Mikor forduljunk karrier-tanácsadóhoz?

Mikor forduljunk karrier-tanácsadóhoz?

A karrierünkkel kapcsolatban számos olyan kételyünk és félelmünk felmerülhet, melyek megoldásához nem biztos, hogy a hozzánk közel álló személyek segítsége és támogatása elég. Ilyenkor lehet érdemes profi segítséget kérni és karrier-tanácsadókhoz fordulni. Segítségükkel egy objektív képet kaphatunk nehézségeinkről, továbbá a szakemberrel való együttműködés során közelebb kerülhetünk a problémák megoldásához is. Éppen ezért a következőkben megpróbálunk tisztább képet festeni arról, hogy pontosan kik is azok a karrier-tanácsadók, illetve bemutatjuk, hogy melyek is pontosan azok a nehézségek, amiket illetően érdemes lehet a segítségüket kérnünk.

Kik azok a karrier-tanácsadók?

A karrier-tanácsadók olyan szakemberek, akik pályaválasztás, pályamódosítás vagy egyéb karriert érintő döntésekben nyújtanak segítséget. Egy ilyen jellegű beszélgetés során a szakember igyekszik feltérképezni ügyfele személyiségét, erőségeit, érdeklődési körét, majd ez alapján a közös együttműködés során megoldást találni az adott kihívásra. Fontos megjegyezni, hogy egy karrier-tanácsadó sohasem ad konkrét utasításokat egy-egy döntési szituációt illetően, csupán egy mélyebb beszélgetés útján próbálja elősegíteni a döntés meghozatalát. A karrier-tanácsadók feladatai közé tartozhat ezenkívül még az önéletrajzok és motivációs levelek véleményezése, képességfelmérés, önbizalomnövelés, karriertervezés.

Az utóbb felsorolt feladatok felelőségéből adódóan érdemes tehát olyan szakember segítségét kérni, aki több kritériumnak is megfelel. Az első ezek közül, hogy legyen tapasztalt, hisz ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy átlássa a munkaerőpiac működését, és hogy ismerje az éppen aktuálisan domináló trendeket. Ezenkívül fordítsunk nagy hangsúlyt a korábbi ügyfelek tapasztalataira is, azaz olvassuk el a beszámolóikat, illetve ha van ismerősünk, aki megfordult már megfordult az adott karrier-tanácsadónál, mindenképpen érdeklődjünk benyomásai felől. Nézzük meg továbbá, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat is ígér a tanácsadó, és próbáljunk meg olyat választani, aki nagy hangsúlyt fektet az ügyfeleinek a bátorítására, illetve segítséget nyújt az önéletrajz és motivációs levél elkészítésében is. További kritériumok, melyeknek fontos, hogy megfeleljen egy karrier-tanácsadó az alábbi cikkben:

https://karrier-boldogsag.hu/milyen-a-jo-karrier-coach/

Milyen helyzetekben érdemes karrier-tanácsadók segítségét kérni?

A leggyakrabban előforduló probléma természetesen a pályaválasztás, pályamódosítás kérdése. A pályaválasztás előtt álló fiatalok rendkívül nehéz helyzetben vannak, hisz korukból adódóan nem sok rálátásuk van a munkaerőpiacra, nincs igazán viszonyítási alapuk azt illetően, hogy mely területeken tudnának a leginkább érvényesülni. A pályamódosítás hasonlóan nehéz döntés, hisz gyakorlatilag egy már felépített karriert kockáztatásáról beszélünk ezesetben. Persze fontos hozzátenni, hogy manapság már egyáltalán nem ritka – többek között Győrben sem –, hogy valaki tapasztalt munkavállalóként néz új kihívások után egy másik iparágban, másik pozícióban. A pályaválasztás, pályamódosítás kérdésében tehát érdemes lehet szakértő segítségét kérni, de az alábbi cikk is szolgálhat néhány jótanáccsal:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1004/jotanacsok-a-palyavalasztashoz-palyamodositashoz

karrier-tanácsadók

Szintén gyakran okoz még fejtörést a munkavállalóknak, hogy merjenek-e esetleg saját vállalkozásba vágni. Egy saját vállalkozás indítása több szempontból is kockázatos, ugyanakkor mégis megérheti, hisz sokak ebben látják kiteljesedésük és anyagilag függetlenné válásuk egyetlen módját. Mindezek mellett a magánéletben bekövetkező változások is kihatással lehetnek az egyes karrierkérdések megközelítésére, tehát például költözés vagy családalapítás előtt állva ugyancsak jól jöhet egy kis iránymutatás. További esetek, mikor érdemes lehet karrier-tanácsadáson részt venni a következő cikkben:

https://mindsetpszichologia.hu/4-elethelyzet-amikor-segithet-a-karrier-tanacsadas

Ha pedig elhatároztuk magunkat például a munkahelyváltás mellett, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.