Túlóra: ezek a legfontosabb tudnivalók

Túlóra: ezek a legfontosabb tudnivalók

Valószínűleg a legtöbb munkavállaló számára nem ismeretlen fogalom a túlóra, a legtöbbeknek jó eséllyel volt már benne része. Sőt, munkavállalói oldalról sok felmondás hátterében áll a túlmunka, illetve annak igazságtalan kompenzálása. A túlórának ugyanis ára van, de sajnos nem minden munkáltató hajlandó ezt igazságos módon honorálni. A következőkben tehát a túlóra kérdése lesz terítéken, vagyis bemutatjuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, továbbá hozunk néhány érvet amellett, hogy miért érdemes elgondolkodnunk a munkahelyváltáson, ha jelentősen megnövekednének munkaidőn átcsúszó kötelezettségeink.

A túlórával kapcsolatos jogi tudnivalók

A hétköznapi nyelvben csak túlóraként emlegetett rendkívüli munkaidővel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy nem maradhat kompenzálatlanul. A túlóra pótlék összege az alapfizetés 50%-kal megnövelt értéke, ha azonban a túlóra heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor a munkáltatónak a munkabér 100%-át kell pluszban kifizetnie. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlra nem csak túlóra pótlék kifizetésével kompenzálható. Ezen összeg kifizetése helyett bevett szokás a pihenőnap beiktatása, azaz a „lecsúsztatott szabadság”, ami annyit tesz, hogy a túlteljesített órák felhalmozása esetén a munkáltató bizonyos mennyiségű szabadnapot bocsájt a munkavállaló rendelkezésére. Azt, hogy a kompenzáció melyik formája valósul meg, a munkaszerződésben az erre vonatkozó megállapodások határozzák meg.

A kompenzáció hivatalosan minden, a munkaidőn felül munkával eltöltött óra után jár. Továbbá fontos tudni, hogy a Munka Törvénykönyve szerint – a túlórát is beleszámolva – egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, míg hetente maximum 48 órát dolgozhat összesen. A túlóra éves szinten 250 órában van maximalizálva, de kollektív szerződés esetén ez kibővíthető 300 órára. További fontos tudnivalók a túlórával kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210512/mikor-jar-tulora-potlek-a-magyar-dolgozoknak-ennyi-a-tulora-potlek-2021-evben-1114508

https://officina.hu/belfoeld/19-tulora-potlek

A sok túlóra negatív hatásai

A sok túlórázás egyik egyértelmű következménye, hogy kevesebb szabadidőnk lesz. Mivel a legtöbb embernek a szabadidejében is vannak bizonyos kötelezettségei, így a leggyakrabban az alvással és a pihenéssel töltött idő sínyli meg a túlmunkát. Ennek következményeképp fáradtabbnak, motiválatlanabbnak érezhetjük magunkat a mindennapok során, ami a teljesítményünkre is közvetlen kihatással lesz. Az egyik ezek közül, hogy jelentősen csökkenhet koncentrációs képességünk, aminek folytán lassabban és több hibával fogunk dolgozni.

túlóra szabályok

A túlóra jelentette terhelés a stresszérzetünket is negatívan befolyásolhatja. Ez pedig a már említett munkahelyi teljesítménycsökkenésen túl az egészségünket is veszélyeztetheti. A magas vérnyomás, étkezi rendellenességek már akár rövidtávon is jelentkezhetnek, hosszú távon pedig akár ennél súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak lelki és fizikai tekintetben egyaránt. A munkahelyi stressz káros hatásairól és kezelési módjairól egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/988/stressz-a-munkahelyen-tegyunk-ellene

Zárásként pedig nem mehetünk el a sok túlóra emberi kapcsolatainkra gyakorolt hatása mellett sem. Ha a kelleténél több időt töltünk a munkahelyünkön, törvényszerű, hogy kevesebb időnk fog jutni családtagjainkra, barátainkra és a hozzánk közel álló egyéb személyekre. Ez előbb-utóbb megbosszulja magát, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy eltávolodtunk azoktól, akik egyébként fontos szerepet töltenek be az életünkben. Mindenképpen ügyeljünk tehát a munka-magánélet egyensúlyának fenntartására, és merjünk lépni, ha ez jelentősen felborulna – elvégre Győrben rengeteg lehetőség várhat ránk.

Ha pedig a munkahelyváltás mellett döntenénk, mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán található legfrissebb álláslehetőségek között.

 

GyorAllas.hu / N.G.