Lételemük mások segítése: ezeket a feladatokat látja el egy szociális munkás

Lételemük mások segítése: ezeket a feladatokat látja el egy szociális munkás

A szociális munkások feladatainak fontossága megkérdőjelezhetetlen, hisz tevékenységükkel számos nehéz sorsú, illetve kilátástalan helyzetbe keveredő embertársunknak nyújtanak iránymutatást, támogatást. A szakma társadalmi jelentősége ellenére sokak nincsennek tisztában azzal, hogy pontosan mit is csinál egy szociális munkás, és hogy milyen végzettségre, illetve képességekre van szüksége valakinek ahhoz, hogy ilyen területen tevékenykedjen. A következőkben ezeket a hiányosságokat próbáljuk orvosolni azzal, hogy bemutatjuk a szakma legfőbb jellegzetességeit.

Mit csinál egy szociális munkás?

A szociális munka egy rendkívül sokrétű, több területet is lefedő komplex segítői és támogatói folyamat. Feladata többek között, hogy képessé tegye az embereket lehetőségeik minél széleskörűbb kiaknázására, javítsa az életszínvonalukat, és hogy megelőzze vagy kezelje az egyes élethelyzetekhez köthető nehézségeiket. A szociális munkások tevékenységi köre – a teljesség igénye nélkül – például az alábbi területekre terjed ki:

  • Gyermekvédelem, ifjúságsegítés
  • Hajléktalanellátás
  • Idősgondozás
  • Szenvedélybetegekkel folytatott szociális munka
  • Pszichiátriai betegekkel folytatott szociális munka
  • Fogyatékkal élőkkel, megváltozott munkaképességűekkel végzett szociális munka
  • Kórházi szociális munka

Idősgondozás

Belátható tehát, hogy a szociális munkások társadalmi és egyéni szinten is rendkívül fontos szerepet töltenek be, és a pozitív változások egyfajta előmozdítóiként funkcionálnak. Munkájuk során az egyenlőségre és az emberi méltóság tiszteletére tekintenek legfőbb értékként. Szakmájuk elméleti bázisát olyan tudományterületekből merítik, mint a pszichológia, antropológia, jog, szociológia, kommunikáció, közgazdaságtan és egészségtudomány. Ezen tudásukat pedig válságokban, szükséghelyzetekben, továbbá a mindennapi személyes és társadalmi problémák megoldásában kamatoztatják. További információk a szociális munka feladatkörével kapcsolatban:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szoci%C3%A1lis_munka

Milyen képesítésre, tulajdonságokra van szüksége egy szociális munkásnak?

A szociális munkásként való elhelyezkedéshez diploma szükséges, melynek megszerzésére az ország több egyetemén és főiskoláján is van lehetőség. Az alapképzés jellemzően 7 félév, melyből az utolsót a szakmai gyakorlat teszi ki. Ezt követően a hallgatók akár mesterképzésen is folytathatják a tanulmányaikat, aminek hossza 4 félév. Az ennek során elsajátítandó legfőbb kompetenciákat – eltérő mértékben – a fentebb felsorolt tudományágak szociális munkával kapcsolatos ismeretei jelentik.

Az elsajátítandó szakmai kompetenciákon túl, a szociális munkások a feladataik hatékony ellátásához nagy mértékben támaszkodnak a soft skilljeikre, azaz a személyiségükből adódó képességeikre is. Legegyszerűbben úgy lehetne összefoglalni, hogy az ezen a területen dolgozóknak kiemelkedő érzelmi intelligenciával szükséges rendelkezniük a helytálláshoz. Ez ugyanis magában foglalja többek között a nagyfokú empátiát és öntudatot, vagy a szociális kapcsolatok kialakításához és fenntartásához elengedhetetlen kiemelkedő kommunikációs képességet. Az érzelmi intelligencia munkaerőpiaci fontosságáról egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/962/az-erzelmi-intelligencia-fontossaga-a-karrierepitesben

Győrben is indul képzés

Amint azt a korábbiakban már említettük, szociális munkásként felsőfokú végzettséggel van lehetőség elhelyezkedni. A győriek ilyen szempontból szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a Széchenyi István Egyetemen nappali és levelező munkarendben is indul a képzés. Ez utóbbi főként azok számára lehet érdekes, akik főállású munka mellett szeretnének diplomát szerezni.

A 7 féléves képzés teljesítését követően a végzett hallgatók számos pozícióban elhelyezkedhetnek, olyanokban mint családgondozó, gyermekvédelmi szakember, utcai szociális munkás, egységvezető munkatárs vagy szolgálat és intézményvezető. Emellett úgy is dönthetnek, hogy tovább folytatják tanulmányaikat, erre a Közösségi és civil tanulmányok MA szakon van lehetőségük. További információk a képzésről és a bejutási feltételekről az egyetem honlapján:

https://felveteli.sze.hu/szocialis-munka-ba-1

Képesítés birtokában pedig érdemes megtekinteni a https://gyorallas.hu/ főoldalát a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.