Felmondás lehetősége? Ezeket a tényezőket azért gondoljuk át!

Felmondás lehetősége
A felmondással kapcsolatos döntések általában nem egyik napról a másikra születnek. Sokszor előzi meg hosszas vívódás és talán néhány álmatlan éjszaka azt, amíg úgy dönt a munkavállaló, hogy továbbáll. Persze ez teljesen érthető, gondoljunk csak bele saját helyzetünkre vetítve, hogy hány ember életét is befolyásolnánk közvetlenül, ha otthagynánk jelenlegi munkahelyünket. A következőkben ezt a témakört fogjuk részletesebben boncolgatni, vagyis bemutatjuk, hogy milyen kérdéseket és tényezőket érdemes átgondolni, mielőtt úgy döntenénk, hogy tovább állunk.

A felmondásunk mögött meghúzódó indok

A legalapvetőbb lépés, hogy letisztázzuk magunkban a felmondási szándékunk valódi hátterét. Itt most főként nem azokra az esetekre gondolunk, mikor például egy jobb lehetőség érkezik magasabb pozíciót ígérve, előnyösebb bérezéssel. Az ilyesfajta döntések sokkal egyértelműbbek annál, mint mikor egy munkahelyi konfliktus vagy a rossz munkahelyi légkör áll felmondási indíttatásunk mögött.

Ebben az esetben azt érdemes végig gondolni, hogy melyek azok az aktuálisan fennálló tényezők, amik ha egy bizonyos irányba megváltoznának, akkor meg sem fordulna a fejünkben az, hogy elhagyjuk munkahelyünket. Ezt követően vizsgáljuk meg, hogy mennyi ráhatásunk van ezekre. Természetesen az is előfordulhat, hogy semmi befolyásunk nincs arra vonatkozóan, hogy a dolgok helyreálljanak a számunkra elfogadható kerékvágásba, ugyanakkor mégis jó elvégezni ezt a „gondolatkísérletet”, mivel ez egyfajta iránymutatásként szolgálhat a számunkra a későbbiekben annak tekintetében, hogy mik azok a dolgok, amiket leginkább fontosnak tartunk egy munkahelyet illetően.

Mihez kezdünk a jövőben?

Rendkívül fontos, hogy mielőtt beadnánk a felmondásunk a mérlegre tegyük azt is, hogy milyen lehetőségeink vannak a jövőre nézve, vagyis hogy van-e olyan munkahely ahol biztosított a jövőnk, vagy az álláskeresés mezsgyéjére kell lépünk. Utóbbi esetben meg kell vizsgáljuk az iskolai végzetségünk, szerzett tapasztalataink, elsajátított kompetenciáink figyelembe vételével, hogy mire számíthatunk az álláskeresést illetően, tehát éppen aktuálisan hány állásra tudnánk valós eséllyel pályázni. Ha ez a szám nem túl bíztató, akkor lehet, hogy érdemesebb egy kicsit kivárni és nem elhamarkodott döntést hozni. Nagyon veszélyes ugyanis úgy felmondani, hogy nincs biztos képünk a jövőre nézve. A munkáltatók által leginkább keresett kompetenciákról itt olvashatunk kicsit részletesebben:

https://blog.cvonline.hu/2015/oneletrajz-es-motivacios-level/milyen-keszsegeket-keresnek-a-munkaltatok-az-allasra-palyazokban/7585

Ehelyett érdemes inkább azt megtervezni, hogy miként tudnánk növelni munkaerőpiaci értékünket. Beiratkozhatunk különböző szakmai képzésekre – Győrben ezekből akad is szép számmal – vagy akár az önfejlesztés útjára is léphetünk. Ezenkívül a kapcsolatépítésre is fordítsunk nagy figyelmet, ez ugyanis lehetőséget teremthet arra, hogy elsőkézből értesüljünk az egyes munkáltatóknál megüresedett pozíciókról. Összességében nagyon fontosak lehetnek ezek a lépések, mivel érezni fogjuk, hogy teszünk is valamit annak érdekében, hogy munkahelyet váltásunk, és így a váltás lehetőségének megtalálásáig visszamaradó időt is könnyebben fogjuk kihúzni aktuális helyünkön. A karriertervezésről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/947/a-karrierepites-alapfeltetelei        

A megtakarítás kérdése

A megtakarított pénzünk mértéke, és hogy azzal meddig húznánk álláskeresőként szintén egy releváns szempont, mikor mérlegelünk. Vegyük figyelembe, hogy milyen kiadásaink vannak, és hogy megtakarításainkból meddig tudnánk azokat fedezni, kvázi mennyi időnk van arra, hogy új állást találjunk. Ha ez az idő nagyon szűkös, akkor fokozottan legyünk óvatosak döntésünket illetően, mivel könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a gyors elhelyezkedési kényszer tudatában olyan álláslehetőségekre is jelentkezünk, ahol ugyancsak rosszul éreznénk magunkat.

Lesz kire számítanunk a nehéz időkben?

Felmondás

Végezetül egy ugyancsak megkérdőjelezhetetlenül fontos szempontot említenénk, méghozzá azt, hogy pontosan kikre is számíthatunk az esetleges felmondásunkat követően. Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, a felmondásunkkal nem csak a saját, de közvetlen környezetünk, például a családunk életét is befolyásolhatjuk. Mindenképpen egyeztessük velük ezzel kapcsolatban, csakúgy mint a legközelebbi barátainkkal. A kívülállók sokszor sokkal objektívebb szemmel képesek nézni a körülöttünk kialakult helyzetet, tehát jelezni tudják, ha esetleg valami ostobaságot készülnénk elkövetni.

Ha pedig végül a felmondás mellett döntöttünk és új lehetőségek után kutatunk, mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.