Hogyan utasíthatunk vissza udvariasan egy állásajánlatot?

Hogyan utasíthatunk vissza udvariasan egy állásajánlatot?

Egyértelműen kellemesebb az a probléma, mikor az állások tekintetében több lehetőség közül is választhatunk, mint az, mikor kétségbeesve várjuk a jelentkezésünket követően egy-egy munkáltató megkeresését. A több fennálló lehetőség azonban döntési szituációt szül, ami sokszor korántsem egyszerű és akár több álmatlan éjszakát is okozhat. Éppen ezért a következőkben végig vesszük, hogy milyen tényezőket érdemes mérlegelni egy álláslehetőséggel kapcsolatban, továbbá tanácsokkal fogunk szolgálni azt illetően, hogy döntésünk meghozatalát követően, hogyan kommunikáljuk azt az elutasított fél felé.

Milyen szempontokat mérlegeljünk két álláslehetőség összehasonlításakor?

Ha két álláslehetőséget hasonlítunk össze, akkor anyagiak kérdése előbb-utóbb biztosan felmerül, így ezzel kezdjük felsorolásunkat. Ez esetben fontos, hogy ne csak a jelenben gondolkodjunk, hanem azt is vizsgáljuk meg, hogy közép- és hosszútávon miként alakulhatnak majd az egyes helyen a bérezési kilátásaink. Győrben is előfordulhat például, hogy az „A” lehetőség éppen aktuálisan többet fizetne, mint a „B”, ugyanakkor a „B-nél” hosszútávon sokkal kedvezőbb a helyzetünk, mert esetleg könnyebben léphetünk feljebb a vállalati hierarchiában, ami magasabb fizetést is eredményez a későbbiekben.

Ezen gondolat mentén jutunk el a következő szempontunkhoz, vagyis hogy milyen karrierutak rajzolódnak ki az egyes lehetőségeinket vizsgálva. Ezekről az állásinterjún bizonyosodhatunk meg, méghozzá a kérdéseinken keresztül. Az interjú valamely pontján biztosan alkalmunk nyílik kérdezni, és meg is éri élni ezzel a lehetőséggel, többek között azért, hogy később egy ilyen döntési szituációban könnyebben tudjuk elhatározni magunkat. Az interjúkon való kérdezés fontosságáról és módjáról egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1046/noveljuk-allasinterjus-teljesitmenyunket-kerdezzunk-helyesen

Fontos mérlegelendő szempont a vállalati kultúra is, mivel gyakorlatilag ez határozza meg, hogy milyen szellemben telnek a munkahelyi hétköznapok. Vizsgáljuk meg, hogy összességében melyik az a cég, amelynek értékeivel jobban tudunk azonosulni, amelynek kihívásait és szemléletmódját sokkal inkább a magunknak érezzük. Végül pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megérzéseinket sem, hisz gyakran azok terelnek minket a helyes irányba. Az állásinterjúk minden bizonnyal valamilyen hatással voltak ránk, ez alapján állítsunk fel egy sorrendet, hogy hol éreztük magunkat jobban, komfortosabban.   

Nem mindegy a visszautasítás módja

Mikor visszautasítunk egy megkeresést, közel sem mindegy, hogy azt milyen módon tesszük. Mindenképpen kerüljük a lekezelő hangnemet, tehát semmi esetre se mondjunk olyanokat, mint hogy „már nem aktuális” vagy „találtam jobb lehetőséget”. Adjuk meg a tisztelet a megkereső félnek azzal, hogy őszintén felvázoljuk neki a helyzetet néhány mondatban, és hogy miért döntöttünk végül más lehetőség mellett. Érvelhetünk azzal például, hogy ott úgy érezzük több a fejlődési lehetőség, nagyobb a pozíció jelentette kihívás, de akár a bérigényünkkel kapcsolatos kedvezőbb elbírálást is megemlíthetjük, ha úgy adódik. A lényeg, hogy ezt a kellő tisztelet megadásával tegyük, igyekezzünk a lehető legdiplomatikusabban fogalmazni, hisz sohasem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk kapcsolatba újra a most elutasított céggel.

állásajánlat visszautasításának módja

Ha mindezt írásos formában tesszük, akkor nagyjából ugyanezen útmutatásokhoz szükséges alkalmazkodnunk, azaz levelünkben röviden, lényegre törően fogalmazzuk meg döntésünk okát. Érdemes kifejeznünk örömünket a megkeresésük nyomán, ugyanakkor ne essünk túlzásokba, hisz mégiscsak visszautasítjuk az álláslehetőséget. A levél zárásaként pedig akár egy jövőbeli együttműködés reményét is kifejthetjük.

Ha pedig még csak az álláskeresési fázisban tartunk, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.