Kiválasztási folyamat: mire számíthatunk?

kiválasztási folyamat
Alapvetően cégenként eltérő lehet, hogy milyen hosszú és milyen elemeket tartalmazó kiválasztási folyamatot tart indokoltnak egy-egy pozícióval kapcsolatban. Bizonyos vállalatok esetében ez a procedúra meglehetősen gördülékenyen halad, és a megkeresést követő pár napon belül már állásinterjún vehetünk részt, melynek eredményéről ugyancsak néhány napon belül értesítenek. Sok esetben viszont a kiválasztási procedúra jóval hosszadalmasabb, és akár több fordulós állásinterjúkkal és különböző tesztekkel is járhat. Összegyűjtöttük mire lehet számítani e tekintetben, akár Győrben is.

Jelentkezést követő megkeresés: egyből interjús helyzet?

Számos cég él a telefonos előszűrés adta lehetőségekkel. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezés követő kapcsolatfelvételt követően máris egy interjús helyzetben találhatjuk magunkat, ahol főként motivációs és a szakmai életutunkra vonatkozó kérdésekre kell válaszoljunk. Ezt az interjúztatási formát legtöbb esetben egy HR-es végzi, és ennek során gyakran egy előre megírt kérdősoron keresztül folyik a párbeszéd.

Ezenkívül számítanunk kell rá, hogy amennyiben olyan pozícióra jelentkeztünk, amelyben megkövetelt a nyelvtudást, akkor ennek során az is tesztelésre kerül. Egy bizonyos ponton az interjú készítője megkérdezheti, hogy folytatódhatna-e a beszélgetés innentől az adott idegen nyelven, és ezt követően kezdetét veszi az ily módon történő társalgás. Ha a pozíció tehát megkívánja ezen kompetenciát, akkor érdemes az előre begyakorolt válaszokat idegen nyelven is megfogalmazni.

Személyes interjúk: készüljünk a váratlan helyzetekre is!

A személyes állásinterjúk esetében elmondható, hogy annak egyes paramétereit tekintve rendkívül sok a változó, így egy-egy cégnél Győrben is egészen más benyomásaink és tapasztalataink is lehetnek erről a procedúráról. Az interjú lehet például általános vagy szakmai jellegű, egyszeri vagy többkörös, strukturált vagy beszélgetős. Emellett a beszélgetés résztvevőinek a számában is mutatkozhat különbség, azaz lehet, hogy csak egy ember interjúztat, de az is megeshet, hogy 2-3 ember kérdéseire kell válaszolnunk.

Az állásinterjúnak vannak speciális fajtái is, ilyen például az ún. stresszinterjú. Ennek során az interjúztató kifejezett célja, hogy stresszhelyzetbe hozza az interjúalanyt, hogy ezáltal képet kapjon a stressztűrő képességéről. Ennek számtalan eszköze lehet: az interjúalany hosszú várakoztatása, rendszeres félbeszakítása, vagy a kevés válaszidőt hagyó kérdezéstechnika mind-mind olyan módszerek, amelyekkel próbára lehet tenni az interjúalany stresszkezeléssel kapcsolatos képességeit. Persze nem minden pozíció esetében van szükség erre az eljárásra, inkább csak azok esetében, amik különösen nagy stressztűrő képességet igényelnek.

Egy állásinterjún továbbá az is könnyen előfordulhat, hogy szituációs feladatokat kell megoldanunk. Egy értékesítői munkakör esetében például tipikus példaként szokták emlegetni az „add el nekem ezt a tollat”-féle szituációs feladatot, de ügyfélszolgálati pozícióknál is gyakran felmérik a jelentkező problémamegoldó képességét ehhez hasonló módszerekkel. Végezetül pedig a megszokottól eltérő, furcsa kérdésekre is érdemes felkészülni. Ezzel kapcsolatban az alábbi cikk nyújthat segítséget:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/980/igy-kezeljuk-a-megszokottol-eltero-allasinterjus-kerdeseket

Továbbá a lehetséges interjús helyzetről jó megvilágítást adhat az alábbi cikkben szereplő infografika is:

https://timarkrisztina.hu/blog/allasinterju-tipusokrol-minden/

Assessment Center: a kiválasztás leggyakorlatiasabb formája

Az Assessment Center (AC) egy több órát, vagy akár egy teljes napot igénybe vevő kiválasztási folyamat, melynek során egyéni és csoportos gyakorlati feladatokon keresztül választják ki a pozícióra legalkalmasabb jelöltet/jelölteket. A feladatok jellemzően sokrétűek, azaz vannak, amelyek a szakmai kompetenciákra irányulnak, mások a logikai, illetve prezentációs készségeket hivatottak felmérni. A feladatok jellegét nagymértékben befolyásolja az is, hogy melyik iparágról beszélünk.

Állásinterjú kiválasztás

Ennek megfelelően is érdemes gyakorolni rá, azaz ha AC-ra készülünk, előtte mindenképpen frissítsük fel szakmai ismereteinket, továbbá nézzünk utána néhány mintafeladatnak is az interneten. Az AC során adjuk önmagunkat, a csapatmunka alatt legyünk konstruktívak, de semmi esetre se nyomjuk el társainkat. Ne legyünk görcsösek, arrogánsak, igyekezzünk a lehető legnagyobb magabiztossággal és szakmaisággal állni a feladathoz. További információk az AC-vel kapcsolatban:

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/833/assessment-center-a-leghatekonyabb-kivalasztasi-modszer

Amik még mindig nagyon gyakoriak: a tesztek!

Nagyon sok cég méri fel a jelentkezők alkalmasságát különböző teszteken keresztül. Ezek sok mindennel lehetnek kapcsolatosak, előfordulhat például, hogy szakmai, logikai, vagy idegennyelv-ismereti tesztet kell kitöltsünk. Sőt, a személyiségtesztek sem ritkák. A most felsorolt tesztek azért fontosak a munkáltatók számára, mert ezalapján objektíven tudják összehasonlítani az egyes jelentkezőket. Érdemes tehát ezekre is felkészülni – már amennyire ezekre fel lehet.

Ha pedig ezek ismeretében készen állunk egy állás megpályázására, akkor mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb álláshirdetésekért.

 

GyorAllas.hu / N.G.