Jótanácsok a pályaválasztáshoz, pályamódosításhoz

Jótanácsok a pályaválasztáshoz, pályamódosításhoz

Megtalálni az egzisztenciálisan és érdeklődési kört tekintve is megfelelő pályát korántsem egyszerű feladat. Sok fiatal számára okoz álmatlan éjszakákat a pályaválasztás kérdése, hisz 16-18 éves korukból kifolyólag alig van rálátásuk a munkaerőpiacra, szinte csak mások tapasztalataira és beszámolóira tudnak támaszkodni az elhatározásukat illetően. Sokak később meg is bánják döntésüket és új területek után néznek. A pályamódosítás azonban szintén nem könnyű, gyakran lemondásokat, áldozatokat követel. A következőkben mindkét kategóriába tartozók számára hozunk néhány jótanácsot, azaz összefoglaljuk, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni a pályaválasztás, illetve a pályamódosítás előtt állóknak.

Ezeket a szempontokat mérlegeld pályakezdőként

A pályaválasztás során az egyik – ha nem a legfontosabb – szempontot az érdeklődési kör jelenti. Bármennyire is lehet jólfizető egy szakma, ha az nem áll közel az érdeklődésedhez, akkor szenvedés lesz a továbbtanulás során eltöltött 2-5 év, az ezt követő munkába állás pedig még több nehézséggel járhat. Válassz tehát olyan területet, amiben örömödet leled és sikereket érhetsz el. Ez utóbbi szorosan kötődik a következő szempontunkhoz, vagyis hogy érdemes a kompetenciáidat, erősségeidet is figyelembe venned a pályaválasztás során. Ha ugyanis a képességeidnek megfelelő hivatást választasz, sokkal nagyobb esélyed lesz sikereket elérni, ami még inkább növelheti a munkavégzéssel, karrierépítéssel kapcsolatos motivációidat.

További fontos szempont, hogy mennyi időt vagy hajlandó eltölteni az iskolapadban. Egy szakmát akár 2-3 év alatt is (bizonyos képzések esetén még ennél rövidebb időtartam során is) kitanulhatsz de ha a felsőoktatásban szeretnél továbbtanulni, akkor számolnod kell vele, hogy hosszabb időt, és több kitartást igényel a végzettség megszerzése.  Ez összefüggésben áll a személyiségeddel is, vagyis a továbbtanulás előtt mindenképp mérlegeld azt is, hogy összességében milyen munkakörülmények között tudnád magad leginkább elképzelni. Sokak el sem tudják képzelni, hogy hétköznapjaikat egy irodában töltsék, másoktól pedig egy gyárépület vagy egy műhely áll távol. Életed egy jelentős részét fogod a munkahelyeden tölteni, így mindenképp mérlegeld ezt a szempontot is.

Végezetül pedig az egyes munkaerőpiaci trendeket említenénk, mint átgondolandó tényezőt. Járj utána, hogy aktuálisan melyek a legkeresettebb szakmák, milyen pályákon lehet a legkönnyebben elhelyezkedni – többek között Győrben is. Itt nem kell hatalmas mélységekbe menő kutatásokra gondolni, csupán csak nézz körül, hogy például az egyes állásportálokon mely szakmákhoz kötődő hirdetések a leggyakoribbak. Érdemes továbbá cikkeket is olvasni a munkaerőpiaccal kapcsolatban, például, hogy milyen szakmák válhatnak rendkívül keresetté a jövőben, vagy hogy melyekből van jelenleg a legnagyobb hiány. Ez utóbbival kapcsolatban az alábbi cikk is nyújthat némi iránymutatást:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/991/szakmak-amelyekben-most-konnyu-elhelyezkedni

Pályamódosítás? Így lehet sikeres!

Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy valaki többéves adott területen eltöltött munkaviszonyt követően dönt úgy, hogy más pályán próbálja ki magát, vagyis pályát módosít. Persze ez sem egy olyan jellegű döntés, amit egyik napról a másikra hoznak meg a munkavállalók, hisz ennek megvalósításához mondhatni az addig felépítetteket kell felrúgni. Éppen ezért igényel alapos tervezést a pályamódosítás, azaz érdemes elsőként azt meghatározni, hogy főként milyen területek felé orientálódnál. Ennek eldöntéséhez vedd figyelembe a már meglévő tapasztalataidat, kompetenciáidat, illetve azt, hogy vannak-e olyan más területek, ahol ezeket hasznosítani tudnád és nem kellene kvázi a nulláról indulnod. Az is fontos szempont ezenkívül, hogy mennyire telített az adott pálya, vagyis hogy pályamódosítóként mennyi esélyed lesz az elhelyezkedésre. Végezetül pedig természetesen az anyagiakat is érdemes átgondolni és meghatározni, hogy pontosan mekkora bevételkiesésre is számíthatsz (már ha egyáltalán fennáll ennek a lehetősége) a pályamódosításból kifolyólag.

A tervezés és a célmeghatározást követően jöhet a végrehajtás. A sikeres pályamódosítás megvalósításához lehet, hogy képzéseken kell részt venned, esetleg az önfejlesztésbe kell energiákat fektetned. Ezzel, vagyis a felnőttkori tanulással kapcsolatban néhány jótanáccsal az alábbi cikk szolgálhat:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/977/munkavallalokent-ujbol-az-iskolapadban-igy-tanulhatunk-hatekonyan

Pályaváltás

Fontos, hogy a folyamat során a kitartás, ugyanis egy teljesen új karrier felépítése sohasem zökkenőmentes. Fordíts nagy hangsúlyt továbbá a kapcsolatépítésre: járj szakmai konferenciákra, frissítsd a LinkedIn profilodat, használd az egyéb közösségi médiás felületeket. Mindezeket figyelembe véve minden esélyed meg lesz rá, hogy sikerrel járj terveid megvalósítását illetően.

Álláskeresőként pedig kövesd nyomon a https://gyorallas.hu/ főoldalát a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.