Miért kerüljük a multitaskingot?

Miért kerüljük a multitaskingot?

A mai modern, felgyorsult világban a munkavégzési szokások is jelentős változásokon mennek keresztül. Sokszor a munkavállalók nyakába rengeteg feladat zúdul egyszerre, amelyeket úgy próbálnak sikeresen, határidőre abszolválni, hogy párhuzamosan kezdenek el dolgozni rajtuk. Észszerűnek tűnhet a felvetés, hisz könnyen gondolhatjuk azt, hogy ha egyszerre kétfelé fordítjuk a figyelmünket, akkor hatékonyabban és gyorsabban is fogunk haladni teendőinkkel. A valóság azonban mást mutat, és sokkal inkább az a tapasztalat, hogy a multitaskingnak jóval több hátránya van, mint előnye. Többek között ezeket is bemutatjuk a következőkben!

A „multitasking” kifejezés a számítástechnikából ered, és arra utal, hogy az operációs rendszerek látszólag képesek egyszerre több programot, programszálat futtatni. A digitalizációnak és az informatika fejlődésének köszönhetően, az utóbbi években egyre inkább az a trend bontakozott ki, hogy ezen képességet a munkáltatók a munkavállalóiktól is elvárják. Kivel ne fordult volna már elő például irodai munkavégzés során, hogy a főnöke egyszerre több, szigorú határidőhöz kötött feladatot sózzon rá. E-mail írás, telefonhívás, dokumentumszerkesztés – csupa olyan tevékenység, amivel kapcsolatban elhangozhatnak a főnöki utasítások egy ilyen pozíció esetében, és talán mindenkinek megfordul ilyenkor a fejében, hogy ha ezek közül valamelyiket összekombinálja a másikkal, akkor hamarabb végez. Ám ha így tettünk, előbb-utóbb jön a szomorú felismerés: még inkább megúsztunk a teendőinkkel és az elvégzett munkánk sem olyan minőségi, mint azt szerettük volna.

A multitasking hátrányai

A multitasking már önmagában is egy becsapás, mivel azt gondoljuk, hogy ilyenkor egyszerre több feladatot végzünk párhuzamosan, ezzel szemben az igazság az az, hogy valójában csak ugrálunk azok között. Ennek eredményeként csökken a koncentrációnk, ami az elvégzett munkánk minőségére is hatással van. További negatív hozadéka a multitaskingnak, hogy jelentősen megnövelheti a stresszt, ami a mentális fáradtság és nyugtalanság érzetét keltheti bennünk. A megnövekedett stressz a teljesítményünkön túl a testi és mentális egészségünket, illetve az emberi kapcsolatainkat is veszélyeztetheti. Erről itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/988/stressz-a-munkahelyen-tegyunk-ellene

Mindezek mellett a folyamatos multitasking nem csak a munkavégzésünket befolyásolhatja, hanem a munkahelyen kívüli viselkedésünket, szokásainkat is. Könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy nem vagyunk képesek kizárólag egy dologra koncentrálni (pl. egy film megnézésére), hanem folyton egyéb mellékcselekvésekre (pl. telefon nyomkodása) van szükségünk. Ez persze nem tűnik önmagában akkora problémának, de hosszútávon kifejezetten idegesítővé válhat, különösen a nagy téttel bíró helyzetekben, amire jó példa lehet egy vizsgaszituáció. További, a multitasking típusú munkavégzéssel kapcsolatos hátrányokért az alábbi cikkre is érdemes lehet vetni egy pillantást:

https://videopszichologus.hu/blog/a-multitasking-karos-hatasai

Mit tehetünk ellene?

Természetesen van lehetőségünk leszokni a multitaskingról, bár ehhez nagyfokú önfegyelem szükséges. Első lépésként állítsuk át úgy eszközeinket, hogy minden zavaró faktort kiiktassunk. Pityegések, rezgések, felvillanó üzenetek – mind olyan tényezők, amelyek elterelhetik a fókuszt a munkavégzésről és arra késztethetnek bennünket, hogy egyszerre több dologra próbáljunk meg odafigyelni. Szabaduljunk meg ezektől, tehát amit csak lehet némítsunk le, és kapcsoljunk ki minden olyan értesítést, ami zavarhatná a munkavégzésünket.

Multitasking

Ezenkívül különböző munkavégzési technikákat is kipróbálhatunk. Ilyen például a pomodoro technika, ami szerint a 25 perces intenzív munkavégzést 5 perc pihenő követ. A technika különösen hasznos lehet azoknak, akik alkotói munkát végeznek, idő szűkében dolgoznak, esetleg zavaró tényezők nehezítik munkájukat. További információk a módszerről és annak megvalósítási módjáról az alábbi cikkben:

https://norberthires.com/pomodoro-technika/

Végezetül pedig a gyakorlást kell megemlítenünk, hisz ahogy szinte minden, úgy az egy feladatra való koncentrálás képessége is fejleszthető. Kezdjük kicsiben: a házimunka például ideális terület lehet arra, hogy gyakoroljunk. Igyekezzünk tehát minden otthoni teendőnket az egy dologra fókuszálás szellemében végezni, látni fogjuk az egyes „részeredményeken”, hogy mennyivel jobban haladunk, mintha egyszerre több fába is belevágnánk a fejszénket.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a jelenlegi munkánk túlságosan megterhelő és egy új környezetben próbálnánk ki magunkat, abban az esetben mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és tekintsük meg a legfrissebb állásajánlatokat.

 

GyorAllas.hu / N.G.