Így dobhatjuk fel az önéletrajzunkat!

Így dobhatjuk fel az önéletrajzunkat!

Vitán felül áll, hogy az önéletrajzunk az egyik legfontosabb dokumentumot jelentik a pályázati anyagunkban. Általában az önéletrajz az első dokumentum, amit a jelentkezések előszűrése során megtekintenek a kiválasztásért felelős HR-esek, így különösen fontos, hogy tartalmi és szerkezeti elemeit tekintve is egy meggyőző anyagot állítsunk össze. Sok helyen azonban a jelentkezők számából adódóan az egyes beérkező önéletrajzok áttekintésére mindössze 1-2 perc jut, így az sem árt, ha a CV-nk kitűnik a tömegből. Ehhez mutatunk néhány jótanácsot a következőkben!

Röviden, tömören mégis tartalmasan

Ahogy azt a bevezetőben is említettük az önéletrajzok hosszas áttekintésére általában nincs idejük a munkáltatóknak. Pláne egy akkora lélekszámú városban, mint Győr, ahol nem ritka, hogy egy-egy álláshirdetésre több tucatnyi, de akár százas nagyságrendű jelentkezés is érkezik. Ebből adódóan kerüljük az önéletrajzban a hosszú körmondatok használatát, ehelyett inkább minden pont alatt egyértelműen és lényegre törően fogalmazzuk meg az átadni kívánt információt. Az önéletrajzban foglalt elemek hosszabb kifejtésére jó lehetőséget nyújt például a motivációs levél megírása, mellyel kapcsolatos jótanácsokat az alábbi cikkben olvashatunk:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/949/kovetendo-szabalyok-a-motivacios-level-megirasakor

Legyen látványos, de ne essünk túlzásokba

A különböző álláskereséssel kapcsolatos tanácsadói portálokon rengeteg sablon önéletrajzot találhatunk. Ezek sokszor jó vonalvezetőként szolgálhatnak az önéletrajz tartalmi elemeit tekintve, ugyanakkor a számos infógrafikai és egyéb eszköz, amivel ezeket a sablonokat igyekeznek látványosabbá tenni, összességében a zsúfoltság érzését keltheti az olvasóban, illetve az egyes információk között kiigazodást is megnehezíti. Használjunk tehát inkább saját készítésű CV-t, melyben alkalmazhatunk néhány, a sablonokból ellesett elemet, ugyanakkor mégis inkább az átláthatóságot helyezzük előtérbe.

Fogalmazzunk meg egy üzenetet

Az önéletrajzot jelentősen feldobhatja, ha egyfajta üzenet köré épül. Ez azt jelenti, hogy gondoljuk végig, hogy mi az, amit kommunikálni szeretnénk önmagunkról, miben különbözünk a többi jelentkezőtől. A tartalom megfogalmazásakor ezt tartsuk szem előtt, vagyis főként azokat a tulajdonságainkat, tapasztalatainkat hangsúlyozzuk ki, amelyek az önmagunkról alkotni kívánt képet támasztják alá.

Hobbi: szükség van rá az önéletrajzban?

A hobbi önéletrajzban való feltüntetésének létjogosultsága mindig is vita tárgyát képezte. Az talán egyfajta kompromisszumnak tekinthető, hogy azoknak a hobbiknak, amelyek egyes állításainkat támasztják alá, igenis van helyük a CV-ben. Például, ha a hobbi szinten sakkozunk, az jól mutathat az önéletrajzban olyan pozíciók megpályázása esetén, melyek kiváló analitikus gondolkodásmódot igényelnek. Vagy esetleg a csapatjátékos attitűdünknek lehet ékes bizonyítéka, ha valamilyen csapatsportot versenyszerűen űzünk. A hobbi feltüntetése azonban rosszul is elsülhet. Javarészt mindenki szeret zenét hallgatni, sorozatokat nézni vagy a barátai társaságában lenni. Ezek nem olyan szabadidős tevékenységek, amelyek megkülönböztetnének bennünket a többi jelentkezőtől, így nem is érdemes őket az önéletrajzba beleírni. Sőt, akár azt az érzést is kelthetik az olvasóban, hogy csak a CV-nk terjedelmét szeretnénk ily módon kitolni. További részleteket ezzel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://szegedallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/903/hobbik-szabadidos-tevekenysegek-van-helyuk-az-oneletrajzban

Önéletrajz

Ha pedig a legfrissebb álláslehetőségekre vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára.

 

GyorAllas.hu / N.G.