Így kezelhetjük az állásinterjúval járó stresszt

Így kezelhetjük az állásinterjúval járó stresszt

Teljesen természetes dolog, ha érzünk némi stresszt és feszültséget egy közelgő állásinterjúval kapcsolatban. A probléma akkor van, ha ez az érzés elhatalmasodik rajtunk, negatívan befolyásolva ezzel a teljesítményünket. A következőkben tehát bemutatunk néhány jótanácsot, amelyek megfogadásával hatékonyan kezelhetjük az állásinterjú előtti, illetve közbeni stresszhelyzetet. Zárásképp pedig összefoglaljuk, hogy milyen jelek szolgálhatnak iránymutatásként azzal kapcsolatban, hogy sikeresen szerepeltünk az állásinterjún vagy sem.

Amit a stressz féken tartása érdekében tehetünk

Az első lépés, hogy elfogadjuk: az állásinterjú izgalommal jár, felesleges görcsölni azon, hogy ezt az érzést teljes egészébe megszüntessük. Gondoljunk arra, hogy más jelölt ugyanígy érez, nagyon erős kötélidegek kellenek ahhoz, hogy valaki maximális higgadtsággal vegyen részt egy ilyen beszélgetésen. Fogadjuk tehát el, hogy érzünk némi feszültséget a közelgő interjúval kapcsolatban, ennek hatására ugyanis sokkal hatékonyabban fogjuk kezelni azt.

A következő fontos lépcsőfokot a sikeres állásinterjús szereplés felé a felkészülés jelenti. Egy interjún a rengeteg váratlan kérdés mellett akad bőséggel olyan is, amelyekre előre fel tudunk készülni. Biztosak lehetünk benne például, hogy kapunk az eddig bejárt karrierutunkat, személyes motivációnkat illető kérdéseket. Ezenkívül számítanunk kell rá, hogy a kérdések között maga a cég is megfog jelenni valamilyen formában. Ez azt jelenti, hogy interjú előtt mindenképpen érdemes utánajárni a megcélzott vállalat tevékenységi körének, iparágban elfoglalt pozíciójának, szervezeti kultúrájának. Továbbá legyünk képesek megfogalmazni, hogy pontosan milyen értékeket is tudnánk hozni a cég életébe, és mik azok a tulajdonságaink, amelyek esetlegesen kiemelnek a többi jelölt közül. További potenciális állásinterjús kérdésekért és felkészülési tippekért az alábbi cikkeket érdemes elolvasni:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/958/kategoriakba-szedve-ilyen-jellegu-kerdesekre-szamithatunk-egy-allasinterjun

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/941/allasinterju-tippek-a-sikeres-szerepleshez-a-buktatok-elkerulesehez

A felkészülés mellett fontos a kipihentség is, így az állásinterjú előtt fordítsunk különösen nagy gondot arra, hogy igényeinknek megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban legyen részünk. Az interjú előtt közvetlenül ügyeljünk a kávé és energiaital fogyasztásunkra, mivel az ezek hatására megemelkedett pulzusszám csak növelheti az izgalommal járó amúgy is kellemetlen érzést. Végezetül pedig tervezzük meg odautunkat és induljunk el időben. Egy esetleges dugó vagy egyéb a haladásunkat befolyásoló tényező ugyanis csak még inkább idegessé tehet bennünket, befolyásolva ezzel az interjús szereplésünket.

A sikeres/sikertelen szereplésre utaló főbb jelek

Mindenképpen pozitívumként értelmezhetjük, ha az állásinterjú hosszabbra nyúlik a megszokottnál, ami körülbelül 20-30 perc. Az interjú résztvevőinek testbeszéde ugyancsak jó viszonyítási pont lehet. Ha azt tapasztaljuk, hogy minden válaszunkat nagy érdeklődés övezi, a HR-esek folyamatosan mosolyognak ránk és az interjú hangulata is összességében inkább emlékeztet egy szakmai beszélgetésre, mintsem egy szigorú kérdés-válasz struktúrát követő interjús szituációra, akkor mindenképpen megalapozott a reményünk a pozíció sikeres elnyerését illetően.

Sikeres/sikertelen állásinterjú

Ezzel szemben, ha a beszélgetés nyögvenyelősen halad, és az interjú készítői látványosan igyekeznek minél hamarabb pontot tenni a beszélgetés végére, akkor gyaníthatjuk, hogy nem mi leszünk azok, akik elnyerik a pozíciót. Szintén nem a túlzottan magas esélyeinkről tanúskodik az, ha az interjú során nem merül fel a lehetséges kezdéssel, vagy egy következő körös interjús részvétellel kapcsolatos időpont kérdése.  Végezetül pedig abban az esetben is jó eséllyel számíthatunk az elutasításra, ha az interjúztatók gyakorlatilag egyáltalán nem próbálnak meggyőzni bennünket arról, hogy mennyire jó is a cégnél dolgozni.

Természetesen elutasítás esetén sem szabad elkeseredni, folytatni kell az álláskeresést. Erre kiválóan alkalmas lehet a https://gyorallas.hu/ főoldala, ahol rendszeresen frissülő állásajánlatok között böngészhetünk.

 

GyorAllas.hu / N.G.