A gyakori munkahelyváltás kérdése

A gyakori munkahelyváltás kérdése

A munkaerőpiaci dinamikák kétséget kizáróan folyamatosan változnak, ezen változások egyike, hogy manapság már korántsem szokatlan, ha egy munkavállaló viszonylag gyakran, akár 1-2 évente váltogatja munkahelyeit. Régen a feltűnően sok korábbi munkahely kifejezetten rosszul mutatott az önéletrajzban és sok esetben rontotta a munkavállaló elhelyezkedési lehetőségeit, mivel egyfajta bizalmatlanságot keltetett a cégek vezetőiben. Ma már – különösen a fiatalabb generáció – folyamatosan az új lehetőséget kutatja, és nem fél váltani, ha egy jobb ajánlat érkezik. A következőkben a gyakori munkahelyváltás hátterében meghúzódó okokra keressük a választ, továbbá összegyűjtjük munkavállalói szempontból az ezzel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat.

A gyakori munkahelyváltás okai

Azokra a munkavállalókra, akik 1-2 évente munkahelyet vagy akár szektort is váltanak, gyakran csak job hopperekként hivatkoznak. A váltásuk gyakoriságának az okai sok mindenre visszavezethetők. Az egyik ezek közül, hogy manapság a vállalatok sokkal kevésbé jutalmazzák a hűséget, mint azt korábban tették. Számos munkavállaló azért keresi folyamatosan az új lehetőségeket, mert a munkahelyváltás a bérük emelkedését, magasabb pozíciót vagy esetleg mindkettőt jelenti.

Ezenkívül gyakran az új kihívás keresése áll a váltás hátterében, azaz nem akarnak beleszürkülni jelenlegi munkájukba ezért környezetváltozásra és más impulzusokra van szükségük. Lehetséges indokként megemlíthető még a vállalatnál régebb óta dolgozó munkatársak rossz példái. Ha ugyanis egy fiatal munkavállaló azt tapasztalja a munkahelyén, hogy idősebb, hosszabb ideje a cégnél tevékenykedő kollégái kiégtek és motiválatlanok, akkor akaratlanul is megszólal benne a vészcsengő, hogy ő is erre a sorsra juthat. A munkahelyi kiégés kérdését egyébként ebben a cikkben tárgyaljuk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1027/a-munkahelyi-burnout-es-boreout-jelensege

A job hopperkedés előnyei, hátrányai

Munkavállalói szempontból a gyakori munkahelyváltással együtt jár a széleskörű tapasztalatszerzés lehetőségével. Amint az a bevezetőben is említettük a job hopperek nem csak a cégek, de sokszor iparágak között is bátran ugrálnak. Ez rendkívül nagy előny lehet abból a szempontból, hogy így sokkal szélesebb rálátásuk lesz a munkaerőpiacra, továbbá meglehetősen változatos kihívásokkal is szembesülhetnek. Pozitívum továbbá, hogy útjuk során számos új emberrel ismerkedhetnek meg, azaz jelentős mértékben bővíthetik kapcsolati hálójukat.

A job hopperkedés előnyei, hátrányai

Mindezek mellett persze akadnak negatívumok is. Az egyik ezek közül, hogy bár való igaz, hogy manapság már korántsem számít annyira különösnek és megszokottól eltérőnek, ha valaki sűrűbb rendszerességgel váltogatja munkahelyeit, ennek ellenére még mindig sok munkáltató képviseli azt az álláspontot, hogy elsősorban a hűségesebb munkavállalóknak szavaz bizalmat. A győri munkáltatók körében is az a tapasztalat, hogy gyakran komolytalannak tekintik azon aspiránsokat, akik indokolatlanul sokszor néztek új lehetőségek után.

Nem mehetünk el továbbá a job hopperek által szerzett tapasztalatok mélysége mellett sem. Igaz ugyan, hogy a gyakori váltásokból adódóan széleskörben bővíthették tapasztalati repertoárjukat, ugyanakkor jogos a kérdés, hogy megfelelő alapossággal tették-e ezt? A válasz jó eséllyel nemleges, hisz csak kevés olyan szakma van, amit 1-2 év alatt kellő alapossággal, minden részletre kiterjedően el lehetne sajátítani. Összességében tehát a munkahelyváltás terén is érdemes egy aranyközéputat választani, azaz nem beleszürkülni egy adott munkahelybe, munkakörbe, de nem is olyan gyakorisággal váltani, hogy az kellemetlenségekhez vezessen például egy állásinterjún.

Ha pedig az éppen aktuális álláslehetőségekre vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára.

 

GyorAllas.hu / N.G.