Ezekre a dolgokra figyel egy HR-es az állásinterjú során

Ezekre a dolgokra figyel egy HR-es az állásinterjú során

Egy állás megpályázását követő kiválasztási folyamat során biztosak lehetünk benne, hogy az állásinterjún találkozunk a HR néhány tagjával. Sőt, többkörös interjúztatás esetén az is előfordulhat, hogy az első körben a szakmai oldal nincs is jelen a beszélgetésen, és csak egy HR-es kolléga kérdez bennünket. Az ő szerepük fontossága a kiválasztás során tehát megkérdőjelezhetetlen, ezokból pedig nem árt tisztában lenni vele, hogy pontosan milyen tényezők alapján is döntenek egy pályázó alkalmasságáról. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni!

Megjelenés és egyéb külsőségek

Egy interjú során az első vélemények a megjelenésünk alapján fognak megfogalmazódni rólunk. Törekedjünk tehát arra, hogy ápoltan és a vállalati kultúrához illő ruházatban jelenjünk meg. Számos különböző véleményt olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is a megfelelő öltözet egy állásinterjún, alapszabályként azonban azt elmondhatjuk, hogy összességében érdemes kerülni a szélsőségeket. Ez azt jelenti, hogy semmi esetre se legyünk túlzottan lazák e tekintetben (pl. ne húzzunk rövidnadrágot), de a túlzásokat is kerüljük. Emellett figyeljünk a nonverbális kommunikációnk egyéb részeire is, azaz magabiztosan fogjunk kezet, keressük a szemkontaktust és az interjú során figyeljünk a testtartásunkra és a mimikánkra is.

Lelkesség és motiváció

A HR-esek különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy felmérjék a pályázók lelkesedését egy pozíció lehetséges betöltésével kapcsolatban, továbbá azt, hogy rövid- és hosszútávon miként jelenik meg a cég karrierterveikben. Egy állásinterjú előtt tehát nem árt megfogalmazni magunkban, hogy pontosan miért is lenne számunkra ideális az adott munkakör, és hogy a vállalaton belül mi is jelentené számunkra a legfőbb motivációt a jövőre nézve. Érdemes lehet ezenkívül a nagyobb cégek esetében a vállalati kultúra főbb sarokköveinek is utánanézni, és kifejteni, hogy melyek ezek közül azok a szempontok, amikkel leginkább képesek vagyunk azonosulni.

Készségek, kompetenciák

A motivációs kérdéseken túl természetesen a személyzetiseket a szakmai rátermettségünk, elsajátított készségeink és megszerzett kompetenciáink is érdekelni fogják. Igyekezzünk főként azokat kiemelni, melyek relevánsak a pozíció betöltését illetően, és ha állítunk valamit magunkról, akkor azt valós példákkal támasszuk alá. Próbáljuk meg a képességeinkre egyfajta történetmesélés keretein belül felhívni a figyelmet, vagyis például a csapatjátékos attitűdünk bizonyításaként mutassuk be, hogy korábbi munkahelyi projektjeink során milyen feladatokat láttunk el a csapaton belül, milyen nehézségekkel szembesültünk ez idő alatt és azokon miként voltunk képesek felülemelkedni. A munkáltatók által, többek között Győrben is keresett készségekről egyébként ezek a cikkek adhatnak részletesebb felvilágosítást:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/976/ezeket-a-kepessegeket-keresik-manapsag-a-munkaltatok

https://allasorias.hu/blog/milyen-tulajdonsagokat-keresnek-a-palyazokban-a-munkaltatok/

HR-es kérdések

Illeszkedés a csapatba, illeszkedés a vezetőhöz

Az állásinterjú során a HR-esek azt is vizsgálják, hogy személyiségünk alapján mennyire illenénk abba a csapatba, amelybe az állás elnyerésével kerülnénk, illetve ahhoz a vezető személyhez, aki alá ezesetben tartoznánk. Az ezzel kapcsolatos jótanács meglehetősen egyszerű és teljes mértékben érthető: adjuk az interjún önmagunkat, hogy ezáltal valós kép alakuljon ki az interjúztatókban személyiségünket illetően. Ez a mi érdekünket is szolgálja, hisz csak magunknak okoznánk felesleges nehézséget azzal, ha később kiderülne, hogy egyáltalán nem illünk az adott közegbe.

Tanulási vágy és hajlandóság

Végül pedig a tanulásra való nyitottságot is feltétlenül szükséges megemlítenünk, ha a HR-esek által vizsgált és keresett tulajdonságokat tárgyaljuk. Fontos, hogy az interjú során kifejezésre juttassuk azokat a dolgokat, amiket már tudunk, ugyanakkor azon területek mellett sem mehetünk el, melyekben fejlődni szeretnénk. Bátran fogalmazzuk ezeket meg, mivel ily módon egyben kifejezésre juttatjuk azt is, hogy szerényen és alázatosan állunk a munkakörünkhöz és feladatainkhoz.

Ha ezek tudatában pedig készen állunk egy állásinterjús részvételre, akkor ne habozzunk körülnézni a https://gyorallas.hu/ főoldalán található legfrissebb álláshirdetések között.

 

GyorAllas.hu / N.G.