Így dolgozhatsz hatékonyan nyomás alatt is!

Így dolgozhatsz hatékonyan nyomás alatt is!

A munkavégzéssel sajnos sok esetben együtt jár a megemelkedett stressz is, ami leggyakrabban a teljesítménykényszerből adódik. Minden bizonnyal a munkavállalók döntő többségével előfordult már, hogy rengeteg munka szakadt a nyakába, vagy esetleg kifejezetten nehéz, már-már megoldhatatlannak tűnő feladatokat sóztak rá, mindezt szigorú határidőkkel. Bármelyik szituációról is legyen szó, egy valami közös ezekben: a munkavállaló vállára ilyenkor sokkal nagyobb nyomás helyeződik. Nem szabad azonban kétségbe esned, ha ilyen kihívások elé állítana a munkáltatód, összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, amelyeket követve hatékonyan birkózhatsz meg a megnövekedett nyomással!

Maradj szervezett, fókuszált

Ha gyülekeznének feletted a viharfelhők, abban az esetben is törekedj arra, hogy ne hagyd magadon eluralkodni a pánikot, hanem fókuszáltan, egy rendszert követve lásd el teendőidet. Fontos továbbá, hogy priorizáld feladataidat –, amihez egyébként többfajta módszert is felhasználhatsz. Az egyik ilyen például egy Eisenhower mátrix elkészítése, ami nagy segítség lehet annak érdekében, hogy napi teendőidet hatékonyan tudd elosztani.

A mátrix négy cellából áll, ahol a sorokat fontos és nem fontos, míg az oszlopokat sürgős és nem sürgős kategóriákra bonthatjuk. Azokat a teendőidet melyeket sor szerint a fontos, oszlop szerint pedig a sürgős kategóriába soroltál, elsőbbséget élveznek minden egyéb feladatoddal szemben, vagyis mindenképpen ezek végrehajtásával kezd a munkát. A sor szerint fontos, oszlop szerint pedig nem sürgős blokkba került kötelezettségeidet halaszthatod későbbre, de semmi esetre se feledkezz meg róluk, azaz tervezd be őket egy másik időpontra. A sor szerint nem fontos, oszlop szerint sürgős kategóriába tartozó teendőidet érdemes lehet megpróbálnod másra átruházni, míg a sor szerint nem fontos, oszlop szerint nem sürgős feladatokat egyszerűen törölheted is.

Hatékony lehet ezenkívül a teendők priorizálására az ún. SMART módszer, ami több szónak a kezdőbetűiből álló eljárást jelöl. Eszerint a felállított célokat az alábbi jelzők jellemezzék:

  • Specific (Konkrét): A cél legyen egyértelműen és konkrétan megfogalmazva.
  • Measurable (Mérhető): A cél számokban, adatokban, időben mérhetőek legyen.
  • Achievable (Elérhető): A cél megvalósítható legyen, ne fogalmazz meg irrealitásokat.
  • Relevant (Releváns): A cél illeszkedjen a többi célhoz.
  • Time-bound (Határidőhöz kötött): A cél teljesítése egy határidőhöz legyen kötve.

Ezen módszerekről részletesebben, illetve további, a priorizálást elősegítő eljárásokról az alábbi cikk számol be:

https://olm.hu/hatekonyabb-munka-2/

Hatékony munkavégzés

Kerüld a multitaskingot

A multitasking egyszerűen fogalmazva az egy időben történő, több szálon futó munkavégzést jelenti. Ahogy bárhol az országban, úgy természetesen a győri munkavállalók is hajlamosak lehetnek azt gondolni, hogy ha egyszerre több feladatba is belefognak, akkor előbb végeznek teendőikkel. A gyakorlat azonban korántsem ezt mutatja, sőt, inkább az a tapasztalat, hogy még inkább megúsznak és csak tovább növekszik rajtuk a nyomás. Ez abból adódik, hogy a multitasking már önmagában is egy becsapás, hisz ilyenkor valójában csak ugrálnak az egyes feladataik között, nem pedig egyszerre végzik azokat. Ennek folytán a koncentrációjuk is csökken, így a hibázásra is hajlamosabbak lehetnek. Abban az esetben tehát, ha nagy nyomás alatt dolgozol, mindig törekedj arra, hogy csak egy adott feladatra fókuszálj, melynek kiválasztásában az előző pontban bemutatott módszerek lehetnek a segítségedre. A multitasking elkerülésének tanácsosságáról egyébként hosszabban értekezik az alábbi cikk:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1013/miert-keruljuk-a-multitaskingot

Bízz a képességeidben

Bármekkora nyomás is helyezkedjen rád, mindig gondolj arra, hogy oka van annak, hogy Te töltöd be az adott pozíciót, és hogy Te látod el az ezzel járó feladatokat. Ez ugyanis annak következménye, hogy a munkáltatód bízik benned és képességeidet tekintve alkalmasnak talál arra, hogy megbirkózz a munkakör jelentette kihívásokkal. Fontos, hogy a nehéz helyzetekben is képes legyél megőrizni az önbizalmadat, amit például elősegíthetsz azzal, hogy a nagy célok elérése érdekében tett kisebb lépéseidet is konstatálod és akár jutalmazod is magad.

Ha pedig úgy érzed, hogy a nyomás elhatalmasodik rajtad, és inkább egy új munkakörnyezetben próbálnád ki magad, akkor mindenképpen látogass el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrisseb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.