Miként tudjuk javítani munkahelyi koncentrációnkat?

Miként tudjuk javítani munkahelyi koncentrációnkat?

A koncentráció a hatékony munkavégzés alapja. Sajnos manapság a rengeteg külső ingerből kifolyólag sokkal nehezebb koncentráltnak maradni a munkahelyen. Azok pedig, akik otthonról dolgoznak talán még nehezebb helyzetben vannak ilyen szempontból, hisz sokkal nagyobb a kísértés a közösségi média görgetésére, videók nézegetésére, vagy csak szimpla chatelésre. Ha ezeknek nem tudunk ellenállni könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy órákat pazarolunk el olyan feladatokra, amelyek egyébként ennél jóval kevesebb időt igényelnének, ráadásul több hibát is vétünk, mint az elfogadható lenne. Ez egyértelműen a koncentráció hiányából következik, amivel kapcsolatban viszont jó hír, hogy tudunk ellene tenni. A következőkben meg is mutatjuk, hogy mit és hogyan!

A koncentrációról egy kicsit bővebben…

Még mielőtt rátérnénk az egyes jótanácsokra, nem árt, ha kicsit mélyebben is elemezzük, hogy mit is értünk pontosan a koncentráció alatt és mit jelent annak hiánya. A koncentráció lényegében olyan, mint edzeni az agyunkat. Ennek során ugyanis közvetlen erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy kizárólag egy dologra figyeljünk, azaz kiszűrünk és ignorálunk minden egyéb beérkező ingert.

A koncentráció hiánya egyben a teljesítményünk romlásához vezet, legyen szó munkáról, tanulásról, sportról vagy bármilyen egyéb tevékenységről. A nem megfelelő koncentráltságnak jellemző „tünete”, ha gyakran elkalandoznak gondolataink, nem vagyunk képesek kiszűrni a figyelemelterelő külső tényezőket, illetve sokszor elveszítjük a fonalat a megkezdett feladataink közben. Jó hír, hogy a koncentrációképesség fejleszthető, és előbb-utóbb eljuthatunk arra a szintre, mikor már könnyebben maradunk éberek, képesek vagyunk a célokra fókuszálni és az egyes szüneteket követően könnyen visszatudunk zökkenni a munkába. A koncentráció egyéb fontos jellemzőiről az alábbi cikk értekezik:

https://onfejlesztoakademia.hu/koncentracio-vegezz-hamarabb-a-munkaddal/

Miként fejleszthető a koncentráció?

Amint arra a bevetőben is utaltunk, a különböző közösségi média platformok és videómegosztó portálok jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevésbé legyünk fókuszáltak. Egyszerű és kicsit közhelyes mégis hasznos tanács, hogy próbáljuk minél inkább kizárni ezeket, azaz a munkavégzés időtartamára telefonunkról vegyünk le minden értesítést, beleértve a hangjelzéseket és a rezgéseket is. Ha a munkánk esetleg kevés internethasználatot igényel, akkor érdemes előre betöltetni a szükséges oldalakat, majd lecsatlakozni az internetről. Hasznos lehet továbbá, ha a feladatainkat különböző szekciókra bontjuk, és mindegyikhez egy-egy határidőt rendelünk.

Koncentráció fejlesztése

Fontos emellett, hogy rendszeresen tartsunk pihenőket annak érdekében, hogy a koncentrációnkat hosszabb távon is fenn tudjuk tartani. Alkalmazhatjuk például az ún. Pomodoro technikát, ami azt jelenti, hogy 25 perc munkavégzést 5 perc szünet követ. Ezt ismételjük négyszer, majd a negyedik szekciós munkavégzést követően tartsunk egy hosszabb, körülbelül 20-30 perces szünetet. A munkavégzéshez kapcsolódóan ezenkívül azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy mindenképpen kerüljük a multitaskingot, azaz egy időben ne próbáljunk meg egyszerre több feladatot ellátni. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a multitasking segítségével gyorsabbak és hatékonyabbak lehetünk, azonban ez koránt sincs így. Ennek miértjeit az alábbi cikkben fejtegettük:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1013/miert-keruljuk-a-multitaskingot

Végül pedig nem mehetünk el amellett sem, hogy odafigyeljünk szükségleteinkre. Ez azt jelenti, hogy a koncentrációnk fenntartása és javítása érdekében aludjunk eleget, figyeljünk az energiabevitelre, illetve a kellő hidratáltságra. Ne feledkezzünk meg továbbá a munkahelyen kívüli aktív szabadidős tevékenységről sem, győri munkavállalóként használjuk ki a város adta sportolási, túrázási és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a koncentrációnk javulását leginkább egy környezetváltozás tudná elősegíteni, akkor látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.