Követendő szabályok a motivációs levél megírásakor

Motivációs levél készítés
A motivációs levél egy az álláspályázati anyag részét képező dokumentum, ami jó lehetőséget biztosít arra, hogy részletesebben kifejtsük az önéletrajzban csak vázlatosan megfogalmazott tartalmi elemeket, illetve tanúbizonyságot tegyünk motivációinkról a meghirdetett állás elnyerését illetően. Elmondható tehát, hogy a motivációs levéllel alapvetően egy pozitív hatást akarunk kiváltani a munkáltatóból a megítélésünket illetően, ám ez könnyen a visszájára is fordulhat, ha hanyag módon, minden szabályt mellőzve készítjük el ezt a dokumentumot. A következőkben ezért összegyűjtjük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyekhez érdemes igazodnunk, ha a pályázati anyagunkat motivációs levéllel is kiegészítenénk.

Figyeljünk a szerkezetre

Ahogy az önéletrajz esetében is sokat elmond rólunk annak külalakja, úgy igaz ez a motivációs levélre is. Levélről beszélünk, tehát érdemes ilyesfajta küllemet is kölcsönöznünk neki, ami azt jelenti, hogy címzettet, feladót és tárgyat is tüntessünk fel benne. Ezt követően a megszólításhoz érdemes némi kutatómunkát is végezni, és kideríteni, hogy pontosan ki fogja elolvasni anyagunkat. Persze ez sok esetben szinte lehetetlen küldetés, ekkor jó megoldás lehet, ha a Tisztelt HR-osztály, vagy a Tisztelt XY Kft. megszólításokat alkalmazzunk.

Ezt követően bekezdésekbe szedve fogalmazzuk meg mondanivalónkat. Az első bekezdésben írjuk le, hogy pontosan milyen pozícióra jelentkezünk, és hogy honnan értesültünk a lehetőségről. Ezt követi egy bemutatkozó rész, amiben már elkezdhetjük taglalni, hogy pontosan miért is érdekel minket az adott állás. Mindezek után ejtsünk szót képzettségünkről, szakmai tapasztalatunkról, és képességeinkről. Tegyük ezt úgy, hogy összhangban legyen az álláshirdetésben leírtakkal, vagyis különösen azon jellemzőinket hangsúlyozzuk, melyek a hirdetés követelményeiben is szerepelnek. A záró bekezdésben pedig fejezzük ki reményünket azt illetően, hogy sikerült a munkáltató érdeklődését felkeltenünk, és ezáltal lehetőséget kapunk majd egy személyes interjún történő bizonyításra is. További információk a motivációs levél szerkezeti felépítését illetően:

https://gantt.hu/motivacios-level/

https://blog.cvonline.hu/2017/oneletrajz-es-motivacios-level/motivacios-level-minta-letoltheto-sablonnal-word-doc/15003

Ne dicsérjük túl magunkat

Összességében a motivációs levélben törekedjünk arra, hogy kiemeljük a pozitív tulajdonságainkat, releváns kompetenciáinkat, ugyanakkor tegyük mindezt egészséges határok között, nehogy az arrogancia vagy az egoizmus érzetét keltsük az olvasóban. A határok betartásának egyik legegyszerűbb módja, ha kizárólag olyan állításokat fogalmazunk meg magunkról, melyeket gyakorlati példákkal alá is tudunk támasztani. Ha például nagyszerű vezetőnek gondoljuk magunkat, akkor fejtsük ki, hogy mikor, hol és mekkora csapatot vezettünk, és annak sikerét pontosan miben mértük.

Kerüljük a sablonosságot

Valószínűleg mindenki számára ismerősek az olyan jellegű mondatok, mint: „Szívesen dolgozom csapatban, de egyénileg is képes vagyok a helytállásra”. Az ilyen jellegű mondatok ugyan jólhangzó frázisok, azonban pont annak elérésére nem alkalmasak, ami miatt a motivációs levelet írjuk, azaz hogy megkülönböztessük magunkat a többi jelentkezőtől és felkeltsük a munkáltató érdeklődését. Próbáljuk magunkat kicsit az olvasó helyzetébe képzelni, és azokat a tulajdonságainkat, tapasztalatainkat kiemelni, melyre adott esetben mi magunk is felkapnánk a fejünket.

Motivációs levél

Olvassuk át többször, korrigáljuk a helyesírási hibákat

Egy motivációs levél hossza nagyon maximum egy oldal, de inkább csak háromnegyed. Ne kövessük el azt a hibát, hogy az egyébként jól átgondolt, szépen strukturált kísérőlevelünkben helyesírási hibákat hagyunk. Egy-egy súlyosabb hiba ugyanis minden pozitívumot semmissé tehet, és azt az érzetet keltheti az olvasóban, hogy még arra sem voltunk képesek, hogy átfussuk az irományunkat. Nézzük tehát jó alaposan át a szöveget mielőtt beküldenénk!

Minden álláshirdetésre készítsünk újat

Az önéletrajz mellett a motivációs levél esetében is kiemelten fontos, hogy azt cégre és pozícióra szabjuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy jelentkezésenként újat kell készítenünk. Persze nem kell hatalmas változtatásokat eszközölni ezen dokumentumokon, mégis fontos, hogy tükröződjön az, hogy reflektálunk a hirdetésben megfogalmazottakra és a vállalat által legfontosabbnak tartott értékekre.

Ha pedig készen állunk arra, hogy szerencsét próbáljunk és beadjuk a jelentkezésünket egy álláshirdetésre, mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legújabb nyitott pozíciókért.

 

GyorAllas.hu / N.G.