A karrierépítés és az önbizalom kapcsolata

A karrierépítés és az önbizalom kapcsolata

Az önbizalom az élet szinte minden területén szerepet játszik, nincs ez másképp a karrierépítés esetében sem. Számos munkavállaló szembesül naponta azzal a problémával, hogy úgy érzi, feladatai meghaladják a képességeit. Ez az érzés gyakran az önbizalomhiányra vezethető vissza, ami egy rendkívül gátló tényező lehet a munkahelyi boldogulás és a karrierépítés tekintetében. Természetesen, mint szinte minden képesség és tulajdonság, a munkahelyi önbizalom is fejleszthető. A következőkben ehhez hozunk néhány jótanácsot, azonban még mielőtt ezt megtennénk, röviden összefoglaljuk, hogy pontosan milyen szerepet is játszik az önbizalom a munkahelyen eltöltött hétköznapok során.

Az önbizalom szerepe a munkahelyen

Önbizalomnak azt a tulajdonságot nevezzük, mikor az egyén bízik saját erejében és képességeiben, illetve abban, hogy mindez elegendő a céljainak megvalósításához. Ez a tulajdonság szoros összefüggésben áll az önismerettel. Ahhoz ugyanis, hogy valaki önbizalommal telve viszonyuljon saját képességeihez, elengedhetetlen az önfeltérképezés.

Ha birtokában vagyunk ezen tulajdonságnak, az persze nem azt jelenti, hogy minden kritikát el kellene utasítanunk és megkérdőjelezhetetlennek lennünk saját igazunkat illetően. Sőt, a megfelelő mértékű önbizalom birtokában, képesek vagyunk a kritikát a helyén kezelni, és a tanulásunkat hosszútávon is elősegítő eszközként tekinteni arra. Az önbizalom nemcsak a jövőbeli fejlődésünk tekintetében lehet a hasznunkra, hanem a munkahelyi kommunikációban is a javunkat szolgálhatja. Megléte esetén ugyanis nem félünk ötleteinket megosztani kollégáinkkal és bátran teret engedünk nézeteinknek egy-egy vitatott kérdést illetően.

További fontos hozadéka lehet még a magabiztosságnak, hogy segítségével könnyebben nyerhetjük el kollégáink tiszteletét is. Ha ugyanis azt látják, hogy feladatainkhoz elszántsággal és következetességgel állunk, illetve fel sem merül bennünk kérdés azt illetően, hogy sikerrel tudjuk-e venni az adott akadályt, akkor a megbecsülésük sem fog váratni magára. További információk az önbizalom munkahelyi szerepével kapcsolatban:

https://fess.hu/miert-fontos-az-onbizalom-a-karriered-kapcsan-6-tipp-az-onbizalomhiany-lekuzdesere.html

Miként fejleszthető a munkahelyi önbizalom?

Az önbizalmunk felépítéséhez a környezeti és a lelki körülmények optimalizálása is szükséges. Mindenekelőtt törekedjünk arra, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol otthonosan érezzük magunkat. Ha lehetőségünk van rá, dolgozzunk természetes fénynél, tartsuk rendben íróasztalunkat, illetve adott esetben dobjuk azt fel néhány otthoni tárggyal, esetleg növénnyel.

A környezeti tényezők mellett természetesen nem feledkezhetünk meg az önbizalom lelki vonatkozásairól sem. Igyekezzünk megváltoztatni gondolkodásmódunkat, és pozitívan hozzáállni az egyes kihívásokhoz. Gondoljunk az eddig elért eredményeinkre és arra, hogy egy-egy nehéz szituáción miként verekedtünk keresztül magunkat. Ne essünk túlzásokba az önkritikát illetően, állítsunk fel magunk elé kis célokat, melyek sikeres abszolválását „ünnepeljük meg”.

Sajátítsunk el új készségeket, főként olyanokat, melyek hatékonyan alkalmazhatóak munkánk során és az érdeklődési körünktől sem esnek távol. A tanulási folyamat során elért sikerek ugyanis tovább növelhetik önbizalmunkat. Sőt, az önbizalom mellett akár a karrierépítésünket is elősegítheti, így semmiképp se mondjuk nemet egy esetleges továbbképzésre. Plusz amúgy is a „lifelong learning” korát éljük, amiről itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/960/noveld-a-munkaeropiaci-erteked-kepezd-magad-folyamatosan

Munkahelyi önbizalom

Végül pedig alakítsunk ki rutinokat. Sokkal magabiztosabban fogjuk magunkat érezni, ha napjaink egy megszokott ritmusban zajlanak.  Ez azt jelenti, hogy fordítsunk nagy hangsúlyt arra, hogy ugyanakkor keljünk és feküdjünk, valamint a tevékenységeinket is mindennap hasonlóképp priorizáljuk – összességében tehát adjunk egyfajta ritmust a napunknak. További, a munkahelyi önbizalom fejlesztését szolgáló jótanácsokért pedig az alábbi cikket is érdemes elolvasni:

Ha pedig úgy érezzük, hogy önbizalmunk fejlesztését leginkább egy új munkahely megtalálása szolgálná, akkor mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatok között.