Jó lehetőségeket tartogat Győr a diákmunkások számára

Diákmunka
Általánosnak mondható tendencia, hogy az országban egyre több cég foglalkoztat diákokat is. Nincs ez másképp Győr esetében sem, ahol kiváló lehetőségekre bukkanhatnak az iskola mellett dolgozni vágyó fiatalok. Ezen munkák közül számos olyan van, ami csak néhány alkalomra szól, de olyat is találni bőséggel, melyek hosszútávú elköteleződést és rengeteg tapasztalatszerzést tesznek lehetővé. A következőkben bemutatjuk, hogy miért lehet érdemes már fiatalon az iskola mellett belekóstolni a munka világába, továbbá összefoglaljuk, hogy miként találhatnak könnyen állást a győri diákok, ha ilyen ambíciókkal rendelkeznek.

A diákmunka előnyei

A diákmunka egy jó esély a tanulóknak arra, hogy már egészen korán megtapasztalják mit jelent egy ledolgozott műszak, és hogy munkavállalóként milyen típusú felelősségekkel kell szembesülni. Ezek rendkívül értékes tapasztalatok lehetnek, ugyanis enélkül a későbbiekben az iskolapadból kilépve, könnyen érhetné őket jelentős megpróbáltatásként a heti 40-45 ledolgozott munkaóra és a mindennapos teljesítési kényszer. Diákmunkával szerzett tapasztalattal a tarsolyban viszont tudni fogják, hogy az egyes területeken, iparágakban pontosan mire számíthatnak, ez pedig jelentős könnyebbség annak tekintetében, hogy az iskola elvégzését követően mihamarabb megtalálják azt a munkahelyet, ahol jól érzik magukat.

A másik nagyon fontos tényező – amire az előzőekben részben már utaltunk – az pedig egyértelműen a tapasztalásnak a lehetősége. Manapság már korántsem arról szól a diákmunka, hogy azokat a feladatokat végeztetik el velük, amik a teljesállású munkavállalóknak úgymond „derogálnak”. Egyes cégeknél a diákok ugyanis elsőkézből szerezhetnek akár a tanulmányaikhoz kapcsolódó szakmai tapasztalatokat is, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag részben vagy teljes egészében azt csinálják, amit majd az iskola után is fognak. A vállalatok ugyanis felismerték, hogy mennyi munkaerő-keresésre fordított energiát tudnak megspórolni azzal, ha már fiatal korban elkezdik beintegrálni a munkavállalókat, és ezzel kvázi az adott munkakörökre kinevelik őket.

A munkavégzés további velejárója, hogy kapcsolatokat alakíthatnak ki a diákok. Legyen szó akár a hasonló korú diákmunkás társaikról vagy esetleg az őket felügyelő és terelgető tapasztaltabb mentoraikról, ezek az ismeretségek rendkívül jól jöhetnek a későbbiekben is. A kapcsolati tőke ugyanis kiemelt fontossággal bír manapság a munkaerőpiacon, talán nem túlzás azt állítani, hogy a széleskörre kiterjedő kapcsolati háló az egyik legfontosabb alapköve a sikeres álláskeresésnek és az elhelyezkedésnek.

Végül pedig a kereseti lehetőségek mellett sem mehetünk el szó nélkül, hisz sokak esetében ez a legfőbb indíttatás akkor, mikor diákmunkát vállalnak. Ez érthető is, mivel a diákokat is számos kiadás terhelheti, akár a tanulmányokat, lakhatást vagy a szórakozást illetően is. Diákmunkával viszont – főleg, ha az rendszeres jellegű – szép bevételekre tehetnek szert, ami a szülőktől való függést is jelentősen csökkentheti. Tegyük továbbá mindenképpen hozzá, hogy a keresetüket bizonyos keretek között saját maguk is alakíthatják, mivel a diákmunkások esetében a legtöbb cég nagyfokú rugalmasságot mutat, vagyis rajtuk áll, hogy az iskolán kívüli szabadidejük mekkora részét töltik munkával – persze az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy sok cég megszab egyfajta minimum ledolgozandó órát hetente a diákok esetében is.

Diákmunka lehetőségek Győrben

Diákmunkát iskolaszövetkezeteken keresztül van lehetőség végezni, és ezekből természetesen egy akkora városban, mint Győr több is található. A legismertebb talán mind közül a Meló-Diák Iskolaszövetkezet, akik országosan kiterjedt hálózattal rendelkeznek, így természetesen Győrben is jelen vannak. Előnyük, hogy alkalmi munkák mellett hosszútávú elhelyezkedési lehetőségeket biztosító munkákat is rendszeresen kínálnak, ami a fentebb tárgyalt indokokból kifolyólag kiemelkedően jó esély a diákoknak a karrierépítésük megkezdésére. További részletek:

https://www.melodiak.hu/irodak/melo-diak-gyor

Diákmunka Győrben

Ugyancsak országos lefedettséggel rendelkezik a Mind-Diák Szövetkezet is. Esetükben kiemelendő, hogy rendkívül sok áruházi munkalehetőségek kínálnak Győrben és környékén, ez pedig különösen jól jöhet azoknak a diákoknak, akik biztos felvételt jelentő, könnyen elsajátítható pozíciókban szeretnének dolgozni:

https://www.minddiak.hu/gyor-iroda

Végezetül pedig a Fürge Diák Iskolaszövetkezetet említenénk, akikben az a különleges, hogy szoros együttműködésben állnak a McDonald’s éttermeivel, így gyakorlatilag bármikor találhatnak Mekis munkát a gyors elhelyezkedési lehetőségeket kereső diákok. Emellett természetesen más utakat is választhatnak, elhelyezkedhetnek például a kereskedelem területén, de akár szellemi munkavégzésre is nyílhat lehetőségük:

https://www.furgediak.hu/diakmunka

Ezenkívül pedig érdemes figyelemmel kísérni a https://gyorallas.hu/ főoldalát, ahol a diákok akár a számukra érdekes lehetőségeket is találhatnak.

 

GyorAllas.hu / N.G.