvetően 16 éves kortól engedélyezett, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a már 15. életévét betöltött fiatal is alkalmazható, amennyiben a munkavégzés tanszüneti időszakban történik. Érdemes emellett azzal is tisztában lenni, hogy az ebben a munkaviszonyban eltöltött munkanapok száma limitálva van. Egy munkavállaló évente összesen 90, havonta pedig maximum 15 napot dolgozhat alkalmi munkaviszonyban. Kivételt képez ez alól a turisztikai idénymunka és a mezőgazdasági idénymunka, mivel ezekben az esetekben az éves limit 120 napban van maximalizálva.

Az alkalmi munka fizetésével kapcsolatban fontos tudni, hogy az alkalmazkodik a minimálbér és a garantált bérminimum összegéhez, méghozzá oly módon, hogy a szakképzettséget nem igénylő alkalmi/idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár a munkavállalónak, míg a szakképzettséget igénylő alkalmi/idénymunka esetén a garantált bérminimum 87%-a illeti meg őt. Ennél persze nagyobb összegben is megegyezhetnek a felek, viszont ez esetben azt ki kell hangsúlyozni, hogy ha ez meghaladja a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 130%-át, akkor a munkavállaló elesik az egyébként az alkalmi munkaviszony esetében fennálló szja fizetési mentességétől. További információk mindezekkel kapcsolatban:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20220220/egyszerusitett-foglalkoztatas-2022-szabalyok-ezt-erdemes-tudnod-az-alkalmi-munkarol-1120194

https://www.hypercortex.hu/alkalmi-munkavallalas-szabalyai-2022/

Az alkalmi munka előnyei, hátrányai

Az alkalmi munkaviszony egyik legnagyobb előnyét annak rugalmassága jelenti. Gyakorlatilag hosszas procedúrák nélkül, a munkáltatóval való egyeztetést követő napon már lehetőség van munkába állni. Rövid távon pedig akár kiemelkedő bérezésre is szert lehet tenni, ugyanis sok munkáltató dönt úgy, hogy a minimálisnál magasabb összeggel honorálja az alkalmi munkásai szolgálatait.

Alkalmi munka előnyei

Egyértelmű hátránya azonban, hogy ily módon nem keletkezik TB jogviszony, nincs betegszabadság, táppénz, szülési szabadság vagy fizetés nélküli szabadság. Ezenkívül nincs határideje a beosztás előzetes közlési idejének, azaz a munkavállaló sokkal kevésbé tudja megtervezni szabadidejét egy adott munkanapon.

Alkalmi munkák Győrben

Alkalmi munkákat Győrben is van lehetőség találni, ugyanakkor ehhez érdemes lehet az állásportálok mellett az egyes közösségi média felületek csoportjait is követni. Jellemzően különböző fizikai munkák elvégzésére van lehetőség ezen munkaviszony keretein belül, olyanokra, mint például pakolás, takarítás vagy csomagolás. Emellett a különböző vendéglátóhelyek is gyakran alkalmaznak alkalmi munkásokat, Győrben sem ritka például, hogy büfébe vagy konyhára keresnek egy-egy napra munkaerőt. Érdemes lehet továbbá a távmunkában végezhető munkalehetőségeknek is utánanézni, hisz szerkesztői, szövegírói vagy adminisztratív területeken szintén előfordulhat, hogy alkalmanként szükség van a közreműködésre.

Ha pedig álláskeresőként a legújabb nyitott pozíciók érdekelnek, akkor mindenképp látogass el a  https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb ajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.