A legfontosabb tudnivalók a coworking irodákról

A legfontosabb tudnivalók a coworking irodákról

Manapság egyre többen választják a szabadúszó életmódot, aminek egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag helytől és időtől függetlenül dolgozhatnak. Ez a fajta szabadság rendkívül kényelmes tud lenni, ugyanakkor bizonyos időközönként a legtöbbekben felmerül az érzés, hogy kiszakadva az otthoni környezetből jó lenne egy kis irodai jelenlét is. Egy irodát bérelni azonban meglehetősen drága és sokszor elhúzódó procedúra, így ezt az ötletet általában hamar elvetik. A problémára megoldást jelenthet egy coworking, azaz közösségi iroda, ahol rugalmasan bérelhetnek maguknak munkaállomást, és voltaképpen minden irodai körülmény adott. A következőkben ezeknek az irodáknak a jellemzőit fogjuk részletesebben bemutatni!

Mi az a coworking iroda?

A coworking iroda egy olyan közösségi munkahely, ahol egy térben többen is egymástól függetlenül dolgozhatnak. A koncepció egészen a ’90-es évekig nyúlik vissza és Bernie Devoken nevéhez kötődik. Akkoriban ez az ötlet egészen forradalminak számított, mivel azelőtt senki nem gondolt arra, hogy egy térben több cég is együtt dolgozzon. Fontos azonban megjegyezni, hogy Devoken nem a mai értelemben vett coworking fogalmát alkotta meg, mivel az ő elképzeléseiben az egyes különálló cégek szakemberei nem egymástól függetlenül dolgoztak. A mai közösségi irodák első megfelelőjét 2005-ben hozta létre Brad Neuberg, akit a legtöbben csak a Google sztárprogramozójaként ismernek.

A közösségi iroda tehát egy hatalmas, egy légterű irodahelység, ahol szabadúszók, startupok együtt dolgoznak, mégis egymástól függetlenül. Ezekben a helységekben lehetőség van egy-egy munkaállomást, de akár egy egybefüggő irodarészt is kibérelni. Az igényes, kényelmes irodabútor, a stabil internethozzáférés, a nyomtatók, fénymásolók valamennyi coworking irodában alapkövetelménynek számítanak, sőt, rendszerint rendelkezésre állnak különböző tárgyalótermek is, ahol lehetőség van az ügyfélfogadásra, a meetingek megszervezésére. További információk a coworking irodák egyes jellegzetességeiről az alábbi cikkben:

https://froffice.hu/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-iroda-budapest/coworking-iroda-jelentese/

A coworking irodák előnyei, hátrányai

A közösségi irodák egyik legnagyobb előnye a rugalmasságában rejlik, vagyis nem kell hosszasan irodahelység után kutatni, illetve egyeztetni a tulajdonossal a bérlési feltételekről. A coworking irodák esetében akár napi, heti vagy havi bérletet is vásárolhatunk, melynek kifizetését követően gyakorlatilag egyből elfoglalhatjuk munkaállomásunkat. Nagy előnyt jelent maga a környezet is, hisz az irodai körülmények nagymértékben segítik a fókuszált munkavégzést és a kreativitás kibontakoztatását. Végezetül pedig nem mehetünk el az mellett sem, hogy egy ilyen hely kiválóan alkalmas lehet a kapcsolatépítésre is, aminek fontossága karrier szempontból megkérdőjelezhetetlen. Erről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1041/miert-fontos-a-kapcsolatepites-munkavallaloi-szempontbol

Van azonban néhány hátrány is, amivel szembesülnünk kell, ha egy közösségi irodába vonulnánk dolgozni. Az egyik ezek közül a nyüzsgés, hisz itt könnyen előfordulhat, hogy jönnek-mennek körülöttünk az emberek, amit nem mindenki díjaz munkavégzés közben. Másik negatívumként talán azt lehetne említeni, hogy egy ilyen hely azért mégsem a sajátunk, és különösen egy startup részeseként nem lehet hosszútávú célunk az ilyen formában és ilyen körülmények között történő közös munka.

Vannak Győrben közösségi irodák?

A győriek ilyen szempontból szerencsés helyzetben vannak, ugyanis több közösségi iroda is található a városban. Érdemes lehet ezek közül kiemelni például a Leier Coworking közösségi irodát, ami a város szívében található és prémium kategóriás irodai környezetet nyújt. Az elérhető csomagok között a munkaállomás bérlés, iroda bérlés és a tárgyaló bérlés is szerepel. A szolgáltatások listája meglehetősen hosszú, többek között beletartozik a recepciós szolgálat, őrszolgálat, „A” kategóriás irodaminőség, parkolási lehetőség, Wifi hozzáférés és a kávézó-bisztró. További információk:

http://www.leieringatlan.hu/leier-co-working

Közösségi irodák

Ugyancsak jó lehetőséget kínál az irodai munkavégzésre a CleverOffice is, ahol berendezett, 4 személyes irodahelységekben van lehetőség dolgozni. Az állandó internet hozzáférésen túl az adminisztrációs támogatás, nyomtatási/fénymásolási lehetőség és a külön tárgyaló szintén rendelkezésre áll ezen a helyen. Részletek az alábbi linkre kattintva érhetőek el:

http://www.cleveroffice.hu/hu/virtualis-iroda-szolgaltatasok-gyorben/8-kategoriak-hu/iroda/7-coworking-munkahely-gyorben.html

Ha pedig álláskeresőként új nyitott pozíciók után kutatunk, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb lehetőségek között.

 

GyorAllas.hu / N.G.