A hibrid munkavégzés jellemzői, jövőbeli kilátásai

A hibrid munkavégzés jellemzői, jövőbeli kilátásai

A koronavírus-járvány kirobbanását követően világszerte kényszerült a munkavállalók egy jelentős része home office munkavégzésre. Természetesen nem volt ez másként Magyarországon sem, hazánkban is rengeteg munkavállalónak kellett berendezkednie munkahelyi teendőinek otthoni ellátására. A pandémia későbbi szakaszában, a járványügyi korlátozások feloldásának okán sok helyen visszatértek a korábban megszokott irodai jelenléthez, azonban a munkáltatók egy jelentős része döntött úgy, hogy továbbra is biztosítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, ugyanakkor alkalomszerűen megköveteli a bejárást is. Ezt nevezzük hibrid munkavégzési formának, és a következőkben ennek jellemzőit fogjuk mélyebben boncolgatni.

Előnyök, hátrányok munkavállalói szempontból

Az otthoni munkavégzés egyik legkézenfekvőbb előnye munkavállalói szempontból, hogy megspórolható a bejárásra szánt idő, illetve az ennek kapcsán felmerülő költség. Ezt valószínűleg minden dolgozó üdvözli, aki nem a munkahelye közvetlen közelében lakik. Sokak vannak, akiknek a teljesítményére is pozitív hatással van az otthoni környezet, mivel ilyen körülmények között nyugodtabban, koncentráltabban tudnak dolgozni. Nem mehetünk el továbbá a sokkal inkább rugalmasan kezelhető munkaidő mellett sem, hisz a legtöbb munkavállaló pozitívumként éli meg, ha – bizonyos keretek között persze –, de akkor és úgy oszthatja be a munkához szükséges idejét, ahogy azt szeretné.

Az előző pontból kiindulva negatívumként lehet megfogalmazni, hogy a rugalmas munkaidő miatt jópáran vannak, akik megúsznak a feladataikkal, mivel nem rendelkeznek akkora önfegyelemmel és szervezőképességgel, hogy az irodán kívül is hatékonyan tudják ellátni teendőiket. Gyakran jelent még gondot a home office munkavégzéssel kapcsolatban, hogy felborítja a munkavállalók napirendjét, mivel sokan későn állnak neki dolgozni, és így a munka befejezése is kitolódik. A munka-magánélet egyensúly szintén egy sarkalatos pont ennek a kérdéskörnek a tárgyalásakor, mivel részben az előbbiekben leírtakból, részben pedig az egészen különös időpontokban beérkező feladatokból kifolyólag könnyen a szabadidő bánhatja az otthoni munkavégzést. A munka-magánélet egyensúly fontosságával egyébként itt foglalkoztunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/968/munka-es-maganelet-hozzuk-egyensulyba

Kihívások és pozitívumok, amikkel a munkáltatók szembesültek

Az otthoni munkavégzés feltételeinek a megteremtése sok munkáltató számára okozott fejtörést. Olyan rendszert kellett kidolgozniuk, melyben a dolgozókkal könnyen együttműködve és hatékonyan kommunikálva minden határidő és egyéb kötelesség betartása mellett továbbra is gördülékenyen tudjon működni a cég. Sok vállalat számára még most is kihívást jelent – az előzőekben már említett – munkavállalókként egészen eltérő otthoni munkavégzési rutin. Nehézség ezenkívül még az informális csatornák eltűnése, azaz a problémák felmerülése és megoldása korántsem olyan módon zajlik, mint az irodai jelenlétben normális lenne.

Számos munkáltató azonban felismerte az otthoni munkavégzés előnyeit, ily módon a korlátozások feloldását követően is alkalmazta azt. Ennek következtében folyik a munka jelenleg is több vállalatnál például Győrben is hibrid formában. Ezen előnyök egyike a mobilitás, a rugalmasság és a dolgozók összetett feladatokban való mélyebb elmélyülésének lehetősége.  Az elmúlt időszakban pedig egész konkrétan az álláskeresők egyik fontos, a munkáltatókkal szemben állított kritériumává vált a hibrid munkarend biztosítása, így várhatóan sokkal népszerűbbek lesznek azok a cégek és munkakörök, akik ezt biztosítani tudják. További előnyök és hátrányok az alábbi cikkben:

https://www.vg.hu/kozelet/2021/10/ezert-jelent-kihivast-a-hibrid-munkavegzes

Mi a hibrid munkavégzés jövője?

A hibrid munkavégzés legfőbb előnye, hogy eleget tesz azon munkavállalók elvárásainak is, akik otthonról és akik irodából szeretnének dolgozni. Vélhetően tehát a hibrid megoldás sokáig velünk marad, és egyre több cégnek kell biztosítani ezen lehetőséget, ha eleget akar tenni a dolgozói preferenciának. Úgy tűnik ugyanis, hogy ez egyre nagyobb értékkel bír, főként a fiatalabb munkavállalók számára az álláspályázás során.

Hibrid munkavégzés jövője

Álláskeresőként pedig mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.