A rendszergazdák munkájának legfontosabb jellemzői

A rendszergazdák munkájának legfontosabb jellemzői

A rendszergazda megnevezés valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng, ugyanakkor a pozícióval járó feladatokkal sokan nincsennek egészen tisztában. Munkakörükkel kapcsolatban számos tévhit terjedt el az emberek körében, és sokszor olyan feladatok ellátásnak a felelősségét is rendszergazdáknak tulajdonítják, amelyekhez egyébként semmi közük sincsen. A következőkben megpróbálunk rendet tenni e téren, azaz bemutatjuk, hogy pontosan kik is ők, illetve összefoglaljuk a pozíciójukhoz tartozó legáltalánosabb teendőket.

Kik azok a rendszergazdák?

Rendszergazdákkal gyakorlatilag minden olyan cégnél, hivatalnál, intézményél találkozhatunk, ahol informatikai eszközöket és saját szervereket használnak. A rendszergazdák ugyanis olyan magas szintű ismeretekkel rendelkező informatikusok, akik képesek működtetni a munkavégzéshez kapcsolódó számítógépes rendszereket. Könnyen belátható, hogy mekkora szükség van a munkájukra, hisz manapság gyakorlatilag nincs olyan cég, ahol valamilyen mértékben ne számítógépek használatával történne a munkavégzés.

Milyen feladatokat látnak el a rendszergazdák?

A rendszergazdák feladatköre meglehetősen sokrétű, mely többek között magában foglalja a rendszerüzemeltetést, rendszerfrissítést, hibaelhárítást, erőforrás-optimalizálást, felhasználó- és jelszókezelést, illetve egyéb technikai supportot. Fontos megjegyezni, hogy a rendszergazdák gyakran nem cégen belül, azaz alkalmazottként dolgoznak, hanem egy külsős cégen keresztül, kvázi szolgáltatóként működnek. Ez a megoldás költséghatékonyságából kifolyólag egyre elterjedtebb, vagyis egyre több cég szervezi ki az IT-s feladatait.

Rendszergazdák feladati

Mi NEM feladata egy rendszergazdának?

Amint arra a bevezetőben is utaltunk, a rendszergazdák munkakörével kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng. Egy rendszergazdának például nem feladata, hogy a különböző programokat oly módon kezelje, hogy azokkal konkrét, egyébként más pozíciókhoz kötődő teendőket lásson el. Ez alatt azt érjük, hogy nem állít ki számlákat, nem kezeli a Wordöt, Excelt vagy Photoshopot a megbízó helyett. Nem tartozik a feladatai közé továbbá a vállalatirányítási szoftverek belső használata, ahogy a raktárkezelő szoftverekben való tevékenykedés sem. A rendszergazda csupán azért felelős, hogy ezek a szoftverek hibátlanul működjenek, maga a használat már a felhasználók feladata.

Miként lehet valakiből rendszergazda Győrben?

A rendszergazda munkakör betöltéséhez nem minden esetben kérnek diplomát, azonban, ha valaki multinacionális cégnél szeretne elhelyezkedni, ott jó eséllyel szüksége lesz valamilyen, az informatika területén szerzett felsőfokú képesítésre. Jó hír, hogy erre Győrben minden lehetőség adott, ugyanis a Széchenyi István Egyetemen gazdaságinformatikusként és mérnökinformatikusként is diplomázhatnak a hallgatók. A képzésekről részletesebb felvilágosítással az egyetem honlapja tud szolgálni:

https://felveteli.sze.hu/gazdasaginformatikus-bsc-1

https://felveteli.sze.hu/mernokinformatikus-bsc-1

Ezenkívül akár különböző, akár online formában megvalósuló tanfolyamokon keresztül is van lehetőség megismerkedni a szakma alapjaival. Ehhez lehet érdemes például felkeresni a Webler Oktatóstúdiót, akik a budapesti helyszíni képzés mellett, online formában többféle rendszergazda kurzust is indítanak, beleértve a junior rendszerüzemeltető, Windows rendszergazda, Linux rendszergazda tanfolyamokat is. További információk az alábbi linken:

https://webler.hu/rendszergazda-tanfolyamok?helyszin=ONLINE

Ha pedig már rendelkezel képesítéssel és tudásod a munkaerőpiacon hasznosítanád, abban az esetben mindenképp látogass el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb álláslehetőségekért.

 

GyorAllas.hu / N.G.