Az online tanfolyamok előnyei, hátrányai

Az online tanfolyamok előnyei, hátrányai

Manapság egyértelműen az élethosszig tartó tanulás korát éljük, és csak a saját munkaerőpiaci helyzetét nehezíti az meg, aki nem követi ezt a paradigmát. A vállalatok által megkövetelt készségek ugyanis egyes területeken meglehetősen gyorsan változnak, így ahhoz, hogy továbbra is értékes munkavállalóként tartsanak számon, folyamatosan képeznünk kell magunkat. Ennek egyik lehetséges módja lehet a különböző tanfolyamokon való részvétel. Az elmúlt időszakban – részben a járványhelyzet megfékezése érdekében bevezetett távolságtartási szabályokból kifolyólag – számos oktatási intézmény kezdte online formában is hirdetni képzéseit. A következőkben ennek előnyeit és hátrányait fogjuk bemutatni!

Miért érdemes képeznünk magunkat?

Mielőtt rátérnénk az online tanfolyamok jelentette előnyökre és hátrányokra, nem árt részletesebben kifejteni, amire a bevezetőben már utaltunk, vagyis hogy karrierünk szempontjából miért is éri meg folyamatosan fejlesztenünk magunkat. Az első és talán legegyértelműbb ok, hogy tudásunk és szakértelmünk bővítésével sokkal keresettebbek lehetünk a munkaerőpiacon, illetve az előléptetés elérésével kapcsolatos esélyeink is jelentősen megnövekedhetnek.

Ezenkívül önbizalmunk is hatalmas fejlődésen mehet keresztül, ha azt érezzük, hogy nem ragadtunk le egy ponton, hanem a tudásunk gyarapításának köszönhetően új kapuk nyílnak meg előttünk. Az sem mellékes, hogy a különböző képzéseken keresztül új embereket ismerhetünk meg, illetve azáltal, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel alakítunk ki kapcsolatokat, még szélesebb rálátsunk nyílik az adott iparág jellemzőire. Végezetül pedig a tanulás önismeretei aspektusát sem hagyhatjuk ki a sorból, hisz az iskolapadba visszatérve számos, addig nem ismert készségünkkel szembesülhetünk. Az önmagunk képzésével és az élethosszig tartó tanulás paradigmájával kapcsolatos további előnyöket egyébként az alábbi cikk részletesebben is kifejti:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/960/noveld-a-munkaeropiaci-erteked-kepezd-magad-folyamatosan

Az online tanfolyamok előnyei

Az online tanfolyamok egyik legnagyobb előnye teljesen egyértelmű: nem helyhez kötöttek, így például győri lakosként is könnyedén részt vehetünk budapesti képzéseken, anélkül, hogy egy ingáznunk kellene. Ez amellett, hogy a pénztárcánkat kíméli, időgazdálkodás szempontjából is fontos tényező, hisz sokszor az utazásra csak elpazarolt időként tekintünk. Az időbeosztás szempontjából azonban nem csak ez az egyetlen előny. Nem elhanyagolható például az sem, hogy az online kurzusokhoz az oktatási intézmények gyakran biztosítanak különböző videós anyagokat, így gyakorlatilag mi magunk tudjuk szabályozni, hogy milyen tempóban haladunk az anyaggal.

Az online tanulás további előnye, hogy sokkal szélesebb képzéskínálatból választhatunk – ami természetesen annak a következménye, hogy ennek során gyakorlatilag megszűnnek a földrajzi korlátok. Zárásként pedig azt is fontos megemlíteni, hogy az online tanfolyamok tananyaga sokkal inkább testreszabható, mint a jelenlétet megkövetelő kurzusoké. Ez azt jelenti, hogy általában választhatunk kezdő, középhaladó és haladó képzések közül is, így kezdőként nem kell azon aggódnunk, hogy egyből a mélyvízben találnák magunkat, haladóként pedig nem kell olyasmire vesztegetnünk az időt, amit már készség szinten tudunk és alkalmazunk.

Az online tanfolyamok hátrányai

Az online oktatás ellen szóló egyik legerősebb érv a személyes kommunikáció hiánya. A tananyag megértéséhez sokszor nélkülözhetetlen néhány, az oktatóhoz intézett kérdés, melyre természetesen online körülmények között is van lehetőség, ugyanakkor mégsem annyira közvetlen módon, mint a jelenléti oktatás esetében. Emellett a digitális térben a képzések elveszítik közösségteremtő erejüket, pedig a későbbiekben nagyon jól jöhetnének akár karrierszempontból is az itt kiépített kapcsolatok.

Online tanfolyam

Hajlamosak lehetünk továbbá kevesebb motivációt és kisebb tanulás iránti elköteleződést mutatni, ha nem jelenléti körülmények között zajlik az oktatás. Az előnyöknél említett hely- és időbeli kötetlenség ily módon könnyen a visszájára fordulhat, és a belefektetett energiánk csökkenését eredményezheti. Végül azt is érdemes hozzátenni, hogy sokak számára az otthoni körülmények között történő tanulás egyszerűen nem megoldható, pl. az elkülönülés megoldhatatlanságából kifolyólag. Az ő számukra is ideálisabb lehet egy jelenléti oktatással járó képzésen részt venni – egy akkora városban, mint Győr természetesen ebből sincs hiány. További előnyökért és hátrányokért az alábbi cikket is érdemes lehet megtekinteni:

https://tanfolyamokj.hu/blog/online-tanulas-a-karanten-alatt-es-utan/

Ha pedig az online tanfolyamon szerzett képesítésünket a gyakorlatban hasznosítanánk, akkor látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.