Az önéletrajz leggyakoribb buktatói

Önéletrajz buktatói
Kétségkívül az önéletrajzunk pályázati anyagunk legfontosabb dokumentuma, minősége döntő mértékben befolyásolja, hogy továbbjutunk-e a kiválasztási folyamat következő részébe vagy sem. Ebből kifolyólag megírása közben érdemes a minden apró részletre odafigyelő tökéletességre törekedni, és igyekezni elkerülni azokat a hibákat, melyek hatására kihullhatunk a rostán anélkül, hogy egy állásinterjún bizonyíthattunk volna. A következőkben ezeket a hibákat fogjuk áttekinteni méghozzá két szempontból: egyrészt bemutatjuk, hogy az önéletrajz kinézetét, másrészt tartalmát tekintve melyek lehetnek a főbb buktatók.

Az önéletrajz kinézetével kapcsolatos buktatók

Az önéletrajzok áttekintésére általában nincs sok idejük a HR-eseknek, mivel gyakran rengeteg a jelentkező egy-egy meghirdetett pozícióra. Éppen ezért kell arra törekednünk, hogy már az önéletrajzunkra való első ránézés is jó benyomást keltsen a munkáltatóban. Ha önéletrajzunk nem követ semmiféle struktúrát, rendezetlenül és logikátlanul következnek egymás után a főbb szempontok, akkor könnyen juthatunk arra a sorsra, hogy dokumentumunkat egyszerűen félre dobják anélkül, hogy szakmai tapasztalatainkat, kompetenciáinkat is megvizsgálnák.

Az önéletrajzba kerülő rossz fotóválasztással szintén könnyen öngólt lőhetünk. Nagy figyelmet kell fordítanunk a választott képünk minőségére, ugyanis a vizuális ingerek mindig nagyon erősen hatnak ránk. Ha a fotónkon nem megfelelő szerelésben, rossz fényviszonyok között vagy nem túl igényes háttér előtt mutatkozunk, az könnyen negatív irányba befolyásolhatja megítélésünket. Az önéletrajzfotók helyes kivitelezésével kapcsolatban egyébként ezekben a cikkben olvashatunk tanácsokat:

https://atlaszmunkak.hu/blog/tokeletes-oneletrajz-foto 

https://gerillaoneletrajz.hu/blog/milyen-a-jo-oneletrajz-foto/

Végül az önéletrajz kinézetével kapcsolatos buktatóit illetően a hosszúságot is muszáj megemlítenünk. Fontos, hogy két oldalban maximalizáljuk az önéletrajzunk hosszát, ha ennél terjedelmesebb, akkor az azt jelenti, hogy olyan információkat is feltüntetünk, vagy olyan részletességgel taglalunk bizonyos dolgokat, melyek nem férnek bele az önéletrajz keretrendszerébe. Ezenkívül a túlzott rövidséget is kerülnünk kell, törekedjünk arra, hogy legalább az egy oldal érjük el. Ha az önéletrajzunk hosszúságát tekintve egyik vagy másik irányba eltér a megszokottól, az könnyen eredményezheti azt, hogy elbukunk az előszűrésen.

Az önéletrajz tartalmi elemeire vonatkozó buktatók

Természetesen nem sokat ér az önéletrajzunk kifogástalan felépítése és úgy összességében pozitív összképe, ha a tartalmát tekintve több hibát is elkövetünk. Az egyik ezek közül sablonosság. Bármennyire is tűnhet kényelmes megoldásnak egyetlen verziót elkészíteni ezen dokumentumból, majd azt több álláshirdetésre is beküldeni, ez a módszer jó eséllyel az elutasításunkat fogja eredményezni. Ehelyett inkább arra kell törekednünk, hogy minden esetben pozícióra, illetve cégre szabjuk és kiemeljük azokat a fontos tulajdonságainkat, melyeket az álláshirdetésben követelményként vagy előnyként tüntettek fel.

Önéletrajz hibák

A karrierszekció kidolgozására érdemes különös tekintettel lennünk az önéletrajz készítése során. Ha csak azt tüntetjük fel, hogy az egyes korábbi munkahelyeinken milyen pozícióban dolgoztunk, azzal nem sokat mondunk a munkáltatóknak. Mindenképpen foglaljuk össze tehát néhány mondatban, hogy az adott pozíciónk pontosan milyen feladatokkal is járt, máskülönben nem nyújtunk kellő bizonyosságot a munkáltatónak afelől, hogy rendelkezünk releváns tapasztalattal.

Legvégül pedig a helyesírást említenénk, mint potenciális hibafaktort. Ügyeljünk a legkisebb elgépelésekre is, mivel ezek bennmaradása esetén könnyen azt az érzetet kelthetjük, hogy még csak át se olvastuk a beküldött dokumentumunkat. Ennek kiküszöbölése érdekében, több szem többet lát alapon nézessük át mással is a beküldeni kívánt önéletrajzot, ezzel megelőzve azt, hogy elgépelések, nyelvtani hibák húzzák le pályázati anyagunk minőségét.

Ha pedig készen állunk az álláspályázásra, mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb nyitott pozíciókért.

 

GyorAllas.hu / N.G.